Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΔΙΑΣΥΡΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


Γράφει ο Ιωάννης Σ.Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος-Αμυντικός αναλυτής

Με μια προσχεδιασμένη ενέργεια τεσσάρων υπερπτήσεων μαχητικών F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας η Άγκυρα προχώρησε σε μια ακόμη μείζονα πρόκληση κατά της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, απαντώντας δυναμικά στον ατυχέστατο επικοινωνιακό χειρισμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Μία μόλις εβδομάδα μετά από την κατάρριψη του ρωσικού Su-24M και απολαμβάνοντας την προβολή ισχύος την οποία προσχεδιασμένα δημιούργησε, ήλθε η σειρά της Ελλάδας. Έξι τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από Φούρνους, Μικρονήσι, Αγαθονήσι και Ανθρωποφάγοι, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση χωρίς να χρησιμοποιήσουν twitter…

 Η ελληνική πλευρά βρίσκεται ενώπιον της τουρκικής αναθεωρητικής νέο-οθωμανικής πολιτικής η οποία χρησιμοποιεί τις ΕΔ ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Όλα αυτά συμβαίνουν την επαύριον της συνόδου για την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος, όπου καταγράφηκε η ελληνική υποχώρηση υπέρ των τουρκικών απαιτήσεων για άνοιγμα παγιωμένων ενταξιακών κεφαλαίων και την επανέναρξη των συνομιλιών για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον την ελληνική απάντηση σε αυτήν την ωμή επίδειξη ισχύος, καθώς και τους χειρισμούς των συναρμόδιων υπουργείων καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να ενεργεί βάση σχεδίου με στόχο την εμπέδωση κλίματος υποχωρητικότητας στην Αθήνα, η οποία φινλανδοποιείται με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς.
 Ελπίζουμε στο εγγύς μέλλον η κυβέρνηση να μελετήσει προσεκτικότερα τους τουρκικούς χειρισμούς καθώς η Αθήνα δείχνει να αγνοεί τον τρόπο σκέψης και δράσης των παραϊσλαμιστών Ερντογάν και Νταβούτογλου, εμμένοντας στην νοοτροπία των δικαιωματιστών και αγνοώντας – πέραν των ιστορικών και γεωγραφικών παραμέτρων – την ουσιαστική διάσταση της νέο-οθωμανικής γεωστρατηγικής.
 Η Τουρκία αισθάνεται γεωπολιτική αυτοπεποίθηση παράλληλα με την τάση της ηγεσίας της να αυτοπροσδιορίζεται ως το κράτος που οφείλουν να σέβονται άπαντες, καθώς έχει να φέρει σε πέρας ένα ιστορικό-θρησκευτικό καθήκον, μια θεόσταλτη εντολή ή ένα τάμα (νιζάμ ι αλέμ) στον κόσμο. Τα χειρότερα έπονται…


http://www.defence-point.gr/news/?p=142338
Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...