Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

ΝΑΤΟ. Απελαύνουν Ρώσους πράκτορες επαναφέρουν το ψυχροπολεμικό «κοκκινο τηλέφωνο»


Ένα γερμανικό υποβρύχιο παίρνει μέρος σε άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Θάλασσα στα ανοικτά της Νορβηγίας. Η συμμαχία ανησυχεί για την κλιμακούμενη παρουσία υπερπτήσεων Ρωσικών μαχητικών πάνω από την Μαύρη, τη Βαλτική και τη Νορβηγική θάλασσα, Φωτογραφία: Reuters
Ένα γερμανικό υποβρύχιο παίρνει μέρος σε άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Θάλασσα στα ανοικτά της Νορβηγίας. Η συμμαχία ανησυχεί για την κλιμακούμενη παρουσία υπερπτήσεων Ρωσικών μαχητικών πάνω από την Μαύρη, τη Βαλτική και τη Νορβηγική θάλασσα, Φωτογραφία: Reuters

ΔΕΙΤΕ πως γίνεται ΡΟΜΠΑ ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ένα ΒΙΝΤΕΟ τριών λεπτών! (ΒΙΝΤΕΟ)

STA

Να βάλουμε ένα βιντεάκι το οποίο μέσα σε τρία λεπτά κάνει ρόμπα τον «Ποταμίσιο» Σταύρο Θεοδωράκη και τα όσα γελοία ισχυρίστηκε στην παρουσία του σε τηλεοπτική εκπομπή.
Συγκεκριμένα γυναίκα παριστάμενη στο πάνελ της εκπομπής με εμφανώς σκωπτικό τρόπο απευθυνόμενη στον Σ. Θεοδωράκη του θύμισε δηλώσεις του στελέχους (πρώην;) του κόμματος του Νίκου Δήμου ο οποίος σε εκπομπή του Σκάι και στον Νίκο Ευαγελάτο (εκ παραδρομής η παριστάμενη γυναίκα λέει ότι έγιναν σε εκπομπή του Τράγκα – πιθανόν να τις είχε αναμεταδώσει ο Γ. Τράγκας) και με τις οποίες ανέφερε ότι υπάρχουν πρόθυμοι ξένοι επιχειρηματίες να χρηματοδοτήσουν το πολιτικό εγχείρημα του Σ. Θεοδωράκη. «Και θα σας πω και ένα μυστικό ότι έχουμε ήδη την στήριξη ξένων παραγόντων, οι οποίοι μας λένε προχωρήστε και εμείς θα χρηματοδοτήσουμε», είχε πει συγκεκριμένα ο Ν. Δήμου.
Το έκαναν αυτό δείχνοντας την πρόθεση τους να στηρίξουν το κυβερνητικό πρόγραμμα του «Ποταμιού» μας είπε ο Σ. Θεοδωράκης εξαπολύοντας ταυτόχρονα μύδρους στην γυναίκα που έκανε αυτή την παρέμβαση και η οποία σύμφωνα με αυτόν τόλμησε να θίξει τον «μεγάλο διανοούμενο». Θα μπορούσαμε να τον πιστέψουμε αν μας εξηγούσε γιατί αυτό ήταν «μυστικό» και αν γνωρίζει πολλούς ξένους καπιταλιστές να ομολογούν ανοιχτά ότι στηρίζουν οικονομικά ελληνικά κόμματα τα οποία μέσω του προγράμματος τους θα συμβάλλουν «στην ανάπτυξη της χώρας» όπως μας είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Τελικά έχει την εντύπωση ο ηγέτης του Ποταμιού ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους; Κι αυτό γιατί πέρα απ τα δεκάδες δημοσιεύματα ότι το κόμμα του είναι κατασκευή των ΜΜΕ και του Μπόμπολα δεν έχει περάσει πολύς καιρός που δημοσιεύματα έφεραν πρωτοκλασάτα ονόματα της ντόπιας επιχειρηματικής ελίτ, μεγαλοεργολάβοι και μεγαλοεπιχειρηματίες –όπως ο γνωστός Μάργελος με το καλαμπόκι, ο Σάκης Καλλιτσάντζης πρόεδρος της κατασκευαστικής ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε, ο Ν. Γεραρχάκης υψηλόβαθμο στέλεχος της κατασκευαστικής J&P και άλλοι καπιταλιστές να χρηματοδοτούν το πολιτικό εγχείρημα του Σ. Θεοδωράκη. Γιατί τότε δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία στους συντάκτες αυτών των δημοσιευμάτων και όλο του το μένος το επιδεικνύει σε μια γυναίκα που προσπάθησε –ίσως όχι με τον καλύτερο τρόπο- να λοιδορήσει τα λεγόμενα του;

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕ ΚΙ ΟΙ ΚΟΤΕΣ-ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΦΟΡΟΚΛΕΦΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ-ΠΙΑΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ, ΒΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ. ΜΟΝΟΝ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ

MAGIO-KURIA

(η φωτό είναι για τις κότες. Τα ποσά για τα κοτόπουλα)
Νέες υποθέσεις φοροδιαφυγής και απάτης έφεραν στο φως οι έρευνες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος τον Απρίλιο, εκ των οποίων ξεχωρίζουν οι υποθέσεις δικηγόρων, ιατρών, αλλά και επιχειρήσεων που έκλεβαν ΦΠΑ και δεν δήλωναν εισοδήματα.
Χαρακτηριστικές είναι και οι υποθέσεις συνταξιούχων και φυσικών προσώπων με μεγάλα ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δήλωναν στην εφορία.
Ειδικότερα, το ΣΔΟΕ κατά το μήνα Απρίλιο 2015 ολοκλήρωσε σημαντικούς ελέγχους, από τους οποίους επελέγησαν και αναφέρονται οι παρακάτω χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
Δικηγόρος, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία και με αυτό τον τρόπο απέκρυψε εισοδήματα 802.810,76 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

ΔΙΚΑΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ, ΔΗΛΩΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑ, EΞΑΠΑΤΗΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΙ ΕΚΑΝΕ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΗΝ TV O ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ – ΤΟ “ΦΡΟΥΤΟ”-ΠΡΩΗΝ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΗΣ TZOYΛΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΡΙΣΑΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ “Ε” ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ!-NTOKOYMENTA

tzoulia-kolos-fourthiotis


Tην Παρασκευή στις 8 Μαιου ο πρώην μάνατζερ της Τζούλιας Αλεξανδράτου, “φρούτο” της ΤV και “εγκέφαλος” στην υπόθεση με τον γιο του Ζαγορίτη στο Πολεμικό Μουστείο, δικαζόταν για ΑΠΑΤΗ.
Τι είδους απάτη κατηγορείται ότι διέπραξε ο κύριος Μένιος Φουρθιώτης; Το “Makeleio.gr” ερευνά την υπόθεση και σε λίγες ώρες θα αποκαλύψουμε περισσότερα στοιχεία. Απάτη που είχε σχέση με την παλιά του “αγάπη”, Τζούλια”; Κάποια επαγγελματική ενασχόληση του παρελθόντος με πόρτες ασφαλείας; Κάτι άλλο πιο σοβαρό;

"ΦΩΤΙΑ" ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - Συνεχίζονται οι μάχες στο Κουμάνοβο - Δεκάδες νεκροί και τραυματίες - Οι Σέρβοι συγκεντρώνουν δυνάμεις στο Πρέσεβο


Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου, ότι η αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της πόλης Κουμάνοβο έληξε με την εξάλειψη της αλβανικής ομάδας, οι μάχες συνεχίζονται από το πρωί την Κυριακής.

Κυβέρνηση προς δανειστές: "Σαφή δήλωση στήριξης στο αυριανό Eurogroup ή...τέλος"


Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να τραβήξει "πιστόλι" στις οφειλές της αρχής γενομένης με το ΔΝΤ εάν αύριο δεν υπάρξει σαφής θετική δήλωση μετά την συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα "απελευθερώσει" τις "φιλελληνικές" δυνάμεις της ΕΚΤ. Ολοκληρώθηκε έπειτα από 7,5 ώρες η μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου και αποφασίστηκε να μην υπάρξει η παραμικρή υποχώρηση απέναντι στην ΕΕ και το ΔΝΤ. 

Σκόπια: Στόχος των επιθέσεων στο Κουμάνοβο - η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας


Ο UCK ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων στην πόλη Κουμάνοβο του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM,  σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Κοσσυφοπεδίου, Bota Sot, παράλληλα εστάλη ηλεκτρονικό μήνυμα από την «Φρουρά της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας» προς την σκοπιανή πύλη ‘ΜΚ’. Σε αυτό αναφέρεται ότι όλες οι αλβανικές ομάδες και στρατιωτικοι σχηματισμοί άρχισαν να ενεργούν ως μία μονάδα και αυτό είναι έργο  της ‘Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας’.

ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΑΝ ΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!


Foto
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης - Άλλη μια εντυπωσιακή είδηση που μας δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πόσο ασταθές, εύφλεκτο και ηφαιστειώδες είναι το εσωτερικό τοπίο στην γειτονική χώρα την Τουρκία, έρχεται από τον ίδιο τον τουρκικό τύπο και αυτή την φορά αφορά τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, απόπειρες δηλητηριάσεως του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, έχουν γίνει στο παρελθόν και όπως φαίνεται συνεχίζονται καΙ τώρα σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

Νέο πεδίο βολής στο Αιγαίο θα επιδιώξει η Τουρκία


Τη στιγμή που η Ελλάδα προσέρχεται με θετική διάθεση στον διάλογο με την Τουρκία για να συμφωνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο, η Αγκυρα έχει διαμηνύσει στην Αθήνα ότι αργά ή γρήγορα θα ανακοινώσει ένα νέο πεδίο βολής, ενδεχόμενο που θα προκαλέσει έκρυθμες καταστάσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, ενώ είναι σαφές ότι η ένταση και σε στρατιωτικό επίπεδο θα είναι αισθητή.

Η ΕΕ πουλάει την FYROM στον UCK! Η Ελλάδα, η μόνη τους σωτηρία


Η αντίστροφη μέτρηση για τα Σκόπια, ξεκίνησε. Μετά την σφαγή από την επίθεση τρομοκρατών του UCK στο Κουμάνοβο, με 8 Σλάβους αστυνομικούς νεκρούς και 40 τραυματίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση συστήνει… «Ψυχραιμία σε όλες τις πλευρές»!

Δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί της FYROM συνωστίζονται στα Σερβικά σύνορα για να γλιτώσουν την «απελευθερωση» από τον UCK!


Ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα Σκοπίων – Σερβίας αυτή την στιγμή από πανικόβλητους Αλβανούς των Σκοπίων που εγκαταλείπουν την χωρα ζητώντας καταφύγιο στην …Σερβία! Όχι στο Κοςυφοπέδιο, αλλά στην Σερβία! Αυτή ειναι η «απελευθέρωση» που επεφύλαξαν στους λαούς τα καθάρματα της Κλίντον. Αυτή ειναι η τρανταχτή απόδειξη για την θηριωδία Κλίντον – Γερμανίας με αρχιτέκτονες τους Παπανδρέου – Σημίτη.
Κατέσφαξαν μια χώρα χρησιμοποιώντας ισλαμοφασιστες εγκληματιες, οτι ακριβως κάνουν τωρα στην Συρία, την Λιβυη και επιχείρησαν να κάνουν στην Αίγυπτο. Και όμως η Κλιντον θα ψηφιστεί από γίδια για να ολοκληρώσει τον όλεθρο…

olympia

"Πόσο κότα και μηδενικό είσαι"

Ο διάλογος Τσίπρα-Μέρκελ που τα λέει όλα...


Φαληριώτες σε λίγο…

Τι ανησυχία…είναι αυτή…που οσμίζομαι…στον αέρα σήμερα;
Τι σαστιμάρα…τι ανυπομονησία…τι πανικός…
Υπομονή!Σε λιγότερο…από 10 ώρες…θα… μάθουν όλοι!

Εθνικός Ύμνος μέσα στην Αγιά Σοφιά Greek anthem in Hagia Sophia

6 στους 10 Έλληνες θέλουν συμβιβασμό με τους εταίρους


 Το 65,9 % των ερωτηθέντων Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας MARC, τάσσεται υπέρ ενός συμβιβασμού με τους εταίρους και δεν...
kalpes

 Το 65,9 % των ερωτηθέντων Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας MARC, τάσσεται υπέρ ενός συμβιβασμού με τους εταίρους και δεν επιθυμεί τη ρήξη με την Ευρώπη.
Στο ερώτημα «συμβιβασμός ή ρήξη, στην περίπτωση που στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης δεν γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων» τον Μάιο το 65,9% απαντά «συμβιβασμός», το 30,7% τάσσεται υπέρ της «ρήξης» και ένα 3,4% είναι στο «δεν απαντώ».
Κόκκινες γραμμές
Το 56,7% απαντά ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης (13η σύνταξη, αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, όχι ομαδικές απολύσεις κ.α.) πρέπει να είναι απαράβατες («ναι») ακόμη και αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε οριστική ρήξη. Το 39,3% απαντά «όχι» ενώ ποσοστό 4% δεν απαντά, στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών. Το 54,2% απαντά ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σωστό τρόπο και το 43,3% απαντά «λάθος/μάλλον λάθος». Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Φεβρουάριο ήταν 81,5% (διαπραγματεύεται σωστά) και 14,2% (διαπραγματεύεται λάθος/μάλλον λάθος).
Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36,2%, η ΝΔ 21%, το Ποτάμι 6,7%, η Χρυσή Αυγή 5,4%, το ΚΚΕ 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,1%, το ΠΑΣΟΚ 3,1%, η Ένωση Κεντρώων 1,5%, το ΚΙΔΗΣΟ 1,3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, άλλο κόμμα 1,8% και η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 12,9%.
Στο ερώτημα αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα σε περίπτωση που η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές, τον Μάιο το 56,6% απαντά «χειρότερα», το 23,4% απαντάει «καλύτερα» και το 16,7% απαντά «περίπου τα ίδια». Τον Μάρτιο το 54,4% είχε απαντήσει «χειρότερα», το 19,4% είχε απαντήσει «καλύτερα» και το 22,9% είχε απαντήσει «περίπου τα ίδια».
Αξιολόγηση της κυβέρνησης
Στο ερώτημα πώς κρίνετε την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης, τον Μάιο το 53,2% απαντά «θετικά/μάλλον θετικά» και το 42,8% απαντά «αρνητικά/μάλλον αρνητικά». Τον Φεβρουάριο το 83,6% είχε απαντήσει «θετικά» και το 13,2% είχε απαντήσει «αρνητικά» ενώ τον Μάρτιο το 64% είχε απαντήσει «θετικά» και το 31,4% είχε απαντήσει «αρνητικά».
Στο ερώτημα πώς τα πηγαίνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες τους, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 47,6% «χειρότερα», το 30,1% απαντά «καλύτερα» και το 18,7% απαντά «όπως τα περίμενα».

Η Ελλάδα «αντιστέκεται» και στην συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ


Αυτό που δεν γνωστό στο ελληνικό κοινό αυτήν την περίοδο, των έντονων και σκληρών διαπραγματεύσεων της πατρίδος μας με τους...
ipa_ee_2

Αυτό που δεν γνωστό στο ελληνικό κοινό αυτήν την περίοδο, των έντονων και σκληρών διαπραγματεύσεων της πατρίδος μας με τους « θεσμούς» είναι ότι, παράλληλα διεξάγονται διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ. Αυτές αφορούν το πραγματικό μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών .  Μιλάμε για την περιβόητη οικονομική ένωση της Ευρώπης με την Αμερική στην ουσία. Πρόσφατα είχαμε διαδηλώσεις από μερικές χιλιάδες Ευρωπαίους, σε όλες τις πρωτεύουσες για το θέμα αυτό.

Τι φοβάται ο Αχμέτ Νταβούτογλου;


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης Ενώ πλησιάζουμε στην 7η Ιουνίου όπου στην Τουρκία θα διεξαχτούν πολύ κρίσιμες βουλευτικές εκλογές οι πρώτες...
ahmed

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ενώ πλησιάζουμε στην 7η Ιουνίου όπου στην Τουρκία θα διεξαχτούν πολύ κρίσιμες βουλευτικές εκλογές οι πρώτες από την μεταπήδηση του Ερντογάν στην τουρκική προεδρία, ο προεκλογικός αγώνας έχει «ανάψει» για τα καλά ενώ οι σφυγμομετρήσεις δίνουν ένα που θολό τοπίο όσον αφορά τα αποτελέσματα με δεδομένο την επικράτηση των ισλαμιστών, αλλά μάλλον αδύνατο να πετύχουν την αυτοδυναμία τους για να προχωρήσουν στην απαιτουμένη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Εντύπωση όμως προκάλεσε ένα άλλο σημαντικό γεγονός που σχετίζεται με το σημερινό ηφαιστειώδες και πολύ έφλεκτο κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο στην Τουρκία. Στις περίοδες του ο Τούρκος πρωθυπουργός ιδιαίτερα στην ανατολική Τουρκία, το αεροπλάνο που τον μετέφερε για ασφάλεια το συνόδευαν πολεμικά ελικόπτερα τύπου ΑΤΑΚ, όπως αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα Habertürk, γεγονός που φανερώνει την μεγάλη ανασφάλεια που υπάρχει ενώ εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία.
Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της πτήσης του Τούρκου πρωθυπουργού στην περιοχή της ανατολικής επαρχίας του Bitlis, τραβηχτήκαν από τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κάποιες χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το παράθυρο της θέσης του στο αεροπλάνο που τον μετέφερε. Οι φωτογραφίες αυτές έδειξαν τα πολεμικά ελικόπτερα που πετούσαν πλάι του λες και βρίσκονταν σε εμπόλεμη περιοχή, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Σημειωτέον ότι ούτε την περίοδο που μαίνονταν ο εμφύλιος με τους Κούρδους δεν είχαν παρατηρηθεί τέτοια μέτρα ασφαλείας Τούρκου πρωθυπουργού που περιόδευε σε αυτές τις επαρχίες.
Οι εξελίξεις αναμένονται να είναι καταλυτικές καθώς τα γεγονότα τρέχουν στον ευρύτερο περίγυρο της Τουρκίας με ασύλληπτη ταχύτητα και με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εμείς, ακόμα προσπαθούμε να βρούμε τα ευρώ της μίζερης επιβίωσης μας με την παλάμη… ανοιχτή προς τους τοκογλύφους μας σε ένα ατέλειωτο σήριαλ τραγικών διαπραγματεύσεων!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

Στο αυτόφωρο για υβριστικά συνθήματα κατά του Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου


Όλα συνέβησαν στις 04:00 το πρωί, όταν οι δύο άντρες «πιάστηκαν» επ’ αυτοφώρω τη στιγμή που γράφανε με σπρέι στον...
anthimos

Όλα συνέβησαν στις 04:00 το πρωί, όταν οι δύο άντρες «πιάστηκαν» επ’ αυτοφώρω τη στιγμή που γράφανε με σπρέι στον τοίχο της εκκλησίας υβριστικά συνθήματα για τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. κ. Άνθιμο στο Αετοχώρι.
Πρόκειται για έναν στρατιωτικό και έναν ελεύθερο επαγγελματία, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία και έγινε κατ” οίκον έρευνα.
Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα κινηθεί η Μητρόπολη, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητροπολίτης μπαίνει στο “στόχαστρο”, με αποκορύφωμα τα φυλλάδια που κυκλοφόρησαν στην Αλεξανδρούπολη εναντίον του.
Δεν αποκλείεται πάντως η Μητρόπολη να κινηθεί ακόμη και νομικά εναντίον των δύο συλληφθέντων.

Κατά μίας «αχρήματης κοινωνίας» μέλος του Δ.Σ. της Bundesbank


Ο Καρλ-Λούντβιχ Τίλε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, επικαλέστηκε οικονομικά δεδομένα, την ελευθερία επιλογής, ακόμη και...
budnsbank

Ο Καρλ-Λούντβιχ Τίλε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, επικαλέστηκε οικονομικά δεδομένα, την ελευθερία επιλογής, ακόμη και τον Ρώσο συγγραφέα Φιόντορ Ντοστογιέφσκι για να υπερασπιστεί με πάθος σε ομιλία του τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα και να απορρίψει την ιδέα μιας «αχρήματης κοινωνίας».

Το σχέδιο «ΔΙΔΕΡΓΩΝ» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας


Το σχέδιο «ΔΙΔΕΡΓΩΝ»¨του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας περιλαμβάνει τη συγκρότηση Διακλαδικής Διοίκησης Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού «Δεινοκράτης» (πρώην ΜΟΜΑ), με επιχειρησιακό τίτλο...
didergon-600x400

Το σχέδιο «ΔΙΔΕΡΓΩΝ»¨του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας περιλαμβάνει τη συγκρότηση Διακλαδικής Διοίκησης Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού «Δεινοκράτης» (πρώην ΜΟΜΑ), με επιχειρησιακό τίτλο ΔΙΔΕΡΓΩΝ, με έδρα της Σχολής Μηχανικού στο Λουτράκι.
H λειτουργία της νέας Μόμα θα έχει ως εξής σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
1 “Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗΣ”, με επιχειρησιακό τίτλο “ΔΙΔΕΡΓΩΝ” και έδρα την Αθήνα
2 Στη Διακλαδική Διοίκηση θα υπάγονται δύο Μονάδες η 1η Μονάδα Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού “Η Κυρά της Ρω”, με επιχειρησιακό τίτλο 1η ΜΟΚΕ και έδρα την Αθήνα και η 2η Μονάδα Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού “Η Κυρά των Μαρασίων”, με επιχειρησιακό τίτλο 2η ΜΟΚΕ και έδρα τη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΟΒΑ πολέμου στα Σκόπια – Η αρχή του τέλους του κρατιδίου;


Στρατής Μαζίδης Δεν πέρασαν ούτε λίγες ημέρες από τότε που καταγράφαμε τις σκέψεις μας για τα επερχόμενα γεγονότα στα Σκόπια...
Κουμάνοβο2

Στρατής Μαζίδης
Δεν πέρασαν ούτε λίγες ημέρες από τότε που καταγράφαμε τις σκέψεις μας για τα επερχόμενα γεγονότα στα Σκόπια και ήδη σήμερα σημειώθηκαν ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ αλβανών στο Κουμάνοβο και δυνάμεων ασφαλείας.
Αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη μαζί με τις ειδικές δυνάμεις και ελικόπτερα.
¨Όπως αναφέρει το IBNA από ανεπίσημες πηγές η σύγκρουση οδήγησε στη δολοφονία των τεσσάρων αμάχων ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς λέγεται πως είναι και ένα παιδί. Υπάρχουν ακόμη πληροφορίες και για απώλειες ανάμεσα στους αστυνομικούς.
Επίσης έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές ενώ δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε
δημοσιογράφους ή παρατηρητές.
Οι κάτοικοι του Κουμάνοβο δηλώνουν ανήσυχοι και τρομοκρατημένοι από τον αποκλεισμό που βιώνουν ενώ σποραδικοί πυροβολισμοί ακούγονται από τις αλβανικές συνοικίες.
Σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονται διαρκώς αλλά δεν παρέχονται πληροφορίες.
Οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν νωρίς τα ξημερώματα.

Τρεις αλλοδαποί επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα από το α/δ «Ν.Καζαντζάκης»

aerodromio_irakliu_0

Άλλοι τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» όταν επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα για Γαλλία και Αυστρία . Πρόκειται , για μια 19χρονη και ένα 18χρονος από το Σουδάν και ένα 24χρονο από τη Συρία.
Σε αστυνομικό έλεγχο, η 19χρονη, και ο 18χρονος, επέδειξαν στους αστυνομικούς πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, αρχών Γαλλίας, προκειμένου να αναχωρήσουν από τη χώρα με προορισμό τη Γαλλία, ενώ ο 24χρονος επέδειξε στους αστυνομικούς πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα αρχών Συρίας, προκειμένου να αναχωρήσει με προορισμό τη Βιέννη.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ενώ τα πλαστά έγγραφα κατασχέθηκαν.

Τρεις συλλήψεις για τα επεισόδια στην Ορεστιάδα

thraki

Τρεις άνδρες ηλικίας 32, 29 και 18 ετών συνελήφθησαν στην Ορεστιάδα κατηγορούμενοι για επίθεση και πρόκληση σωματικής βλάβης σε αστυνομικούς οι οποίοι ήταν εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης ΑΜΘ, οι συλληφθέντες ενεργώντας από κοινού με ομάδα περίπου 40 ατόμων, επιτέθηκαν απρόκλητα σε πέντε αστυνομικούς εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας, ηλικίας 41, 34, 32, 28 και 27 ετών, εξυβρίζοντας τους και τραυματίζοντας ελαφρά τον 32χρονο.
Στην κατοχή του 29χρονου δράστη, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα στυλό εκτόξευσης φωτοβολίδων.
Ο τραυματίας αστυνομικός μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησε.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο 18χρονος δράστης έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για επικίνδυνη σωματική βλάβη, αντίσταση και παράβαση του νόμου περί όπλων.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε, με τις κατηγορίες της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης, απρόκλητης σωματικής βλάβης, αντίστασης και παράβασης του νόμου περί όπλων, κατά περίπτωση, θα υποβληθεί στον εισαγγελία πλημμελειοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ορεστιάδας.

ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ “ΤΣΑΤΣΟΣ” ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΜΕ 5 ΓΡΑΜΜΑΤΑ. 30.000 EURO ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΠΙΣΙΝΑ ΣΤΗ ΒΙΛΑ ΤΗΣ ΕΚΑΛΗΣ ΤΩΝ 852 ΤΜ. ΟΣΟ ΟΙ ΕΤΗΣΙΟΙ ΜΙΣΘΟΙ 4 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

EXOFILO-SAVVATOU

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΣΠΑΕΙ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
ΔΗΜΙΟ-ΓΡΑΦΟΥΣ, ΓΛΥΦΤΕΣ ΚΑΙ ΛΙΜΟΚΟΝΤΟΡΟΥΣ ΤΗΣ… “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ”

@@@υποσημείωση ΜΑΚΕΛΕΙΟ
Όποιοι δεν βρίσκουν την εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ στα περίπτερα ή βλέπουν όλες τις εφημερίδες κρεμασμένες και όχι το ΜΑΚΕΛΕΙΟ, να μας τηλεφωνούν στο 6946 357733 ή να μας στέλνουν SMS (γραπτό μήνυμα)

“ΑΙΜΟΣΤΑΓΕΙΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ” Η ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ! Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΡΑΣΕΛ ΚΡΟΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ “ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ”- ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ “ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ” ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ! ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΟΣ Ο ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ.. (ΦΩΤΟ)

tainfff6

Ο Ράσελ Κρόου ο ηθοποιός από την Νέα Ζηλανδία έβγαλε όλη του τη χολή και την κακία για την Ελλάδα… προφανώς με αφορμή την νέα ταινία αλλά και τα όσα πολιτικοοικονομικά θέματα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. Στη Μάχη της Καλλίπολης (Δαρδανέλια) παρουσιάζει τους Τούρκους ως «πατριώτες» που υπερασπίζονται την πατρίδα τους. Το οξύμωρο είναι πως το σενάριο της ταινίας «Water Diviner» έχει την υπογραφή του Ελληνοαυστραλού Αντριου Αναστάσιος, όπως αναφέρει σχετικό άρθρο.
Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ράσελ Κρόου χαρακτηρίζεται από ανθελληνικές αναφορές, την ώρα μάλιστα που παρουσιάζει τους Τούρκους ως αθώα θύματα στον αγώνα για την υπεράσπιση της πατρίδας τους. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ήδη την οργισμένη αντίδραση Ελλήνων και Αρμενίων για τον επιπλέον λόγο ότι το σενάριο της ταινίας έχει γραφτεί από έναν Ελληνοαυστραλό ονόματι Αντριου Αναστάσιος.
tain1
Η ΕΠΙΘΕΣΗ
Οι Ελληνες «κατσαπλιάδες» επιτίθενται κατά τρένου που μεταφέρει Τούρκους στρατιώτες
ImageHandler (5)
Η ΕΙΣΒΟΛΗ
Οι «κατσιαπλιάδες» Ελληνες εμφανίζονται να «εισβάλλουν» και να καταστρέφουν τουρκικό χωριό, το οποίο στην πραγματικότητα είναι το ελληνικό Λιβίσι της Λυκίας.
Φιλοτουρικική ταινία -πρόκληση με ελληνική υπογραφή
tain3
“Κακός” vs “καλού”
Ο «κακός» Ελληνας αντάρτης απειλεί τον «καλοκάγαθο» ταγματάρχη Χασάν
tain4
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟ ΛΙΒΙΣΙ
Τελικά ο Ράσελ Κρόου εντοπίζει τον κινηματογραφικό γιο του μέσα στην εκκλησία της Παναγίας στο χωριό Λιβίσι
tain5
ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ
Ντόπιοι της Μικράς Ασίας που σφαγιάστηκαν από τους «κακούς» Ελληνες. Πουθενά στην ταινία δεν γίνεται αναφορά στις γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών
Ο Ράσελ Κρόου στον ρόλο ενός πατέρα που ταξιδεύει από την Αυστραλία στην Τουρκία για να βρει τα ίχνη των τριών γιων του που χάθηκαν στη Μάχη της Καλλίπολης
tain7
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΩΣ “ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ”
Ο «αρχηγός» των Ελλήνων -ως κατσαπλιάς- αποκαλεί κοροϊδευτικά τον Κρόου «καγκουρό»
Η ταινία αναφέρεται στην αποτυχημένη απόβαση των ΑΝΖAC (Australian and New Zealand Army Corps – ακρωνύμιο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών) στη χερσόνησο της Καλλίπολης, στα Δαρδανέλια της Τουρκίας, -από τις 25/4/1915 έως τις 9/1/1916 κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που έληξε με χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές. Κεντρικός ήρωας είναι ο Κόνορ, ένας Αυστραλός αγρότης που το 1919 ταξιδεύει στην Τουρκία αναζητώντας τα ίχνη των τριών αγοριών του που χάθηκαν στη Μάχη της Καλλίπολης. Στην πορεία ανακαλύπτει -με τη βοήθεια του Τούρκου ταγματάρχη Χασάν, με τον οποίο αναπτύσσει μια ιδιόμορφη φιλία- ότι οι δυο του γιοι είναι νεκροί και ο τρίτος ζωντανός κάπου στα βάθη της Ανατολής, τον οποίο τελικά εντοπίζει.
Στην ταινία ξεχωρίζει η απαστράπτουσα η Ρωσοουκρανή Ολγα Κιριλένκο στον ρόλο της Αϊσέ. Το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ επιστρέφει στα κινηματογραφικά πλατό στον ρόλο μιας νεαρής χήρας Τούρκου στρατιώτη, που επίσης σκοτώθηκε στη Μάχη της Καλλίπολης. Λίγο πριν πει το οριστικό «ναι» στον αδελφό του συζύγου της ώστε να γίνει δεύτερη γυναίκα του και να κοιμάται μαζί του κάθε τρεις μέρες, γνωρίζει τον Κρόου, που τελικά την κατακτά και η ταινία τελειώνει με το δικό τους love story, όπως διαβάσαμε σε άρθρο ειδησιογραφικού πόρταλ.
Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια της ταινίας είναι εμφανής η προσπάθεια να διαστρεβλωθεί έντεχνα η ιστορική πραγματικότητα. «Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα αντιπολεμικό μήνυμα, ο Ράσελ Κρόου και ο Αντριου Αναστάσιος κατέληξαν να εμφανίζουν τα θύματα ως θύτες και τους σφαγιαζόμενους ως βαρβάρους», σχολιάζει ο δρ Παναγιώτης Διαμαντής, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, σε άρθρο του στην αγγλόφωνη έκδοση της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος», τονίζοντας ότι η «ταινία παραπλανά με τη δήλωσή της ότι “στηρίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα”».
Επιχειρώντας να δικαιολογήσει το σενάριο της ταινίας του, ο Ράσελ Κρόου υποστήριξε ότι πρόθεσή του ήταν να παρουσιάσει την ιστορία της Μάχης της Καλλίπολης αντίθετα από την «επίσημη» εκδοχή που παρουσιάζεται σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, προκειμένου να δικαιώσει τους «γηγενείς» Τούρκους που «αμύνθηκαν» εναντίον των ΑΝΖΑC.
«Νομίζω ότι 100 χρόνια μετά οι Αυστραλοί έχουν την ωριμότητα να ακούσουν και την αντίθετη γνώμη για το πώς έγιναν τα γεγονότα», δήλωσε, αγνοώντας πως στους «γηγενείς» ανήκαν Αρμένιοι, Ασσύριοι και Eλληνες που υπέστησαν πρωτόγνωρους διωγμούς από τους «καλούς» Τούρκους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρκικός Τύπος υποδέχτηκε με διθυραμβικά σχόλια την ταινία του Κρόου.
Χαρακτηριστικός ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας «Star» που αναφέρεται σε δηλώσεις του πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη στο Seven Network της Αυστραλίας: «Ράσελ Κρόου: Εισβάλλαμε σε ένα ανεξάρτητο έθνος στην Καλλίπολη». Η ταινία χρηματοδοτήθηκε και από τουρκική εταιρεία παραγωγής, ενώ τα υπουργεία Πολιτισμού και Aμυνας της γείτονος παρείχαν κάθε διευκόλυνση για τα γυρίσματα στην Καλλίπολη, στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες περιοχές της χώρας.
tain10
Ο «Στρατός του Διαβόλου»
Την ίδια εποχή που διαδραματίζεται το στόρι της ταινίας, οι σύμμαχοι της Αντάντ, νικητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν επιδικάσει τη ζώνη της Σμύρνης στην Ελλάδα. Το σενάριο παρουσιάζει τους Ελληνες ως βάρβαρους, αιμοβόρους και ληστρικούς κατακτητές και όχι ως γηγενή πληθυσμό της Μικράς Ασίας που αναγκάστηκε να αμυνθεί απέναντι στα σχέδια αφανισμού του που είχαν καταστρώσει οι Νεότουρκοι και ήδη είχαν εφαρμόσει με επιτυχία στους Αρμένιους και στους Ασσύριους. Στην ταινία οι Ελληνες αποκαλούνται «Στρατός του Διαβόλου» (Seytanasker).
Πρόκειται για χαρακτηρισμό που αποδόθηκε στο 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων, το οποίο κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία διέπρεψε στα πεδία των μαχών και αναδείχτηκε ως η πλέον επίλεκτη μονάδα του ελληνικού στρατού εξαιτίας του πανικού που προκαλούσε με τα αιφνίδια χτυπήματά του στον εχθρό. Σε μια σκηνή εμφανίζονται καμένα -από τους Ελληνες- χωριά και ντόπιοι να παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς.
«Οι Ελληνες… Καίνε τα χωριά, τρομοκρατούν τους ανθρώπους μας. Παλιά ήμασταν μια χώρα. Τώρα είμαστε σε πόλεμο», λέει στον Κρόου ο Τούρκος ταγματάρχης. Βέβαια, πουθενά στο έργο δεν εμφανίζονται νεκροί ή πρόσφυγες από τα στίφη των Νεότουρκων.
Στην ταινία, όταν ο ταγματάρχης Χασάν με τους άνδρες του ταξιδεύουν με το τρένο για να ενωθούν με τα στρατεύματα του Κεμάλ στον Αφιόν Καραχισάρ δέχονται την επίθεση Ελλήνων, οι οποίοι παρουσιάζονται ως ληστές που έβαλαν στόχο τα όπλα και το υποτιθέμενο χρυσάφι που κουβαλούσαν.
Οταν μάλιστα ο Χασάν λέει στον αρχηγό των Ελλήνων -μιλώντας μάλιστα ελληνικά- ότι ο Κρόου «είναι Αυστραλός… σύμμαχος σας», τότε ο Ελληνας δίνει εντολή να μην τον πειράξουν, ενώ τον αποκαλεί κοροϊδευτικά «καγκουρό». Στη συνέχεια βέβαια ο Κρόου σώζει τον Χασάν από τους «αιμοσταγείς» Ελληνες και συνεχίζουν οι δυο τους την πορεία τους για το Αφιόν Καραχισάρ. Ο Τούρκος για να ενωθεί με τα στρατεύματα του Κεμάλ και ο Αυστραλός για να βρει τον γιο του.
tain6
Το ελληνικό χωριό Λιβίσι που «πολιορκούν» Ελληνες
Τελικά ο Κρόου εντοπίζει τον κινηματογραφικό γιο του μέσα σε μια ελληνορθόδοξη εκκλησία ενός ερειπωμένου χωριού, που υποτίθεται έχει καταστραφεί από τους «κακούς» Ελληνες. Πρόκειται για την εκκλησία της Παναγίας του ελληνικού χωριού Λιβίσι (Kayakoy) της Λυκίας, απέναντι σχεδόν από τη Ρόδο, το οποίο στέκει ερειπωμένο και εγκαταλειμμένο από το 1923, οπότε και οι κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στο σημερινό Νέο Λιβίσι, στο Μαρκόπουλο και στη Νέα Μάκρη.
Στην ταινία όχι μόνο δεν γίνεται καμία αναφορά στους Ελληνες κατοίκους του χωριού και στις συνεχείς διώξεις που υπέστησαν μετά το 1914 από τους Τούρκους ώστε να το εκκενώσουν μαζί με άλλα παραλιακά ελληνικά χωριά, αλλά προκλητικά παρουσιάζεται το χωριό να «πολιορκείται» από Ελληνες άτακτους που έχουν σφάξει και τους κατοίκους του. Σήμερα το χωριό-φάντασμα διατηρείται πλέον ως μουσείο, αποτελείται από τις ερειπωμένες ελληνικές κατοικίες και τις δύο εκκλησίες, στη μία από τις οποίες γίνεται και η συνάντηση πατέρα – γιου. Πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να το παραχωρήσει σε επενδυτή προκειμένου να το αναστηλώσει και να το εκμεταλλευτεί τουριστικά, προκαλώντας αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας.
Μία από τις φωνές που ζήτησαν να υπάρξει παρέμβαση της Αθήνας προς την Αγκυρα ήταν και αυτή του πρώην υφυπουργού Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη. «Είναι προκλητικό αυτό που παρουσιάζεται στην ταινία. Ενα χωριό που οι κάτοικοί του υπέστησαν διωγμούς από τους Τούρκους και ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα να εμφανίζεται προκλητικά πως δέχεται επίθεση από Ελληνες άτακτους, να το καταστρέφουν και να σφαγιάζουν τον πληθυσμό του», λέει o κ. Νικητιάδης και καταλήγει: «Είναι γνωστό ότι η Τουρκία στηρίζει με κάθε μέσο διεθνείς παραγωγές προκειμένου να περάσει στη διεθνή κοινή γνώμη εμμέσως τις πάγιες θέσεις της. Κι αυτό το πετυχαίνει με το να παρουσιάζονται στην επίμαχη ταινία οι Τούρκοι ως αδικημένοι την ίδια ώρα που δεν γίνεται καμία αναφορά στις γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής».
Δυσφορία για τα προκλητικά «φάουλ»
Από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αυστραλίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν δημόσια τη δυσφορία τους για τα προκλητικά «φάουλ» του Ράσελ Κρόου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βετεράνων της Βικτώριας, πρώην στρατηγός Ντέιβιντ ΜακΚλάχλαν, έκανε λόγο για «σενάριο χωρίς καμία ιστορική βάση», σχολιάζοντας καυστικά ότι ο Κρόου «θα έπρεπε να κοιμόταν βαθιά στο μάθημα Ιστορίας στο σχολείο».
Ακόμη, ο πρόεδρος της αυστραλιανής επιτροπής Αρμενίων Βέτσιε Καχραμανιάν επεσήμανε: «Δεν είναι τυχαία η μεγάλη προώθηση της ταινίας στην Τουρκία, μιας ταινίας που παρουσιάζει τους Τούρκους ως θύματα, παρά το γεγονός ότι διέπραξαν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας». Το σενάριο της επίμαχης ταινίας βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του ομογενή συγγραφέα Αντριου Αναστάσιος, ο οποίος έχει γράψει δύο ακόμη μυθιστορήματα. Πτυχιούχος στα Mass Media και τη Διαφήμιση, έχει δουλέψει σε τηλεοπτικές παραγωγές και διαφημιστικές καμπάνιες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της Αυστραλίας, τα μεταπτυχιακά του στην Ιστορία και την Αρχαιολογία τον οδήγησαν στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, όπου του ήρθε η ιδέα να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο. Αφορμή ωστόσο στάθηκε η επιστολή ενός Αυστραλού -της δεκαετίας του 1920- που εξιστορούσε την προσπάθειά του να πάει στην Τουρκία για να ανακαλύψει τι απέγιναν οι γιοι του. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, εκτός του Ράσελ Κρόου και της Ολγας Κιριλένκο, είναι ο Τούρκος Γιλμάζ Ερντογάν ως ταγματάρχης Χασάν, αλλά και ο μικρός Ντίλαν Γεωργιάδης, ομογενής από τη Μελβούρνη, ως γιος της Κιριλένκο.
Σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στο ελληνικό χωριό Λιβίσι (Kayakoy) της Λυκίας, απέναντι από τη Ρόδο, το οποίο στέκει ερειπωμένο και εγκαταλειμμένο από το 1923, οπότε και οι κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στο Μαρκόπουλο και τη Νέα Μάκρη
tain9
Το εκρηκτικό μοντέλο και ηθοποιός Ολγα Κιριλένκο ως χήρα ενός Τούρκου στρατιώτη που σκοτώθηκε στη Μάχη της Καλλίπολης
tain8
Ο ομογενής συγγραφέας Αντριου Αναστάσιος με τη σύζυγό του Μέγκαν Γουίλσον έξω από το Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης σε πρόσφατη επίσκεψή τους
tain11

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...