Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016

Το δισκοπότηρο της Αγιά Σοφιάς (βίντεο)


Πριν από την άλωση τής Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453, υπήρξε άλλη μια άλωση, από τους Λατίνους το 1204 η οποία αδυνάτισε την πόλη, και την έκανε αργότερα εύκολο θύμα για τους Τούρκους.

Η χωρίς οίκτο λεηλασία και απογύμνωση της Κωνσταντινουπόλεως από όλα της τα πλούτη.
Όσοι τολμούσαν να αντισταθούν εσφάζοντο επί τόπου. Δεν έμεινε παλάτι, αρχοντικό εκκλησία μεγάλη ή μικρή, μοναστήρι, χαμοκέλα, που να μην υποστεί φρικώδη λεηλασία αλλά περισσότερο τους προσέλκυσε ο μυθικός πλούτος της Αγίας Σοφίας.
Μπήκαν μέσα στον Ιερό Ναό με άλογα και μουλάρια που λέρωναν με τις κοπριές τους το μαρμάρινο δάπεδο. Και άρχισαν με φρενιτιώδη ταχύτητα να ξηλώνουν και να παίρνουν τα πάντα: από άγια δισκοπότηρα, ευαγγέλια, ιερά άμφια, άγιες εικόνες, την Αγία Τράπεζα, και το ασημένιο εικονοστάσιο του Τέμπλουμανουάλια, πολυκάνδηλα και κουρτίνες.
Κατά τη διάρκεια της λεηλασίας μια Γαλλίδα πόρνη ανεβασμένη στον πατριαρχικό θρόνο χόρευε μισόγυμνη και τραγουδούσε. Ούτε τους τάφους των Αυτοκρατόρων σεβάστηκαν,συλήθηκαν όλοι, ενώ τα λείψανα πετάχτηκαν εδώ κι εκεί. Η σωρός του Βασίλειου Β΄ Μακεδόνα πετάχθηκε έξω και στα χέρια του τοποθέτησαν οι Ευρωπαίοι μια φλογέρα ειρωνικά.
http://www.rafail.org/2016/06/blog-post_4.html

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...