Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

Η ΘΡΑΚΗ ΥΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1919- 1922


          Ο κόσμος ζούσε με την προσδοκία της Ελευθερίας μέσα του και περίμενε γεμάτος ελπίδα το λυτρωμό. Όλοι φύλαγαν ελληνικές σημαίες στα μπαούλα τους. Η Εθνική Συνείδηση ήταν ζωντανή, άσβηστη τόσα χρόνια. Το 1920 η Μεραρχία Σμύρνης μπήκε στην Αδριανούπολη και στις 15 Ιουλίου, ο Βασιλιάς Αλέξανδρος εισήλθε εν πομπή, στη συνέχεια δε, λίγες μέρες αργότερα, ήρθε και στις Σαράντα Εκκλησιές, όπου και εκεί η υποδοχή ήταν ανεπανάληπτη. Ο εορτασμός ήταν λαμπρός, ο λαός κατέβηκε σύσσωμος, όλα τα σπίτια είχαν κάνει σαραγλί για την πιο μεγάλη μέρα που αξιώθηκαν να γιορτάσουν, σε πολύ μεγάλα μάλιστα κομμάτια, πλούσια, σαν τα πιάτα του τσαγιού. Η κοσμοσυρροή ήταν τέτοια, ώστε ένα μπαλκόνι έσπασε, υποχώρησε, ευτυχώς με μικροτραυματισμούς μόνο. Στο Βασιλιά πρόσφεραν και το κλειδί της πόλης, σε ένα μικρό δίσκο.

          Ελεύθερος πλέον ο δρόμος, η Ελλάδα στην Ανατολική Θράκη και επιστροφή από την Μακεδονία των προσφύγων στη γενέτειρα τους, χαρές και τραγούδια. Δρόμος για την Κωνσταντινούπολη, καινούργιος δρόμος ανοίγει, πόθος τεσσάρων αιώνων θα εκπληρωθεί. Τα βαγόνια γεμάτα, τραγούδια και ζητωκραυγές στο δρόμο απ’ όπου περνούσαν.
         Αρχίζουν από τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή. Αρχές Σεπτεμβρίου 1920 άφιξη και εγκατάσταση           Αμέσως επιδιόρθωση σπιτιών, αγορά γεωργικών εργαλείων και ζώων και σπορά εκ των ενόντων. Ο πρώτος χειμώνας δύσκολος, φτωχός, αλλά δουλειά και υπομονή, όποιος είχε κάτι περισσότερο έδινε και σε εκείνον που δεν είχε, έστω δανεικά.
         Φθάνουμε στις εκλογές την 1η Νοεμβρίου, αλλάζει το πολιτικό κλίμα, αλλά οι Θράκες εργάζονται, δημιουργούν την κατεστραμμένη Πατρίδα τους. Ο Ελληνικός Στρατός τώρα πλέον στην Μικρά Ασία, από την απόβαση της Σμύρνης το 1919 προχωρεί Προύσα, Μουδανιά, Εσκή Σεχήρ, Αφιόν Καρά Χισάρ, Κιουτάχεια, Σαγγάριο, Χαράς Ευαγγέλια για τους Έλληνες. Περνούν στρατεύματα για την Κωνσταντινούπολη, κάθε μέρα καινούργια τμήματα από τη Βίζα, οδικώς, αλλά και από Ραιδεστό. Σε κάθε κατάληψη πόλεως της Μικράς Ασίας δοξολογίες και λοιπά.
          Η Θράκη κάτω από την ελληνική διοίκηση άρχισε τη συστηματική της αναδιοργάνωση. Δημιουργήθηκαν αμέσως υπηρεσίες εσωτερικής διοίκησης, εκπαίδευσης, δημοσίων έργων, γεωργίας, δικαιοσύνης, περίθαλψης προσφύγων, συγκοινωνίας και εθνικής οικονομίας.
          Πόλεις και χωριά ανέκτησαν τις παλιές ελληνικές τους ονομασίες. Γα την προώθηση της οικονομίας έγιναν σοβαρές προσπάθειες. Εγκαταστάθηκαν οικονομικές αρχές, απαγορεύθηκε το λαθρεμπόριο, καταργήθηκε η βαριά φορολογία, ενισχύθηκαν οι αγρότες με τη δωρεάν παροχή σπόρων, γεωργικών εργαλείων, ζώων κα με την ίδρυση γεωργικών συνεταιρισμών. Στις μεγάλες παραλιακές πόλεις συστήθηκαν λιμεναρχεία. Η ευνομία και η ασφάλεια γενικά αποκαταστάθηκαν και, το σπουδαιότερο, δημιουργήθηκε πνεύμα συναδέλφωσης ανάμεσα στις εθνότητες.
Η Ελλάδα μετά τη συνθήκη των Σεβρών

 http://users.sch.gr/deshourmou/THRAKH/ellinikidioikisi.htm
Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...