Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Πραξικόπημα Τουρκίας, σημεία κλειδιά, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Καταρχάς πρέπει να σημειωθεί ότι η πιθανότητα να ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν ο "εγκέφαλος" της απόπειρας πραξικοπήματος είναι μηδενική. 
Δεύτερον πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα ο ρόλος των μέχρι ηγετών της απόπειρας.
-Πτέραρχος Akın Öztürk. Κεμαλιστής ακραιφνώς, στενά συνδεόμενος με δομές του ΝΑΤΟ, άκρως επιθετικός σε σχέση με την Ελληνική Αεροπορία και τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Ο γαμπρός του Akın Öztürk ήταν το δεξί του χέρι στην επιχείρηση.
- Οι αξιωματικοί από τη βάση του Ιντσιρλίκ έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο στην απογείωση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού για να βοηθήσουν τις συνεχείς πτήσεις των Φ-16 των πραξικοπηματιών. Όλοι τους ακραιφνείς Κεμαλικοί
- Η πλειονότητα των μεσαίων στελεχών των "Κόκκινων Μπερέ" συμμετείχαν στο πραξικόπημα και βοηθήθηκαν από τις μονάδες τις αεροπορίας στρατού που ελέγχουν τα "Μπλακ Χοκ" 
- Ο αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων Muharrem Köse που προετοιμαζόταν ως μεταβατικός πρωθυπουργός ή υπουργός άμυνας, ήταν ωσαύτως Κεμαλικός και άτομο του "βαθύ κράτους"
- Ο Συνταγματάρχης σύζυγος της κυβερνήτης της Σινώπης "Yasemin Özata Çetinkaya" και αυτός με ηγετικό ρόλο και Κεμαλικός
- Επιπλέον η εμπλοκή  στελεχών της βάσης Φ-16 του Ακιντσί, επιπροσθέτως δείχνει την εμπλοκή του σκληρού πυρήνα των Κεμαλικών
Εάν σε όλα τα ανωτέρω προστεθούν οι κινήσεις-δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων Δυτικών κρατών, η συσχέτιση ΝΑΤΟικών μονάδων στη Τουρκία και η αναλογία τους ως προς την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα και η στάση διεθνών ΜΜΕ, τότε η εικόνα που παρουσιάζεται είναι κρυστάλλινη.
Το μόνο που απομένει να διαπιστώσουμε είναι εάν θα υπάρξει και συμβολική "κηδεία του Κεμαλισμού" από τον Ερντογκάν ή εάν θα υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός. Σε κάθε περίπτωση μιλούμε για συμβάν με διεθνείς επιπτώσεις που θα μας απασχολήσει για αρκετό χρονικό διάστημα και είναι βεβαίως ιστορικής σημασίας.  
rimse
Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...