Θερινό Ηλιοστάσιο με Πανσέληνο πάνω από την Ελλάδα

iliostasio-630x400
Στη 01:34 ώρα Ελλάδος της Τρίτης εισήλθαμε στο Θερινό Ηλιοστάσιο. Είναι εκείνη η στιγμή που ο άξονας της Γης εμφανίζεται πλέον στραμμένος όσο πιο κοντά στον Ήλιο.
Αυτό που κάνει όμως ακόμη πιο ξεχωριστό το φετινό Θερινό Ηλιοστάσιο είναι πως συμπίπτει σχεδόν με την Πανσέληνο (στις 02:02 ώρα Ελλάδος την Τρίτη 21 Ιουνίου).
Η σύμπτωση Θερινού Ηλιοστασίου και Πανσελήνου έχει να συμβεί εδώ και 70 περίπου χρόνια.
Και κάπως έτσι ξεκινά το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο ενώ την ίδια στιγμή ξεκινά ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο.
Τα Ηλιοστάσια είναι δύο, το θερινό και το χειμερινό, και σηματοδοτούν τις εποχές του χρόνου.
Η ημέρα του Ηλιοστασίου είναι είτε η μεγαλύτερη (το Καλοκαίρι – Θερινό ηλιοστάσιο) είτε η μικρότερη (το Χειμώνα – Xειμερινό ηλιοστάσιο) μέρα του έτους για όλες τις περιοχές της γης εκτός από τους Τροπικούς.
Κατά το Θερινό ή Βόρειο Ηλιοστάσιο, ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ του ουράνιου θόλου σε περιοχές πάνω στον Τροπικό του Καρκίνου.
Mε αφορμή το Θερινό Ηλιοστάσιο, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό, την Τρίτη 21 Ιουνίου, με δύο δωρεάν προβολές της παράστασης «Το Σύμπαν του Hubble».
Τις παραστάσεις θα προλογίσει ο κ. Άρης Μυλωνάς, συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης.
Με την ευκαιρία αυτή, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, θα φιλοξενηθεί η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Επιστήμης και Τεχνολογίας, που για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνουν οι Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και του Δήμου Καλλιθέας.
Φέτος, για πρώτη φορά, στη διοργάνωση αυτή, συμμετέχουν επίσης και οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες που εδρεύουν στην περιοχή, του Παντείου και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
makeleio.gr

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ