Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Η απάντηση του νότου στη Γερμανία: Η ΑΟΖ Ελλάδας και Μεσογείου, η γαλάζια ανάπτυξη


FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας (2Δ), ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ ( François Hollande) (Α), ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι (Matteo Renzi ) (3Δ), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (3Α), ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ζοζέφ Μουσκάτ ( Joseph Muscat ) (Δ), ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ( Antonio Costa) (2Α) και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας Φερνάντο Εγκιδάθου (Fernando Eguidazu ) (Κ), συνομιλούν μετά τις κοινές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου των ηγετών των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε., Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016. Στο Ζάππειο Μέγαρο πραγματοποιείται η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε., την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας François Hollande, του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας Φερνάντο Εγκιδάθου , του πρωθυπουργού της Ιταλίας Matteo Renzi, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του πρωθυπουργού της Μάλτας, Joseph Muscat και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Antonio Costa. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗFILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας (2Δ), ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ ( François Hollande) (Α), ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι (Matteo Renzi ) (3Δ), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (3Α), ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ζοζέφ Μουσκάτ ( Joseph Muscat ) (Δ), ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ( Antonio Costa) (2Α) και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας Φερνάντο Εγκιδάθου (Fernando Eguidazu ) (Κ), συνομιλούν μετά τις κοινές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου των ηγετών των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε., Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016. Στο Ζάππειο Μέγαρο πραγματοποιείται η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε., την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας François Hollande, του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας Φερνάντο Εγκιδάθου , του πρωθυπουργού της Ιταλίας Matteo Renzi, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του πρωθυπουργού της Μάλτας, Joseph Muscat και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Antonio Costa. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης 
Οι από κάθε άποψη επιτυχημένες Σύνοδοι των Αθηνών και της Ρόδου την προηγούμενη εβδομάδα έχουν φοβίσει την ελίτ της Γερμανίας. Τα σημάδια πολλά. 
Οι ανερμάτιστες δηλώσεις του τρομαγμένου πλέον Σόϊμπλε, που μίλησε για «σοσιαλιστές» του Νότου «χαρίζοντας» τους εκπροσώπους Ισπανίας και Κύπρου, που ανήκουν στο δικό του δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στους σοσιαλιστές. Οι «κατευθυνόμενες επιθέσεις» του φιλοκυβερνητικού γερμανικού τύπου εναντίον της Συνόδου των Αθηνών, του Ολάντ, του Τσίπρα, του Ρέντσι.
Είναι οι ίδιοι που και στο παρελθόν είχαν αναφέρει περιπαιχτικά τις χώρες του Νότου ως PIGS. Είναι αυτοί που τροφοδοτούσαν την παγκόσμια και ελληνική κοινή γνώμη με σωρεία ψεμμάτων, γερμανικής αθλιότητας μονταρισμένο και φωτογραφικό υλικό κλπ.κλπ. Είναι οι ίδιοι που «βλέπουν» ανυπέρβλητα προσκόμματα στην 2η αξιολόγηση, οι ίδιοι που ισχυρίζονται ότι το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων έχει λήξει. Και δίπλα σε αυτούς ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ο κ. Γεωργιάδης που πανηγύρισε για τις δηλώσεις Σόϊμπλε. Ναι είναι αυτός ο πατριώτης, που βάλθηκε την μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, να τη μετατρέψει σε ΛΑΟΣ, από όπου ξεκίνησε τη λαμπρή πολιτική του καριέρα.

Είναι κάποια ελληνικά ιδιωτικά ΜΜΕ,που ενώ μας «τάραξαν» με το δόγμα του σοκ προπαγανδίζοντας ανοιχτά υπέρ μνημονίων και ουσιαστικά (όπως εκ του αποτελέσματος προέκυψε) υπέρ γερμανικών συμφερόντων δεν «κάλυψαν» τις Συνόδους Αθηνών και Ρόδου. Όταν στο παρελθόν μόνον για εκπομπές life style ή εγχώρια αθλητικά γεγονότα (ήσσονος σημασίας) είχαν ακόμα και εξωτερικές μεταδόσεις. Ας είναι…
Ενόχλησε όλα αυτά τα λαμπρά παλληκάρια η στάση και του Ολάντ και του Ρέντσι. ««Επιτέλους ο Ολάντ είναι μαζί μας, ξεπέρασε την αναποφασιστικότητα. Τώρα είμαστε πολλοί, μπορούμε να κινητοποιηθούμε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, μετά την λήξη της Συνόδου της Αθήνας, γράφει η εφημερίδα «Corriere della Sera».
«Κατά την πτήση που τον μετέφερε στην Ρώμη από την Αθήνα, ο πρωθυπουργός ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιημένος» γράφει η «Corriere della Sera».Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι επιτέλους το Παρίσι υπέγραψε μια διακήρυξη η οποία συμπίπτει με τις πολιτικές οι οποίες προωθούν η Ιταλία και οι άλλες πέντε χώρες που συναντήθηκαν στην Αθήνα.
Παράλληλα, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, τόνισε: «Τώρα είμαστε πολλοί και μπορούμε να ενοχλήσουμε». Για τον λόγο αυτό, γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου, είναι πεπεισμένος ότι «στο μέλλον, οι συσχετισμοί δυνάμεων πρόκειται να αλλάξουν».
Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, o Ρέντσι αναφέρθηκε στα προβλήματα του Βερολίνου: «Και η Μέρκελ, σπίτι της, έχει τα δικά της προβλήματα. Έχει ένα πλεόνασμα 80 με 90 δισ. ευρώ, το οποίο δεν επενδύει, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Είναι κάτι που θα έδινε ανάσα ανακούφισης στην οικονομία μας και όχι μόνον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: