Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016

Τεύκρος

Ο Τεύκρος ήταν γιος του βασιλιά της Σαλαμίνας Τελαμώνα και της δεύτερης συζύγου του Ησιόνης, κόρης του βασιλέα της Τροίας Λαομέδοντα, ετεροθαλής αδερφός του Αίαντα.

Έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και θεωρείτο ως ο καλύτερος τοξότης των Ελλήνων. Πληγώθηκε από τον Έκτορα, αλλά σώθηκε από τον Αίαντα.

Πήρε μέρος στους ταφικούς αγώνες προς τιμή του Πατρόκλου, όπου νίκησε στην τοξοβολία και ήταν ένας από τους Αχαιούς που μπήκε μέσα στον Δούρειο Ίππο.

Μετά τον πόλεμο, όμως, ο πατέρας του δεν τον δέχτηκε πίσω, και τον έδιωξε γιατί δεν εκδικήθηκε τον θάνατο του αδελφού του.

Έτσι ο Τεύκρος, εξόριστος πλέον, πήγε στην Κύπρο, όπου και ίδρυσε την πόλη Σαλαμίνα (κοντά στη σημερινή Αμμόχωστο), σε ανάμνηση της πατρίδας του.

Ιστορικά επιβεβαιώνεται η ίδρυση της Σαλαμίνας γύρω στα 1100 π.Χ, χρονολογία που δεν απέχει πολύ από τον χρόνο επιστροφής των ηρώων της Τροίας.

Μια παράδοση αναφέρει, ότι μαζί του στην Κύπρο πήγε και ο Ευρυσάκης, γιος του Αίαντος από την Τέκμησσα, του οποίου την φροντίδα είχε αναλάβει ο Τεύκρος.

Ο Τεύκρος νυμφεύτηκε την κόρη του Κύπρου, Έννη. Οι απόγονοί τους κυβέρνησαν μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.. Τα χνάρια των απογόνων του Τεύκρου χάνονται στην ιστορία, ανάμεσά τους ο Ευέλθων, ο Ονήσιλος, ο Γόργος και πολλοί άλλοι Κύπριοι.

Η ιστορία του Τεύκρου ενέπνευσε πολλούς τραγικούς της αρχαιότητας, όπως ο Σοφοκλής και ο Πακούβιος, που έγραψε την ομώνυμη τραγωδία. Η Σαλαμίνα υπήρξε πρωτεύουσα της Κύπρου για 1000 ολόκληρα χρόνια, εξαιτίας της προνομιακής της θέσης και του λαμπρού της πολιτισμού. Ειδικά κατά τον 8ο-6ο αιώνα π.Χ. άκμασε ο πολιτισμός στη Σαλαμίνα, ενώ κατά το Β’ Ελληνικό Αποικισμό υπήρξε διαμετακομιστικός σταθμός.

Ανάμεσα στα περίφημα αρχαιολογικά ευρήματα της Σαλαμίνας είναι και η νεκρόπολή της, κτισμένη ανάμεσα στον 9ο-7ο αιώνα π.Χ, αλλά και οι κτιστοί βασιλικοί τάφοι.

Ο αστεροειδής 2797 Τεύκρος (2797 Teucer), που ανακαλύφθηκε το 1981 και ανήκει στην Τρωική Ομάδα, πήρε το όνομά του από τον μυθικό βασιλιά.

Πηγή: βικιπεδια

Αίας ο Τελαμώνιος

Ο Αίας ο Τελαμώνιος (Αἴας < αἰάζω (αναστενάζω, θρηνώ), "αυτός που θρηνεί"), υπήρξε βασιλιάς της Σαλαμίνας και ένας από τους κυριότερους ήρωες του Τρωικού πολέμου. Γιος του Τελαμώνα και της (ή Ερίβοιας), ετεροθαλής αδελφός του Τεύκρου και εγγονός του οικιστή της Σαλαμίνας.

Ο Μύθος του Αίαντα

Ο Αίας , ή Αίαντας, ήταν ένας από τους μνηστήρες της Ωραίας Ελένης και ήταν δεσμευμένος με όρκο να υπερασπιστεί τη ζωή και την τιμή της. Έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο με 12 πλοία και μαζί με τον Αχιλλέα και τον Φοίνικα άσκησε την διοίκηση του ελληνικού στόλου.

Στην Ιλιάδα παρουσιάζεται ως ο δεύτερος πιο ανδρείος Αχαιός μετά τον Αχιλλέα και δυνατότερος του Τρώα ήρωα Έκτορα. Ο Όμηρος μάλιστα αναφέρει ότι διέθετε υψηλό ανάστημα: «μέγας, πελώριος και έρκος Αχαιών». Επίσης δεν υστερούσε και σε ομορφιά και ως χαρακτήρας περιγράφεται ως καλόκαρδος, ικανός να εμψυχώνει τους συμπολεμιστές του και να δίνει συμβουλές.

Ο ίδιος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην συμφιλίωση του Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα.

Κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, υποχρέωσε κάποιον σύμμαχο βασιλιά των Τρώων, στην θρακική χερσόνησο, να του καταβάλει φόρο σε χρυσό και σε σιτηρά. Επίσης, κατέλαβε μια φρυγική πόλη, σκότωσε τον βασιλιά της Τελεύτα και πήρε σκλάβα την κόρη του Τέκμησσα.

Σε κάποια μεταγενέστερη φάση, μονομάχησε με τον Έκτορα, αλλά παρόλο που αποδείχτηκε ανώτερος, τελικά η νύχτα τους ανάγκασε να κηρύξουν ισοπαλία, χωρίς νικητή. Μετά την μονομαχία οι δύο ήρωες αντάλλαξαν δώρα. Ο Αίας έλαβε ως ένδειξη τιμής από τον Έκτορα το ξίφος του, ενώ ο ίδιος του χάρισε τη ζώνη του.

Όταν ο Πάτροκλος και ο Αχιλλέας σκοτώθηκαν, ο Αίας πέτυχε να αντιμετωπίσει πλήθος εχθρών και να αποσπάσει από τα χέρια τους τα σώματα των νεκρών ηρώων. Εξοργίστηκε όμως, όταν τα όπλα του νεκρού Αχιλλέα δόθηκαν τιμητικά στον Οδυσσέα και νιώθοντας εξαιρετικά μειωμένος, κρίθηκε κατώτερος των περιστάσεων σε σημείο που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τους αρχηγούς των Αχαιών.

Τότε η θεά Αθηνά του προκάλεσε πνευματική διαταραχή και τον έκανε να ξεσπάσει πάνω σε ένα κοπάδι πρόβατα. Όταν συνήλθε το πρωί και διαπίστωσε σε πόσο οικτρή κατάσταση είχε περιπέσει, τερμάτισε την ζωή του, πέφτοντας πάνω στο ξίφος του.

Στη Σαλαμίνα, γίνονταν εορτές προς τιμή του ήρωα (Αιάντεια). Οι ανδραγαθίες του Αίαντα και κυρίως το τέλος της ζωής του ενέπνευσαν πολυάριθμα έργα τέχνης. Ορισμένοι που εμπνεύστηκαν από αυτόν ήταν:

Αντισθένης, δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία
Σοφοκλής, σε ορισμένα δράματά του πριν το 442π.Χ.
Β. Σπάνγκενμπεργκ 1608.
Π. Ντε Σιβρύ 1762.
Α. Κ. Μπόρχεκκ 1789.
Ούγκο Φόσκολο 1833.
Σκαρλάττι (σε ορισμένες όπερες) 1697.
Φ. Πίχλερ.
Αντρέ Ζιντ (σε αποσπάσματα έργων) 1933.

Αρχαιολογικά ευρήματα

Στην Σαλαμίνα βρέθηκαν τα υπόλοιπα ενός αρχαίου κτιριακού συμπλέγματος που υπολογίζεται στην εποχή του 13ου με 12ου αιώνα π.Χ. και συμπίπτει με την Μυκηναϊκή εποχή που έζησε ο Αίαντας. Αν υποθέσουμε ότι πρόκειται για πραγματικό ιστορικό πρόσωπο, τότε το κτίριο αυτό θα πρέπει να ήταν το παλάτι του Αίαντα.

Παραπομπές

↑ «Forscher wollen Zitadelle des Ajax gefunden haben» (στα γερμανικά). SPIEGEL ONLINE. 27 Μαρτίου 2006. http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/0,1518,408291,00.html. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2008.
Πηγές

Ομήρου Ιλιάδα 7.181-312.
Ομήρου Οδύσσεια 11.543-67.
Απολλόδωρου Επιτομή III, 11-V, 7.
Οβίδιου Μεταμόρφωσις 620-13.398.
L.V. Hincley, Ajax and Achillew. Their Literary Relationship from Homer to Sophocles: Diss. Univ. of North Carolina at Chapel Hill. 1972. (Αγγλικά)
Lorenzo Rocci (1956). Vocabolario Greco-Italiano. Società Ed. Dante Alighieri srl, σελ. 34. (Ιταλικά)

Πηγή :βικιπεδια

Η Βυζαντινή Τέχνη:Μέσα από αυτή και όχι μόνο είναι ζωντανό το Βυζάντιο στις μέρες μας


Γεώργιος Παπασημάκης www.ereunitiko.blogspot.com
Η περίφημη Βυζαντινή Τέχνη ζει ως τις μέρες μας.  Ένα σημαντικό δείγμα του ζωντος Βυζαντίου είναι η αγιογραφία αλλά και το συμβόλαιο του Νικηφόρου Δικεφαλου Αετού.

Ο Δικέφαλος Αετός των Παλαιολογων αποτελεί σήμερα το έμβλημα της Ορθοδοξου Εκκλησίας μας, του Γενικού Επιτελειου Στρατου Και της Εθνικής Φρουράς, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Σερβίας.
Όλοι ζωντανοί απόγονοι της Αυτοκρατορίας.

ΆδωνιςΟ Άδωνις

Στην πιο ευρέως γνωστή εκδοχή του μύθου,ο Άδωνις ήταν ο γιος του Κινύρα, του βασιλιά της Κύπρου.Η θεά Αφροδίτη ήταν εκείνη που είχε οδηγήσει την Μύρρα, κόρη του βασιλιά, ή Σμύρνα, σε μια αιμομικτική αγάπη για τον πατέρα της. Η Μύρρα πήγε στο κρεβάτι του βασιλιά στο σκοτάδι, αποκρύπτοντας την ταυτότητά της, και ως αποτέλεσμα έγινε η σύλληψη του Άδωνι. 

Πλεύρης Παπασημάκης Καραθάνος για τη Βόρεια Ήπειρο


Κάσος, η λησμονημένη καπετάνισσα του Αιγαίου


Κάσος, η λησμονημένη καπετάνισσα του Αιγαίου
Κάπου εκεί, στην η πάνω γη, την πέρα γη και την κάτω γη! Όχιδεν πρόκειται για φανταστικό μυθιστόρημα του Τόλκιν, είμαστε στην Κάσο που η ιστορία και τα βράχια της δεν λένε να ησυχάσουν, μουρμουρούν για το παρελθόν και τα λένε με τα στοιχειά της φύσης.

Τόπος άγριος, για αληθινούς αγωνιστές, για ανθρώπους ψυχωμένους, από κείνους που δε δειλιάζουν μπροστά στον μισόκλειστο καταπέλτη του άγριου χρόνου.

Die Welt Η Ελλάδα κυριαρχεί στην παγκόσμια ναυτιλία όσο ποτέ άλλοτε


ploio
Η Ελλάδα κυριαρχεί στην παγκόσμια ναυτιλία όσο ποτέ άλλοτεκαι η αξία του ελληνικού εμπορικού στόλου υπολογίζεται σε περίπου 90 δις. δολάρια, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Η απόσταση των Ελλήνων εφοπλιστών από εκείνους άλλων χωρών είναι πολύ μεγάλη, προσθέτει το δημοσίευμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η αξία του γερμανικού στόλου – που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο μετά τον ελληνικό, τον ιαπωνικό και τον κινέζικο – ανέρχεται σε 42 δις. δολάρια, δηλαδή λιγότερο από το 50% του ελληνικού.

ΒΙΝΤΕΟ: η στιγμή που καρχαρίας επιτίθεται σε ψαροντουφεκά!


shark
Προσπάθησε να χτυπήσει τον καρχαρία και εκείνος του επιτέθηκε!
Το περιστατικό συνέβη την Τετάρτη στο Κόραλ Μπέι της Δυτικής Αυστραλίας με θύμα τον 19χρονο Brad Vale που από θύτης έγινε θήραμα. Ο καρχαρίας είχε μήκος 2,5 μέτρα και δάγκωσε τον άνδρα στο στομάχι, χωρίς όμως να τον τραυματίσει θανάσιμα. Στο βίντεο βλέπουμε τον άνδρα να παλεύει τον καρχαρία και να προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια.

Εφαρμογή Android της ποντιακής για το κινητό σας!!! ΕΥΓΕ!!!

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ;;; ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ!
Ένα Ποντιακό Λεξικό με πάνω από 3700 Ποντιακές λέξεις για όλα τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν Android λογισμικό.

Δεν χρειάζεται σύνδεση στο internet και το πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν!

Ένα λεξικό για να βρίσκετε εύκολα Ποντιακές λέξεις που δεν ξέρετε αλλά επίσης και αντίστροφα μπορείτε να βρείτε και πως είναι στα Ποντιακά κάποιες Ελληνικές λέξεις, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο epontos.blogspot.gr.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΑΣ ΑΕΤΕ...!! ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... ΠΕΡΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ... ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!

Ο ΗΡΩΑΣ ΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΑΛΜΑΣ

Σαν σήμερα στις 18 Ιουνίου 1992, ο υποσμηναγός Νικόλαος Α. Σιαλμάς χάθηκε με το Mirage F1 CG του στα νερά του Β. Αιγαίου, ενώ αντιμετώπιζε τουρκικά F-16 σε άνιση εικονική αερομαχία.

Το τραγικό συμβάν συντάραξε την Πολεμική Αεροπορία και γενικότερα την Ελλάδα (εκτός από τον τότε πρωθυπουργό, που ατάραχος συνέχισε την επίσκεψή του στην Τουρκία…) και υπήρξε αφορμή για τη συνειδητοποίηση της νέας πραγματικότητας στον αέρα, που είχε διαμορφωθεί με την εμφάνιση των τουρκικών F-16. Παρά ταύτα, οι χειριστές των Mirage F1 CG της ΠΑ ανέπτυξαν νέες τακτικές και δυόμιση χρόνια αργότερα ανοιχτά της Ρόδου ανταπέδωσαν στον εισβολέα…

«ΤΑ ΡΑΣΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑ...ΑΓΑ ΜΟΥ» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΑΠ' ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΑΣ ΘΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

stoxos.grΤα ράσα δεν κάνουν τον παπά, γιατί η προέλευσή της έκφρασης αποδίδεται στο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη;

Μια ολόκληρη ιστορία με πρωταγωνιστή το Γέρο του Μοριά, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, παραθέτει ο Τάκης Νατσούλης, ως προέλευση της έκφρασης :Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.

Οι τούρκοι επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Πατριάρχη Αντιοχείας στην Συρία!


Bombing in Aleppo University

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΟΚΙΝΗΤΩΝ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΩΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΕ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ!

Τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα, όταν βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε στην στην πόλη Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, SANA.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...