Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

Παρουσία στρατού χωρίς ημερομηνία αποχώρησης θέλουν οι Τούρκοι


Παρουσία στρατού χωρίς ημερομηνία αποχώρησης θέλουν οι Τούρκοι
Λευκωσία: Παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τηνεπίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό με ανοικτή ημερομηνία αποχώρησης, ζητά η Άγκυρα. Θέτοντας, μόνο, χρονική περίοδο επαναξιολόγησης της κατάστασης, που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε αποχώρηση, η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για νομιμοποίηση του κατοχικού στρατού μέσα από τις πρόνοιες μιας συμφωνίας.
Παράλληλα, επιμένει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια στρατιωτική βάση, στα πρότυπα αυτών που διατηρούν στο νησί οι Βρετανοί, ώστε να είναι εκεί συγκεντρωμένες οι δυνάμεις της.
Τη θέση της Άγκυρας μετάφερε στον πρόεδρο Αναστασιάδη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε προηγουμένως συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε προς τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, που διαδραμάτιζε ρόλο αγγελιαφόρου, ότι μια τέτοια θέση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον ίδιο ούτε και πρόκειται να εγκριθεί από τους Ελληνοκύπριους εάν τεθεί ενώπιόν τους σε δημοψήφισμα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, υπέδειξε ο Πρόεδρος, δεν αποδέχεται παραμονή στρατευμάτων και διατήρηση οποιασδήποτε μορφής εγγυήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: