Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2015

ΜΕ ΠΕΡΟΥΚΑ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ “ΕΣΤΗΣΑΝ” ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟ-ΕΙΧΑΝ ΤΟΝ ΧΡ.ΞΗΡΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΑΣΑΝ ΛΙΓΗ ΩΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ

kikilias-xiros-samaras1

Θλιβερές στιγμές που παραπέμπουν σε φασιστικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα διακυβέρνησης της χώρας, με υποκλοπείς, ωτακουστές, κομματικά παραμάγαζα (ακόμα και μέσα στην αστυνομία που λαμβάνει πολιτικές εντολές για το πως, που και πότε θα δράσει για να συλλάβει κακοποιούς, στρατευμένους “υπηρέτες” του αντάρτικου πόλης αλλά και φυγάδες που έχουν καταστρατηγήσει τους Νόμους ενός-είναι αλήθεια-άθλιου κρατικού μηχανισμού) λαμβάνουν χώρα σε μια από τις πιο επικίνδυνες, αμφιλεγόμενες και καθοριστικές προεκλογικές αναμετρήσεις που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας στο παρελθόν ή στο μέλλον.

ΘΑ ΧΥΘΕΙ “ΑΙΜΑ” ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ- Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝΕΙ ΚΕΛΙΑ ΓΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ-ΣΑΜΑΡΑ- “ΒΟΜΒΕΣ” ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΗΣ “ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ”- ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟΝ LOOSER ΑΝΤΩΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ-ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΜΑΚΕΛΕΙΟ

samaras-venizelos-tsipras2

! Το χώμα των εκλογών θα βαφτεί κόκκινο μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, σε μια ανατρεπτική προεκλογική αναμέτρηση που δεν θα έχει κανένα προηγούμενο και καμία σύγκριση με τις μέχρι σήμερα προεκλογικές αναμετρήσεις. Κι αυτό γιατί:
-Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα γνωρίζει ότι εάν δεν προχωρήσει σε τιμωρία των ενόχων που υποθήκευσαν την Ελλάδα στους τοκογλύφους του ΔΝΤ και της Τρόικας, δεν πρόκειται να κυβερνήσει ούτε μία μέρα.
-Ο έκπτωτος Σαμαράς γιατί γνωρίζει ότι εάν χάσει, χάνεται στα γνωστά λημέρια των “πέτρινων χρόνων” της οριστικής του εξαφάνισης αφού ήδη τον περιμένουν με μεγάλη όρεξη οι “δελφίνοι” στην γωνία(Αβραμόπουλος, Μητσοτάκης, Βορίδης, Ντόρα και κάποια άλλα χλωμά πρόσωπα
-Και ο γνωστός από το παρελθόν Γιώργος Παπανδρέου ή Τζέφρι, ο οποίος επιστρατεύει ένα…φορτηγό προϊστορικών “παππούδων” , νοσταλγών του μακαρίτη του πατερούλη του, για μια ακόμα διατεταγμένη υπηρεσία. Την δημιουργία κόμματος-μαϊμού με “δανεικά” σήματα και εξαγγελίες από Σουηδούς και Βρετανούς εργατικούς, όπως γραφόταν τις τελευταίες ώρες στα social media.

Σε κρίσιμη καμπή Ελλάδα και Κύπρος


Μπορεί σε ορισμένους η λέξη έθνος να προκαλεί αλλεργία, όμως η περίοδος στην οποία μπαίνουμε, αν δεν αφυπνιστεί το έθνος και δεν θέσει σε εγρήγορση όλες τις δυνάμεις του, θα είναι περίοδος εθνικών απωλειών. Η δεκαετία του '60 ήταν μια ταραγμένη δεκαετία, στην οποία το έθνος δεν αντιλήφθηκε την παγίδα που έστηνε ο... διεθνής παράγοντας, μια παγίδα η οποία οδήγησε στο πραξικόπημα του 1967, στην απόσυρση της μεραρχίας από την Κύπρο, στη συνέχεια στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στην αλλαγή βάρδιας στη χούντα, στην εκδήλωση του πραξικοπήματος στην Κύπρο και στη δημιουργία του «άλλοθι» που έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο.


Ολη εκείνη την περίοδο το ελληνικό έθνος ήταν διχασμένο σε Κύπρο και Ελλάδα, μια κατάσταση που έδωσε τη δυνατότητα πρώτα στους πολιτικούς και στη συνέχεια στους πραξικοπηματίες να προβούν σε εκείνες τις πράξεις, που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία της Κύπρου.
Τώρα Κύπρος και Ελλάδα βρισκόμαστε και πάλι σε μια κρίσιμη καμπή. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι τέτοιες που, κατά την άποψή μας, καθιστούν επιβεβλημένη τη δρομολόγηση εξελίξεων γύρω από τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών και της εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων ενεργειακών αποθεμάτων στην αν. Μεσόγειο, στο Λιβυκό, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο . Τις ελληνικές θάλασσες, δηλαδή. Και τις ονομάζουμε έτσι όχι μόνο επειδή είναι ελληνικές (κυπριακές και ελλαδικές) με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά γιατί οι περισσότερες, αν όχι όλες οι παράλιες πόλεις που την περικλείουν, χτίστηκαν από Ελληνες και μέχρι σήμερα έχουν ελληνικά ονόματα.
Αυτό είναι προσωπική μας εκτίμηση, αλλά πρέπει να την πούμε. Η εν γένει πορεία των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στον τομέα της ενέργειας μας δείχνει ότι εμπλέκονται στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων τέτοιες δυνάμεις, που καθιστούν επιβεβλημένη τη δρομολόγηση διαδικασιών από τις κυβερνήσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας για τον χωρισμό των θαλάσσιων οικοπέδων και την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών.
Αν δεχτούμε ως σωστή την ως άνω εκτίμηση, γεννάται ένα ερώτημα: Εχουν η Λευκωσία και η Κύπρος μια ολοκληρωμένη κοινή στρατηγική για το θέμα, μια στρατηγική που από τη μια θα έχει χαραχτεί έτσι που να είναι προσαρμοσμένη στη γεωπολιτική συγκυρία και θα λαμβάνει υπ' όψιν της τις υπερκρατικές δυνάμεις που εμπλέκονται στην περιοχή και στο ως άνω ζήτημα, και από την άλλη θα λαμβάνει υπ' όψιν τους αντίστοιχους σχεδιασμούς της Αγκυρας αλλά και τους τρόπους που είναι σε θέση και με τους οποίους σκοπεύει να αντιδράσει;
Οσον αφορά τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, θα το εξετάσουμε στο επόμενο άρθρο μας.
Ομως, όσον αφορά την κοινή στρατηγική Λευκωσίας και Αθήνας, μια στρατηγική που με τους τρόπους που ενδείκνυται θα έπρεπε να έχει παρουσιαστεί στο ελληνικό έθνος, το οποίο θα κληθεί να τη στηρίξει και να πληρώσει τα σπασμένα, σε περίπτωση λαθών ή προδοσίας η εντύπωσή μας είναι ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.
Αυτό αποδεικνύεται από τη δήλωση που έκανε στην κυπριακή κρατική τηλεόραση ο πρώην κύπριος υπουργός Νίκος Ρολάνδης, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Σημίτη, με ΥΠΕΞ τον Γ. Παπανδρέου, το 2003, όταν η Κύπρος έκανε συμφωνία με την Αίγυπτο, όπου ακολουθήθηκε η αρχή της μέσης γραμμής για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ζήτησε να τραβηχτεί η κυπριακή ΑΟΖ μερικά μίλια ανατολικά για να μη θεωρήσει η Τουρκία ότι υπολογίζεται η ΑΟΖ του νησιωτκού συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο) και αντιδράσει.

Επίσης, η απουσία κοινής στρατηγικής αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε περίπου με κατανόηση την πειρατική εισβολή του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ όσο οι Τούρκοι παραβίαζαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου η ελληνική κυβέρνηση έκανε κοινό υπουργικό συμβούλιο με την Τουρκία και δεχόταν την επίσκεψη του Νταβούτογλου στο ελληνικό φυλάκιο στον Εβρο σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Ομως, όπως προαναφέραμε, το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων είναι αμείλικτο και όταν κλείσει αυτός ο κύκλος, εκείνος που έχει κάνει τον καλύτερο σχεδιασμό, τους καλύτερους υπολογισμούς και έχει προετοιμάσει αναλόγως τον κρατικό μηχανισμό θα βγει κερδισμένος ή θα μετρήσει τις λιγότερες απώλειες.
Προς γνώσιν των πολιτών και των πολιτικών!


Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τουρκία: Ο Νταβούτογλου συναντήθηκε με τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αγκαλιάζει όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους και είναι υπερήφανος για την ποικιλομορφία της χώρας.

Άρθρο-σοκ στην El Pais για Ελλάδα, κρίση και μελλούμενα


Άρθρο-σοκ στην El Pais για Ελλάδα, κρίση και μελλούμεναΜόνο εφησυχασμό δεν επιτρέπει το άρθρο που δημοσιεύει η ισπανική εφημερίδα El Pais με τίτλο, «Grexit: Επεισόδιο ΧΧΙV». Το άρθρο που υπογράφεται από τον José Carlos Diez και παρουσιάζεται από τον ιστότοπο της εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (http://www.imerisia.gr), αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με το 2011, τονίζοντας πως το δημόσιο χρέος είναι πιο μεγάλο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ανεργία και τη φτώχεια.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΘΡΑΣΟΣ, ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ


Φωτο
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης > Ειλικρινά το τουρκικό θράσος δεν είχε όρια καθώς οι Τούρκοι συμπεριφέρονται να είμαστε ακόμα μια οθωμανική επαρχία που θα πρέπει να σκύβει το κεφάλι στις εντολές της Υψηλής Πύλης και στις απαιτήσεις της εξωτερικής τους πολιτικής, και αυτό βέβαια με την μειοδοτική ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Όταν η Ελλάδα έφτιαχνε αεροπλάνα! Κι όμως υπήρξε τέτοια εποχή > ΒΙΝΤΕΟ


Image
Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ - Την φωτογραφία αυτή  εκπαιδευτικών αεροσκαφών Avro ''Tutor '' της Ελληνική Αεροπορίας. στα Γιάννενα εντοπίσαμε στην σελίδα ''Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ'' στο FACEBOOK, σε ανάρτηση  του Stephan Dimos‎ που σημειώνει ότι είναι τραβηγμένη περίπου το 1938. Η ανάρτηση αυτή ήταν μια αφορμή για μια μικρή έρευνα από την οποία  βρήκαμε ότι πολλά από τα περίπου 90 βρετανικής κατασκευής Avro 621 Tutor που απέκτησε η χώρα μας  είχαν κατασκευαστεί στην Ελλάδα με ειδική άδεια !

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επέλεξε το Avro 621 Tutor ως βασικό εκπαιδευτικό αρχικής εκπαίδευσης στα πλαίσια του προγράμματος αναδιοργάνωσης της Αεροπορίας την περίοδο 1936 – 1940, επικρατώντας σε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Υπουργείο Αεροπορίας το 1935 με δεύτερο υποψήφιο το  DH82A Tiger Moth II .

Ληστεία ή προειδοποίηση; Μπούκαραν νύχτα στο σπιτι του Χαϊκάλη!


Διαρρήκτες μπήκαν χθες τη νύχτα στη μεζονέτα στην Παλλήνη όπου κατοικεί ο γνωστός ηθοποιός και βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης. Οι διαρρήκτες μπήκαν στο σπίτι του από την μπαλκονόπορτα και κατάφεραν να αποσπάσουν δύο ρολόγια καθώς και ένα πιστόλι που ανήκε στην ασφάλεια του κ. Χαϊκάλη. Οι δράστες έφυγαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τον ίδιο που κοιμόταν εκείνη την ώρα.

Ο ίδιος ο κ. Χαϊκάλης, επιβεβαίωσε την είδηση μιλώντας στο enikos.gr, ενώ κατήγγειλε τη διάρρηξη στην αστυνομία σήμερα το πρωί.

olympia

Συμμετείχαν (γιατί άραγε;) Βενιζέλος, Δένδιας και οι αρχηγοί τεσσάρων Γενικών Επιτελείων


Με αντικείμενο την κλιμακούμενη ένταση που επιχειρεί η Τουρκία σε Αιγαίο και Κύπρο, αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία των υπουργών Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και Εθνικής Αμυνας Ν. Δένδια, με τη συμμετοχή (για πρώτη φορά σε σύσκεψη στο ΥΠΕΞ) των αρχηγών των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΑ, ΓΕΝ). Συμμετείχαν ακόμα ο γ.γ. και οι επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΞ, καθώς και ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.


Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι της νέας φάσης της τουρκικής προκλητικότητας. Ειδικότερα προβληματίζουν την Αθήνα η ανανέωση της παράνομης οδηγίας NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ για τη συνέχιση των ερευνών από το «Μπαρμπαρός», αυτή τη φορά νοτιοδυτικά της Κύπρου (5/1-28/2), και η ανακοίνωση δέσμευσης θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο (12/1-12/2) για τη διεξαγωγή ασκήσεων υποβρυχίων. Με τις δύο αυτές δεσμεύσεις περιοχών, η Αγκυρα επιχειρεί να αποκόψει ναυτικά Ρόδο και Καστελόριζο, αλλά και την Κύπρο, από την επιτήρηση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στη σύσκεψη έγιναν αποτίμηση της συνεργασίας των υπηρεσιών το 2014 και προγραμματισμός του 2015. Ωστόσο, διπλωματική πηγή ανέφερε ότι «υπάρχουν σοβαρά θέματα που εξετάστηκαν και αφορούν τους γείτονές μας, καθώς η περιοχή είναι θερμή και έπρεπε να γίνει σύνθετη αξιολόγηση των δεδομένων». Σχολιάζοντας ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην Κύπρο επανέλαβε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στην έκδοση νέας παράνομης NAVTEX, τότε θα πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη».

dimokratianews

Σε κλοιό τουρκικών υ/β το Καστελόριζο για ένα μήνα…


Εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση γύρω από την κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη ναυτική οδηγία που εξέδωσε η Τουρκία, μετακινώντας τη δραστηριότητα του «Μπαρμπαρός» προς την κρίσιμη περιοχή του Καστελορίζου, έγινε το πρωί σε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, αλλά και των αρχηγών των στρατιωτικών επιτελείων…

Οι πληροφορίες για τη σύσκεψη διαρρέουν με το σταγονόμετρο, όμως επί τάπητος τέθηκαν τα τουρκικά σχέδια για τον έμμεσο αποκλεισμό επί έναν ολόκληρο μήνα της περιοχής του Καστελορίζου με πρόσχημα υποβρυχιακή άσκηση.
Το θέμα είναι αρκούντως σοβαρό, αφού το Καστελόριζο θεωρείται κρίσιμο σημείο στην άμυνα του ελληνικού χώρου λόγω της σημασίας του στο πλαίσιο της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της περιοχής, ενώ πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ιστορία έχουν ξεκινήσει από μια αθώα στρατιωτική άσκηση.
Είναι βέβαιο ότι θα ληφθούν και στρατιωτικά μέτρα (άσκηση με άλλη χώρα σε παρακείμενη περιοχή;), κυρίως όμως σε πρώτη φάση διπλωματικά, με στόχο να καταγγελθεί διεθνώς – αν και σε χαμηλούς τόνους – η τακτική εκφοβισμών της Τουρκίας και η εκβιαστική «διπλωματία των κανονιοφόρων» για να επιτευχθούν οι πολιτικοί στόχοι χωρίς να πέσει ντουφεκιά…
ΠΗΓΗ: http://mignatiou.com

defence-point

Όλοι που τρομοκρατούν σημερα τον Ελληνικό λαό, υπήρξαν… Ανανιστές! Τυχαίο;


Οι… ανανιστές! > Επισήμανση έμπειρου πολιτικού-δημοσιογράφου: Προσέχεις ότι όλοι αυτοί απ’ το χώρο μας που αβαντάρουν τις τρομολάγνες επιχειρήσεις της κυβέρνησης, που πλασάρουν την έως και φασίζουσα θεωρία ότι οι εκλογές είναι… καταστροφή, που θέλουν να επιβάλλουν τον «φόβο πάνω απ’ την πόλη» είναι οι… ανανιστές; Αυτοί δηλαδή οι οποίοι το 2004 πλασάριζαν το σχέδιο Ανάν και απειλούσαν ότι αν δεν το δεχτεί ο λαός της Κύπρου θα τον βρουν όλα τα κακά της μοίρας του;

Αυτή την άριστη παρατήρηση κάνει ο κομαντάντε Μάρκος Μουζάκης στα Επίκαιρα.

Και μας θυμίζει το αισχρό κλίμα τρομοκρατίας πριν το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Το θυμάστε;
«Εάν δεν ψηφίσετε το Ανάν, η Κύπρος θα γινει Τουρκική»! Ούρλιαζαν, ενώ η αλήθεια ήταν πως με το σχέδιο Ανάν δεν θα έμενε ούτε Έλληνας στην Κύπρο.
Το ίδιο συνέβη και με το μνημόνιο. «Εαν βγαίναμε θα χρεοκοπουσαμε» ούρλιαζαν οι ανανιστες. Μείναμε λοιπον και χρεοκοπήσαμε. Ας σώσουμε τουλάχιστον τα εγγόνια μας.


olympia

Από πού προήρθε το ‘τσούγκρισμα’ των ποτηριών, και η ευχή «εις υγείαν»


Μέρες γιορτινές αυτές που διανύουμε, με κοινωνικές συναθροίσεις, και με το φαγητό και το ποτό, να έχουν την τιμητική τους. Κατά την διάρκεια των γευμάτων συνηθίζουμε νατσουγκρίζουμε τα ποτήρια και να ευχόμαστε εις υγείαν. Έχετε σκεφθεί ποτέ πως προέκυψε αυτή η συνήθεια;
Οι άνθρωποι πίνουν «εις υγείαν» από τότε που ανακάλυψαν την μπύρα και το κρασί. Το συνήθιζαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Πέρσες οι Έλληνες και… όλοι οι άλλοι.

Γενικότερα η  κατανάλωση κρασιού από την αρχαιότητα ήταν  συνδεδεμένη με ποικίλα τελετουργικά έθιμα. Τα έθιμα αυτά, ήταν και  είναι εκφράσεις του συλλογικού ασυνειδήτου των ανθρώπων. Με τη χειρονομία της πρόποσης,  εκτός της σύσφιξης των κοινωνικών σχέσεων,  δίδεται η ευκαιρία να πει κανείς μια ευχή που αφορά ένα άτομο ή το κοινό καλό.
Στην Αρχαία Ελλάδα το κρασί το έπιναν με κύλικες, τα οποία  ήταν κύπελλα από πηλό, και οι  προπόσεις και οι ανακοινώσεις ευχών αποτελούσαν επιδιωκόμενες τελετουργικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια των συμποσίων.

Συνήθως η πόση του κρασιού γινόταν από  έναν  κύλικα που περιφερόταν από άτομο σε άτομο της ομήγυρης. Αυτός ο τρόπος πόσης δημιουργεί πολύ πιο έντονα και ανάγλυφα την αίσθηση της συντροφικότητας, σε σχέση με το  να πίνει ο καθένας από το δικό του κύπελλο, κάτι που συναντάται  σχεδόν παντού στην αρχαιότητα, όταν και  κατά την διάρκεια των  τελετουργιών  οι  συμμετέχοντες έπιναν από το ίδιο δοχείο, το οποίο αποκαλούνταν «δοχείο της αγάπης».
Στην αρχαία Μεσοποταμία λ.χ, όταν ανακαλύφθηκε η μπίρα (αρχαιότερη του κρασιού) και εκεί έπιναν επίσης από ένα μεγάλο κοινό δοχείο, με καλάμια που τα χρησιμοποιούσαν ως τα σημερινά καλαμάκια.
Το τσούγκρισμα τώρα, των ποτηριών έγινε κοινωνικό έθιμο από τότε που επινοήθηκε και εξαπλώθηκε το γυαλί, ιδίως μετά τα πρώτα χρόνια της Ρωμαιοκρατίας. Πιστεύεται όμως πως το εν λόγω εθιμοτυπικό, με την σφοδρή σύγκρουση των ποτηριών έχει τις ρίζες του στον μεσαίωνα, και πιο συγκεκριμένα ήταν ‘έμπνευση’ της  αριστοκρατίας της εποχής, βασιλέων  και λοιπών.

Τότε οι κούπες σερβίρονταν ξέχειλες από  κρασί, και μάλιστα  δεν τσούγκριζαν απλά τα ποτήρια ώστε να ακουστεί μόνο ο ήχος του γυαλιού, αλλά γινόταν με δύναμη και τα ποτά αναπηδούσαν μέσα και έξω από την κούπα.
Σκοπός στην ουσία  του τσουγκρίσματος  ήταν ουσιαστικά να πέσει λίγο ποτό από το ένα ποτήρι στο άλλο, να γίνει μία «ανταλλαγή» οίνου δηλαδή.  Με αυτόν τον τρόπο,  και οι δύο συν-πότες έπιναν και μία μικρή ποσότητα από το κρασί του φίλου τους.
Αλλά γιατί γινόταν αυτό;   Για…  λόγους ασφαλείας. Λόγω  της υψηλής κοινωνικής τους θέσης τους πολλοί πίστευαν πως κάποιοι ίσως έριχναν δηλητήριο στο κρασί   τους. Με  το τσούγκρισμα και την ανταλλαγή  του οίνου, ήταν σίγουροι  πως  ο οικοδεσπότης δεν θα προσπαθούσε να τους δηλητηριάσει, εφόσον όλοι  θα έπιναν  από το ίδιο κρασί!
Και έτσι έφτασε ως τις μέρες μας, ως παράδοση και ακόμα τσουγκρίζουμε  τα ποτήρια μας πριν πιούμε, κάνοντας ευχές …!

Και εις άλλα εις υγείαν,  και καλή χρόνια να έχουμε!
File28

Εορταστικά χτενίσματα από τον Τρύφωνα Σαμαρά !

ΗΠΑ: Ακόμη μία χώρα υποδουλωμένη στο χρέος


ακόμη-μία-χώρα-υποδουλωμένη-στο-χρέος-ηπα
Εκατόν πενήντα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, οι Αμερικανοί όλων των εθνικών ομάδων είναι ξανά υποδουλωμένοι, και αυτή τη φορά από κάτι που δεν θα περίμεναν ποτέ: από το χρέος.. Η υποδούλωση αυτή δεν ήταν ένα απροσδόκητο γεγονός: είχε σχεδιασθεί πολύ καλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Αυτό επισημαίνει ο Chris Duane, ιδρυτής της ιστοσελίδας  SilverShieldXChange.com, ένα site για επενδύσεις σε ασήμι.

Αυτοί οι δύο που έκαναν την λαμογιά lifestyle του νεοέλληνα, ζητούν την ψηφο σου. πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/01/%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%af-%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ad%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ac-lifestyle-%cf%84.html#ixzz3Nl9UcW98


Αν είσαι ρεμπεσκές, λαμόγιο, ρουφιάνος, νταραβεριτζής και έχεις γίνει απο αρπαχτές, να τους ψηφίσεις. Αν κερδίζεις το ψωμί σου με τον μόχθο και θέλεις τα παιδιά σου να γίνουν μπεσαλήδες, παλικάρια και Ελληνίδες, ελεύθεροι πολίτες και αδουλωτα πνεύματα,
-αν δεν θες να δεις τα παιδιά σου τσάτσους και βλαχοβίζιτες,,,
ΜΑΥΡΙΣΕ ΤΟΥΣ.


πηγή

Ένοπλος δράστης έριξε χειροβομβίδα στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη


turkey
Ένας ένοπλος άνδρας συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές μπροστά από το πρωθυπουργικό μέγαρο Dolmabahçe, στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο στεγάζει και το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο ένοπλος πραγματοποίησε ρίψη χειροβομβίδας , η οποία δεν εξερράγη, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, γράφει η τουρκική εφημερίδα tdailynews.com .
Οι τούρκοι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν τελετή κάτω από «το ρολόι του σεβασμού» προς τιμήν του ιδρυτή της Τουρκίας, Ατατούρκ, ο οποίος πέθανε στο μέγαρο αυτό το 1938, όταν παρατήρησαν τον ύποπτο.
Ο άνδρας έριξε μια χειροβομβίδα στο φυλάκιο της εξόδου , αλλά η βόμβα δεν εξερράγη, τότε οι άνδρες ασφαλείας παρενέβησαν και πέρασαν χειροπέδες στον επιτιθέμενο δράστη.
Ένα αυτόματο όπλο και μια αυτοσχέδια βόμβα βρέθηκαν στον ύποπτο.
Όλες οι δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή κινητοποιήθηκαν αμέσως μετά το περιστατικό. Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και άρχισε μια ενδελεχή έρευνα, ενώ ο ύποπτος μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα.
Ο κεντρικός δρόμος μπροστά από το τουρκικό μέγαρο αποκλείστηκε και μια ομάδα πυροτεχνουργών αποστάλθηκε στην περιοχή.
Στο αστυνομικό τμήμα στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής διοικητής Selami Altıok, δήλωσε ότι στον δράστη βρέθηκαν δύο χειροβομβίδες τελικά και ένα όπλο .
Ο Altıok απέφυγε επίσης να δώσει περισσότερες πληροφορίες. «Γνωρίζουμε την ταυτότητά του και τους δεσμούς που έχει, αλλά δεν θέλουμε να δηλώσουμε τίποτα αυτήν την στιγμή . Ο δράστης ήταν έγκλειστος ς πριν ένα χρόνο στην φυλακή », είπε ο ίδιος.
Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια εντόπισαν τον ένοπλο εισβολέα, ως F.O., ο οποίος υπηρέτησε ποινή φυλάκισης, και είναι μέλος του εκτός νόμου Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος / Μέτωπο (DHKP / C).
Ο νύν Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Α. Νταβούτογλου ως πρωθυπουργός, χρησιμοποιούν τακτικά το γραφείο στο μέγαρο Dolmabahçe κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr. η πράξη του συγκεκριμένου «δράστη», ενδέχεται να αποτελεί και περίπτωση προβοκάτσιας, λόγω των μαζικών συλλήψεων πολιτικών και δημοσιογράφων το προηγούμενο διάστημα. Προφανώς αναζητώντας «άλλοθι» προς τα έξω η τουρκική κυβέρνηση, πιθανόν να «έστησε» αυτό το παραμύθι, για να δικαιολογήσει την στάση της , στους υποστηριχτές του Φετουλάχ Γκιουλέν.Άλλωστε είναι γνωστό ότι την χώρα αυτήν την κυβερνά το «Ντεριμ Ντοβλέτ», το αποκαλούμενο και «βαθύ κράτος», κάτι που δυσκολεύει πολύ τα πράγματα στην αποσαφήνιση τέτοιων «εκδηλώσεων».
pentapostagma.gr

Ιταλός εισαγγελέας: «Μπορεί να υπάρχουν πτώματα στο γκαράζ του πλοίου» πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/01/%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bb%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%ad%ce%b1%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%bd%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%bf.html#ixzz3Nl8NLZ8Z


Rescue operations of the ferry Norman Atlantic
Ο εισαγγελέας Έτορε Καρντινάλι εισήλθε στο πλοίο Norman Atlantic, χωρίς όμως να μπορέσει να φθάσει -για λόγους ασφαλείας- στο γκαράζ, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στις 04:30 της περασμένης Κυριακής.
«Μπορεί να υπάρχουν πτώματα στον χώρο στάθμευσης του πλοίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Καρντινάλι, προσθέτοντας ότι «ανακτήθηκε και κατασχέθηκε το μαύρο κουτί του πλοίου, και τώρα πρόκειται να προχωρήσει η προσεκτική επεξεργασία των στοιχείων» που περιέχει αυτό.
Ο Ιταλός εισαγγελικός λειτουργός πρόκειται να επιστρέψει αύριο στο Norman Atlantic, κάτι που ενδέχεται να κάνει και τις επόμενες ημέρες. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αγνοουμένων, εκτίμησε πως «σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη είναι δέκα, πάντως σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνούν τους δεκαπέντε».

Δισεκατομμυριούχοι στις ελληνικές τράπεζες- Δύο ισραηλινοί, ένας κοσμηματοπώλης και επτά… άγνωστοι πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/01/%ce%b4%ce%b9%cf%83%ce%b5%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%bc%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%8d%cf%87%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%84.html#ixzz3Nl7bRFo7Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει αρκετούς πλούσιους κατοίκους. Πολλοί από αυτούς έχουν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους στο εξωτερικό νόμιμα ή και παράνομα, τις περισσότερες φορές.
Κανείς όμως δεν πίστευε ότι υπάρχουν πρόσωπα με καταθέσεις δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα. Είναι τουλάχιστον δέκα, όπως αποκάλυψε έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα. Ο ένας μάλιστα από αυτούς έχει κατατεθειμένα σε λογαριασμούς του 8,5 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα στον ΒΗΜΑτοδότη για το τι αποκάλυψε η έρευνα του κ. Παναγιώτη Αθανασίου:

ΤΩΡΑ: Δεν υπάρχει αυτο που γινεται στην σελιδα του Κόμματος Παπανδρέου! Χιλιάδες Έλληνες τον αποθεώνουν! πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/01/%cf%84%cf%89%cf%81%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b9%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd.html#ixzz3Nl7JTprP
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ…
Δεν περιγράφεται. Μπείτε μόνοι σας και δειτε: https://www.facebook.com/kinimallagis/timeline?ref=page_internal


πηγή

“Ολονύκτιο πάρτι στο Δρομοκαΐτειο” λέει ο “αρσενικός” Τατσόπουλος για τον Τζέφρυ – Πετράν να ξέρεις πως “οι ηλίθιοι μένουν πίσω και οι τρελοί τρέχουν πολύ μπροστά”!

tatsopoulos

Την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει στην ίδρυση νέου Κινήματος, σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook ο ανεξάρτητος βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με το Ποτάμι Πέτρος Τατσόπουλος.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής έγραψε: «H διάσπαση του ΠΑΣΟΚ είναι γεγονός. Ο εμπνευστής του Μνημονίου φτιάχνει νέο κόμμα και επιχειρεί να αντλήσει αντιμνημονιακές ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολονύκτιο πάρτι στο Δρομοκαϊτειο».

Μια ΕΙΚΟΝΑ, ΧΙΛΙΕΣ…και βάλε ΛΕΞΕΙΣ!! Οι καλύτερες φωτογραφίες που σημάδεψαν το 2014!!

mat-foto

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Δείτε τις 40 καλύτερες φωτογραφίες του 2014…
Από τη Νορβηγία μέχρι την Ιαπωνία και από τον Νιαγάρα μέχρι το Χαλέπι της Συρίας, οι φωτορεπόρτερ του Reuters απαθανάτισαν συγκλονιστικά στιγμιότυπα.

Ήταν η φωτογραφία που αναρτήθηκε και μοιράστηκε περισσότερο από κάθε άλλη στα κοινωνικά δίκτυα κατά το 2014: οι Μπράντλεϊ Κούπερ, Μέριλ Στριπ, Τζένιφερ Λόρενς, Μπραντ Πιτ, Αντζελίνα Τζολί, Λουπίτα Νιόνγκο, Κέβιν Σπέισι και Τζούλια Ρόμπερτς  πόζαραν στον φακό του κινητού της Έλεν Ντε Τζενέρις, σε μια selfie που έμελλε να «σημαδέψει» την 86η Απονομή των Βραβείων Όσκαρ.

ΣΚΑΕΙ ΒΟΜΒΑ;; Αυτός είναι ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ της ΝΔ, σε περίπτωση…ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ του Σαμαρά !!

samarasparakalei

Μπροστά σε μια πανωλεθρία χωρίς προηγούμενο βρίσκονται τα παλαιά τζάκια της Νέας Δημοκρατίας:… Βαρβιτσιώτης, Μητσοτάκης, Μπακογιάννη, Μολυβιάτης, Σουφλιάς, Μειμαράκης, Δήμας παρακολουθούν μοιραίοι και άβουλοι τον Μάκη Βορίδη να επελαύνει προς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται ήδη πίσω από το εγχείρημα “Μάκης Βορίδης αρχηγός της ΝΔ” και ποντάρουν στον Μάκη δεκάδες αχνιστά εκατομμύρια.
H αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Μάκης παίρνει το κόμμα αμέσως μετά την συντριβή στις εκλογές και ο πρώτος του στόχος θα είναι να επιστρέψουν στην ΝΔ οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής.
O Mάκης Βορίδης δεν είναι απλά ο αντικαταστάτης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην συζήτηση της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

ΦΡΙΚΗ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ!Ο 60ΧΡΟΝΟΣ “ΣΦΑΓΕΑΣ” ΞΕΚΛΗΡΙΣΕ ΤΡΙΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ! ΟΤΑΝ ΜΠΟΥΚΑΡΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΚΟΥΝΙΑΔΟ ΤΟΥ, ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 12ΧΡΟΝΟ ΑΝΙΨΙΟ ΤΟΥ! ΤΟΥΣ ΕΣΦΑΞΕ ΕΝΑΝ-ΕΝΑΝ! ΔΕΝ ΛΥΠΗΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΑΝΙΨΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ! ΑΠΑΡΗΓΟΡΗΤΟΙ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ! (VIDEO)

SFAGEASOIKOGENEIAS

Δεν το χωράει ο νους αυτό που συνέβη στο Ωραιόκαστρο!
Από τα πρώτα στοιχεία του ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο δράστης μαχαίρωσε και σκότωσε τον αδερφό της γυναίκας του, δηλαδή τον κουνιάδο του, καθώς και την σύζυγο του και το ανιψάκι του μέσα στη μεζονέτα τους ενώ στην συνέχεια συνειδητοποιώντας τι είχε κάνει έπεσε στο κενό από το μπαλκόνι (3ου ορόφου) και τραυματίστηκε.

Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΠΑΦΙΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ(ΑΡΘΡΟ 120 παρ 4)- Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΘΕΟΜΠΑΙΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΥΣ

samaras-papoulias4

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΧΕΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
Μετά τη μη ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας από την ελληνική Βουλή, όπως προστάζει το Σύνταγμα, ο Πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς, προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο και ανήγγειλε στον Κάρολο Παπούλια, τη διάλυση της παρούσας Βουλής και την προκήρυξη Εθνικών εκλογών για την 25η Ιανουαρίου 2015. Στα πολύ λίγα που κατέγραψαν τα ανοικτά μικρόφωνα, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε αναφορά δυο φορές στην Πατρίδα. Ο δε σημερινός ΠτΔ, Κάρολος Παπούλιας αντιφώνησε: «Εύχομαι το καλύτερο για την Πατρίδα μας».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...