Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016

Λιού στους Financial Times:

 Το πραξικόπημα στην Τουρκία κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους 

"Η Ελλάδα πρέπει να χρησιμεύσει ως άγκυρα σταθερότητας"
    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα επίσκεψη στη χώρα μας, δήλωσε ότι η τρέχουσα αναταραχή στην Τουρκία καθιστά πιο σημαντικό από ποτέ να λυθούν τα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί να χρησιμεύσει ως άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή.   


Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο κ Λιού χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία για να ενισχύσει το μακροχρόνιο αμερικανικό επιχείρημα ότι οι πιστωτές θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν το χρέος της χώρας, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να μπει η ελληνική οικονομία σε σταθερή βάση.  

  «Θα ήθελα να ελπίζω ότι [η πρόσφατη περιφερειακή αναταραχή] θα αλλάξει το κλίμα μέσα στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις της ελάφρυνσης του χρέους…», είπε μεταξύ άλλων ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ακόμη ότι και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η  Ελλάδα είχε κεντρικό ρόλο ως σημείο διέλευσης για τους πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού. Το γεγονός αυτό είχε αναβαθμίσει την γεωπολιτική σημασία της χώρας, σύμφωνα με τον κ.Λιού.   "Θα πρέπει να διορθώσουμε τα θεμέλια για να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα», τόνισε, καλώντας τους Έλληνες ηγέτες σε ένα πιο ενεργό ρόλο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με οποιοδήποτε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους.   

Ο αμερικανός υπουργός εξέφρασε επίσης ανακούφιση που  τα δύο στρατόπεδα των δανειστών (Ευρώπη και ΔΝΤ) φαίνεται να έχουν τώρα συμφωνήσει, τουλάχιστον κατ 'αρχήν, σε μια αναδιάρθρωση του χρέους που δεν θα μειώσει το ποσό το οποίο θα επιστραφεί στους πιστωτές.

 Πηγή: www.lifo.gr
Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...