Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016

ΘΡΙΛΕΡ! Συντριπτικό προβάδισμα στο Brexit! ΔΕΙΤΕ τον χάρτη της Google! (ΦΩΤΟ)

b1

Η δολοφονία της 41χρονης βουλευτή Τζο Κοξ από μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης την Πέμπτη είναι πιθανό να επηρεάσει τις εξελίξεις στη Βρετανία και ενδεχομένως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου, για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάθε περίπτωση, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, λόγω και του μεγέθους της στατιστικής έρευνας, ο χάρτης που παρουσίασε η Google, σύμφωνα με τους χρήστες του δικτύου της σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας, στο διάστημα από τις 31 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου.

Το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό υπέρ του «Leave», δηλαδή του Brexit. Μόλις 11 από τις δεκάδες εκλογικές περιφέρειες υποστηρίζουν, βάσει της Google, το «stay», γεγονός που αποτυπώνεται στο χάρτη με εκπληκτικά ενδεικτικό τρόπο. Στο ίδιο διάστημα, όλες οι δημοσκοπήσεις στην Βρετανία έδιναν σαφές προβάδισμα από δύο έως και εφτά ποσοστιαίες μονάδες στο Brexit.
b2
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η καμπάνια του Ντέιβιντ Κάμερον, η οποία στηρίχθηκε στο φόβο για τις συνέπειες και στην τρομοκρατία για την επόμενη ημέρα, αποδείχθηκε εντελώς αποτυχημένη, καθώς ο κόσμος αντέδρασε, επιλέγοντας ακριβώς το αντίθετο, από το «stay», που αποτελεί την επιδίωξη του Βρετανού πρωθυπουργού. Ο Κάμερον υποστήριξε ότι δεν θα είναι σε θέση να αποτρέψει τις συνέπειες της «εξόδου», παρ’ ότι επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το Brexit βρίσκεται στο 46%, ενώ το ποσοστό για το «stay» διολίσθησε στο 39%. Η τελευταία εξέλιξη, ωστόσο, με τη δολοφονία της βουλευτή Τζο Κοξ, είναι πιθανό να ανατρέψει τα δεδομένα, ενώ αποφασίστηκε να σταματήσει η καμπάνια και των δύο πλευρών, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθούν τυχόν νέα τραγικά γεγονότα. Το ποσοστό που θα κρίνει το αποτέλεσμα, πάντως, είναι το 11% των αναποφάσιστων, ενώ το 4% δήλωσε πως δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στην όλη διαδικασία. Η καταμέτρηση στα 382 εκλογικά τμήματα της Βρετανίας θα ξεκινήσει αμέσως μετά το κλείσιμο των κάλπεων στις 10 το βράδυ, της 23ης Ιουνίου.
MAKELEIO.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: