Ταχύτερος κυτταρικός εκφυλισμός Εμμηνόπαυση και αϋπνία επιταχύνουν τη γήρανση των γυναικών


Εμμηνόπαυση και αϋπνία επιταχύνουν τη γήρανση των γυναικών

Λος Άντζελες, Καλιφόρνια
Η εμμηνόπαυση και η αϋπνία που συχνά την συνοδεύει, επιταχύνουν την διαδικασία της γήρανσης στις γυναίκες, υποστηρίζουν δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά έντυπα Proceedings of the National Academy of Sciences και Biological Psychiatry.

«Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες διαφωνούν για το αν η εμμηνόπαυση προκαλεί γήρανση ή η γήρανση προκαλεί την εμμηνόπαυση. Είναι το ίδιο ερώτημα με το 'η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα'» σχολιάζει ο Στηβ Χορβαθ, καθηγητής Ανθρώπινης Γενετικής και Βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή «David Geffen» στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες.Και συμπληρώνει ότι η μελέτη που διενέργησε είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι η εμμηνόπαυση επιταχύνει τη γήρανση.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι η εμμηνόπαυση επιταχύνει την κυτταρική γήρανση κατά 6%, κατά μέσο όρο. «Αν και αυτό το ποσοστό δείχνει μικρό, επιδρά εν τέλει στην συνολική επιβίωση της γυναίκας» εξηγεί ο ερευνητής.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα που μπαίνει πρόωρα στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 42 ετών, βιολογικά θα είναι κατά 12 μήνες γηραιότερη στα 50, συγκριτικά με μια συνομήλικη της που μπήκε στην εμμηνόπαυση στο 50ο έτος ζωής.

Στην δεύτερη μελέτη, η Τζούντιθ Καρολ, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς «Semel» στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, διαπίστωσε ότι η αϋπνία που συχνά συνοδεύει την εμμηνόπαυση επίσης συντελεί σε ταχύτερη βιολογική γήρανση.

«Η ανεπάρκεια του πολύτιμου για τον οργανισμό μας ύπνου δεν επηρεάζει απλώς την λειτουργικότητά μας την επόμενη ημέρα, αλλά και τον ρυθμό που εργάζεται το βιολογικό μας ρολόι. Στις γυναίκες που μελετήσαμε, όσες ανέφεραν συμπτώματα ανήσυχου ύπνου, επαναλαμβανόμενης αφύπνισης κατά τη διάρκεια της νύχτας, δυσκολίας να κοιμηθούν και πολύ πρωινού ξυπνήματος, έτειναν βιολογικά να είναι πιο γερασμένες από τις συνομήλικές τους που δεν είχαν κανένα από τα συμπτώματα αυτά» εξηγεί η ερευνήτρια.

Να σημειωθεί ότι και στις δύο μελέτες έλαβαν μέρος περισσότερες από 5.000 γυναίκες.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις