Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

«72 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ»

96997-18
«72 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ»
Εκείνο το πρωί της 10ης Ιουνίου 1944, γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα προκειμένου να ‘καθαρίσουν’ την περιοχή απο τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο συναντήθηκαν με μία άλλη φάλαγγα και προχώρησαν προς το Στείρι. Στην Καταβόθρα δέχτηκαν επίθεση απο αντάρτες του ΕΛΑΣ που αναγκάστηκαν εν τέλει να υποχωρήσουν.


 Οι Γερμανοί απέδωσαν (αβάσιμα) την επίθεση του ΕΛΑΣ στους κατοίκους του Διστόμου, θεωρώντας πως τους ειδοποίησαν. Επέστρεψαν στο Δίστομο και με επικεφαλή τον Χανς Ζάμπελ, εκτελέστηκαν 218 άτομα (114 γυναίκες και 105 άνδρες). Μεταξύ των νεκρών 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη! Στη συνέχεια πυρπόλησαν το χωριό.

Ο Βουλευτής Β Πειραιά Δημήτριος Κ. Καμμένος δήλωσε:

Σαν σήμερα γράφτηκε στις μαύρες σελίδες της Ιστορίας ένα απο τα πιο στυγερά εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Δίστομο υπήρξε θύμα και μάρτυρας της θηριωδίας των ναζιστών που δε δίστασαν να σκορπίσουν το θάνατο ως αντίποινα. Στέκει παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για ελευθερία, ειρήνη και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αιώνια καταγγελία της φρίκης που γεννά ο φασισμός. 


Είναι καθημερινή υπενθύμιση του λογου που οι γερμανικές πολεμικές οφειλές δεν πρέπει να ξεχαστούν, αλλά να διεκδικηθούν με κάθε τρόπο. Κατα τη διάρκεια συνεδριάσεων της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών εισηγήθηκα προκειμένου να θεσμοθετηθεί κοινή μέρα, αργία, εθνική επέτειος των ελληνικών Ολοκαυτωμάτων, καθώς επίσης και τη δημιουργία μνημείου ελληνικών Ολοκαυτωμάτων στο οποίο θα καταθέτουν κάθε χρόνο στεφάνι φορείς και σχολεία. Η αναγνώριση των θηριωδιών των Γερμανών δεν είναι αρκετή ούτε για να απαλύνει τον πόνο ούτε για να φέρει δικαίωση, έστω και τόσα χρόνια μετά. Οι ένοχοι δεν έχουν πληρώσει ακόμα για τις αποτρόπαιες πράξεις τους και πρέπει να πληρώσουν.

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...