Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

Ήπια στάση από Ευρωζώνη: Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τα 15 προαπαιτούμεναΔύο ημέρες πριν το άτυπο Eurogroup στη Μπρατισλάβα, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και όχι στις 15 όπως είχε συμφωνηθεί. Γιατί η ήπια αντιμετώπιση
AdTech Ad
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν στο Eurogroup από τον Έλληνα ομόλογό τους για το «πού βρισκόμαστε» όσον αφορά την εκπλήρωση των 15 προαπαιτουμένων, στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, η ενέργεια, η υπηρεσία εσόδων και η διοίκηση των ελληνικών τραπεζών. O ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα 15 προαπαιτούμενα δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθούν πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, όπως είχε συμφωνηθεί στις αρχές του καλοκαιριού. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εάν αυτό επιτευχθεί στο τέλος του μήνα, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία πίεση ρευστότητας για την Ελλάδα. Ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ότι τα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι η διαθεσιμότητα των 2,8 δισ. ευρώ λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.
Σχετικά με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι δεν έχει καταστεί ακόμα λειτουργικό, καθώς εκκρεμεί ο διορισμός των μελών του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου. Σημείωσε ότι υπήρξαν ορισμένες «εκπλήξεις» όσον αφορά αυτό το θέμα, αλλά δεν θέλησε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο κ. Ζακ Λε Παπ είναι ο ένας εκ των δύο υποψηφίων που έχουν προτείνει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου.
Για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, τόνισε ότι δεν περιλαμβάνεται στην ημερίσια διάταξη του Eurogroup, αλλά υπογράμμισε ότι είναι πιθανό πως κάποιος εκ των υπουργών θα φέρει το θέμα προς συζήτηση.
Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες για να ξεκινήσουν τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις. Επεσήμανε, δε, ότι η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει δύσκολα θέματα, όπως είναι το θέμα της αγοράς εργασίας, αλλά, όπως πρόσθεσε, υπάρχει η φιλοδοξία να ολοκληρωθεί εντός του φθινοπώρου.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στην Ευρωζώνη παρατηρούν με προσοχή την κόπωση των φορολογικών εσόδων και την άνοδο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και εμμένουν σε αυστηρά υπηρεσιακό επίπέδο όσον αφορά τις παρατηρήσεις τους, χωρίς δημόσιες δηλώσεις που θα μπορούσαν να ρίξουν λάδι στην πολιτική φωτιά, δημιουργώντας σενάρια νέων μέτρων. Ταυτόχρονα όμως θέτουν ως χρονοδιάγραμμα το τέλος Σεπτεμβρίου ώστε μην μετατεθεί η εκταμίευση της δόσης.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/hpia-stash-apo-eyrwzwnh-mexri-telos-septemvrioy-ta-15-proapaitoumena.4250538.html
Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...