Αποχώρηση Αττίλα με ανοικτό τέλος - Τουρκική ιδέα για μετακίνηση δυνάμεων


Αποχώρηση Αττίλα με ανοικτό τέλος - Τουρκική ιδέα για μετακίνηση δυνάμεων
Λευκωσία: Η Τουρκία εμφανίζεται διατεθειμένη να διαιρέσειστα δύο τον αριθμό των στρατιωτικών δυνάμεών της «πολύ γρήγορα» και να τις συγκεντρώσει μόνο σε μερικούς χώρους αντί των 200 που χρησιμοποιεί σήμερα. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ανέφερε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα.
Σε άλλη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με όλους τους εμπλεκομένους (εκτός Κύπρου, εννοούσε) συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Μετέφερε δε την ιδέα της Άγκυρας για δημιουργία βάσεων (αλλού γίνεται αναφορά σε μια και σε άλλη περίπτωση σε περισσότερες), με τη μετακίνηση των στρατευμάτων σε στρατώνες, χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες. Σε ό,τι αφορά τη ρήτρα τερματισμού της παρουσίας των στρατευμάτων υπάρχουν, όπως φέρεται να είπε χωρίς να διευκρινίζεται ποιου είναι η ιδέα, δυο ενδεχόμενα: Είτε να  υπάρχει χρονικό όριο για τερματισμό της παρουσίας στρατευμάτων είτε να συνδεθεί αυτό με κάποιες προϋποθέσεις όπως είναι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε διαφωνία στον καθορισμό χρονοδιαγράμματος αποχώρησης.

Ξένες διπλωματικές πηγές επιμένουν, πάντως, ότι στο τέλος η Άγκυρα θα «φανεί ευέλικτη» στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ζητώντας ωστόσο ανταλλάγματα σε άλλα ζητήματα όπως είναι το εδαφικό και πτυχές της διακυβέρνησης. Αξιωματούχος του καθεστώτος Ερντογάν φέρεται να έχει αναφέρει σε συνομιλητή του πως η Τουρκία απέχει πολύ λίγο από την Κύπρο και εάν χρειαστεί, δεν θα κολλήσει στο θέμα των εγγυήσεων σε περίπτωση που κινδυνεύουν οι Τουρκοκύπριοι. Σημειώνεται συναφώς πως η εισβολή του 1974 δεν καλύπτεται από καμία Συνθήκη και συμφωνία, τις εγγυήσεις. Επί του παρόντος, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η τουρκική πλευρά επιμένει σε εγγυήσεις.

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ