Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

“Τρικυμία” στις σχέσεις Αθήνας-Τιράνων: Η αλβανική κυβέρνηση πίσω από τους Τσάμηδες

Albanian Foreign Minister Ditmir Bushati (R) and his Greek counterpart Nikos Kotzias (L) during a press conference in Tirana, Albania, 06 June 2016. EPA, STR
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε μια σειράαπό ενέργειες από το Σάββατο, οπότε και αναρτήθηκε στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Αλβανίας και της Ελβετίας, στο Euro 2016, ένα πανό με ανθελληνικό περιεχόμενο, που μιλούσε δήθεν για γενοκτονία των Τσάμηδων. Η Αθήνα έχει ζητήσει από την αλβανική πλευρά να καταδικάσει επισήμως τη θρασύτατη αυτή ενέργεια, η οποία απειλεί τις ήδη ταραγμένες ελληνο-αλβανικές σχέσεις, 
Την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, «μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η Αλβανία δεν την έχει αντιληφθεί, αλλά θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτό να γίνει κατανοητό».

Η ελληνική κυβέρνηση, και ειδικά ο υπουργός Εξωτερικών, βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς αντιλαμβάνονται ότι οι Αλβανοί πρόσβαλαν τον κ. Νίκο Κοτζιά, δημιουργώντας μείζον πρόβλημα στον ίδιο και την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Λεωνίδας Ροκανάς προχώρησε σε δύο αυστηρότατα διαβήματα διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του αλβανικού ΥΠΕΞ, ζητώντας να αποδοκιμαστεί και να καταδικαστεί επισήμως η ανάρτηση του πανό, χαρακτηρίζοντας τη θλιβερή, απαράδεκτη και θρασύτατη ενέργεια.
Οι αντιδράσεις αυτές του υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στην πρόκληση Αλβανών εθνικιστών έρχονται να προστεθούν σε σειρά άλλων ενεργειών του.
Αρχικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, εξέδωσε άμεσα απάντηση παρουσιάζοντας τη θέση του υπουργείου σχετικά με την ανάρτηση του προκλητικού πανό, ενώ παράλληλα αυστηρότατη επιστολή διαμαρτυρίας, αλλά και διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα της UEFA, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, απηύθυναν αντίστοιχα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και η πρέσβης της Ελλάδας στη Βέρνη, Χαρά Σκολαρίκου.
Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών από την πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι.
Σε συνέχεια των ανωτέρω παραστάσεων διαμαρτυρίας, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, οι Γάλλοι διοργανωτές και η UEFA επισήμαναν ότι η ανάρτηση του συγκεκριμένου πανό έγινε πριν από την έναρξη του αγώνα, τόνισαν ότι η απομάκρυνσή του ήταν άμεση και διαβεβαίωσαν ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί το απαράδεκτο αυτό συμβάν.
http://mignatiou.com/2016/06/i-ntora-bakogianni-zita-apo-ton-kotzia-kofti-ke-apofasistiki-apantisi-gia-tous-tsamides/
ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ Αθήνα, Greece 
http://mignatiou.com/2016/06/trikimia-stis-schesis-athinas-tiranon-i-alvaniki-kivernisi-piso-apo-tous-tsamides/

Δεν υπάρχουν σχόλια: