Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

Ένας Ελληνοαμερικανός αντιπρόεδρος της Κλίντον;

Ένας Ελληνοαμερικανός αντιπρόεδρος της Κλίντον;
περιλαμβάνεται στην τελική λίστα των υποψηφίων
Το όνομα του Ελληνοαμερικανού ναυάρχου ε. α. Τζέιμς Σταυρίδη, πρώην Ανώτατου Διοικητή των ΝΑΤΟϊκών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), περιλαμβάνεται στην τελική λίστα των υποψηφίων αντιπροέδρων της Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη διαδικασία επιλογής που επικαλούνται οι New York Times.

Ο Τζέιμς Σταυρίδης αποχώρησε από τη στρατιωτική ηγεσία των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης τον Μάιο του 2013 και σήμερα κατέχει τη θέση του Πρύτανη της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ στο Πανεπιστήμιο Ταφτς.

Στα τέσσερα χρόνια που κράτησε το «τιμόνι» της Διοίκησης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων είχε την εποπτεία των επιχειρήσεων της Συμμαχίας στη Μέση Ανατολή -Αφγανιστάν, Λιβύη και Συρία-, καθώς και στα Βαλκάνια, αλλά και της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης για την αντιμετώπιση της πειρατείας στα ανοιχτά των ακτών της Αφρικής.

Άτομα του περιβάλλοντος της Χίλαρι Κλίντον επισημαίνουν πως ήταν βέβαιο ότι η ίδια θα ήθελε να συμπεριλαμβάνεται στην τελική λίστα των προς επιλογή αντιπροέδρων υποψήφιος με στρατιωτική εμπειρία, και ο Τζέιμς Σταυρίδης πληροί τα κριτήρια της Κλίντον.

Τόσο το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον, όσο και ο Τζέιμς Σταυρίδης, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις σχετικές πληροφορίες, αναφέρουν οι NY Times.

Απόφοιτος της Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ το 1976 και μετέπειτα διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στη Σχολή Φλέτσερ (1984), ο Τζέιμς Σταυρίδης έγινε ο πρώτος τετράστερος αξιωματικός του αμερικανικού Ναυτικού που ανέλαβε το αξίωμα του επικεφαλής της Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και Ανώτατου Διοικητή των Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης .

Εγγονός πρόσφυγα από την καταστροφή της Σμύρνης, τον οποίο συνάδελφοί του στρατιωτικοί αποκαλούν «Ζορμπά», ο Τζέιμς Σταυρίδης γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1955 στο Δυτικό Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. 

Στην Αθήνα έζησε τρία από τα παιδικά του χρόνια, μεταξύ 1962 και 1964, όταν ο πατέρας του Γιώργος Ζαφείρης Σταυρίδης, επίσης στρατιωτικός, υπηρέτησε ως ναυτικός ακόλουθος στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο βιβλίο που εξέδωσε το 2008 υπό τον τίτλο Πλοίαρχος Αντιτορπιλικού ο Τζέιμς Σταυρίδης γράφει για την «πιο απίστευτη ειρωνεία της ιστορίας».

«Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο παππούς μου, ένας κοντός, γεροδεμένος Έλληνας δάσκαλος, ονόματι Δημήτρης Σταυρίδης, έφυγε πρόσφυγας από την Τουρκία στο πογκρόμ κατά των Ελλήνων που ζούσαν στα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά βίας γλίτωσε περνώντας με μια βάρκα το Αιγαίο στην Αθήνα και από εκεί στην Νήσο Έλις. Ο αδελφός του δεν ήταν τόσο τυχερός, τον σκότωσαν οι Τούρκοι» αναφέρει.

Μία ΝΑΤΟϊκή άσκηση ανοιχτά των ακτών της σημερινής Τουρκίας, το 1993, «ήταν η πιο απίστευτη ειρωνεία της ιστορίας που θα μπορούσε να φανταστεί» και η οποία ώθησε τον Τζέιμς Σταυρίδη να γράψει για τον παππού του. «Ο εγγονός του, που μετά βίας μιλά λίγες λέξεις ελληνικά, επιστρέφει στη διοίκηση ενός αντιτορπιλικού δισεκατομμυρίων δολαρίων ακριβώς στην ίδια πόλη, την Σμύρνη, που αποκαλούν σήμερα Ιζμίρ, από την οποία εκείνος έφυγε με μια προσφυγική βάρκα τόσα χρόνια πριν»...

Πηγή

 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: