Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Καθυστέρηση στο πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου τουρκικού μαχητικού λόγω των διώξεων του Erdogan κατα των οπαδών του Gulen

tai-tfx-fighter
Η πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στηνΤουρκία και οι διώξεις των υποστηρικτών του Gulen στο εσωτερικό του τουρκικού κράτους φαίνεται να έχει προκαλέσει επιπτώσεις και στα εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με τον συντάκτη Alan Warnes του περιοδικού Airforces Μonthly οι πρόσφατες διώξεις και απολύσεις στρατιωτικού από την Τουρκική Αεροπορία και επιστημονικού προσωπικού από τα κρατικά ερευνητικά ιδρύματα της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην έγκαιρη υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της Άγκυρας να αναπτύξει και να κατασκευάσει μέχρι το 2023 το πρώτο σύγχρονο δικινητήριο μαχητικό τεχνολογίας stealth που θα αντικαταστήσει τα αεροσκάφη F-16 C/D Block 30/40 της Τουρκικής Αεροπορίας.


Πρόκειται για το πρόγραμμα  TF-X το οποίο αναπτύσσει από κοινού η Τουρκική κρατική εταιρεία ΤΑΙ με την βρετανική  BAE Systems, ενώ η επίσης βρετανική εταιρεία Rolls Royce πρόκειται να μεταφέρει στην Τουρκία την τεχνολογίας του κινητήρα  EJ200 που θα εξοπλίσει το νέο μαχητικό.
Στόχος των Τούρκων ήταν η ανάπτυξη του πρωτοτύπου μέχρι το 2023 και η πραγματοποίηση της πρώτης πτήσης την ίδια χρονιά με απώτερο στόχο την έναρξη της αρχικής παρτίδας παραγωγής το 2025 ώστε τα αεροσκάφη αυτά να συνοδεύουν σε αποστολές κρούσης τα F-35A που τα επόμενα χρόνια θα αρχίσει να παραλαμβάνει η Τουρκική Αεροπορία.
Συνολικά σχεδιάζεται να κατασκευαστούν 250 μαχητικά που μαζί με τον στόλο των 116 F-35A θα αποτελέσουν τον μελλοντικό στόλο μαχητικών της Τουρκικής Αεροπορίας.
Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος οι πρόσφατες απολύσεις χιλιάδων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, του ειδικού Γραφείου της Τουρκικής Αεροπορίας που χειρίζεται το πρόγραμμα, των ερευνητικών ιδρυμάτων, των πανεπιστημίων και των κρατικών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας φαίνεται να οδηγεί στην αναβολή του αρχικού σχεδιασμού του αναπτυξιακού προγράμματος και όπως φαίνεται το νέο μαχητικό δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση το 2023 αλλά αρκετά αργότερα.
Κατά αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι ανατρέπονται τα σχέδια της Τουρκικής Αεροπορία η οποία στα μέσα της επόμενης δεκαετίας σχεδίαζε να αρχίσει την σταδιακή απόσυρση των F-16 C/D Block 30/40 τα οποία συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της Τουρκικής Αεροπορίας.

http://www.viadiplomacy.gr/kathisterisi-sto-programma-anaptixis-tou-neou-tourkikou-machitikou-logo-ton-dioxeon-tou-erdogan-kata-ton-opadon-tou-gulen/

Δεν υπάρχουν σχόλια: