Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, πρώην διευθυντής της εφημερίδας Zaman: Πρόθυμος ο Ερντογάν να ρισκάρει

ΚΑΒΑΤΖΩΣΤΕ ΚΑΝΑ ΑΡΒΥΛΟ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΣ... «ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ»... ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ...!!

ερντογαν-1


Τουρκία και ΕΕ διανύουν μια κρίσιμη καμπή, κινούμενες μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ενόψει το δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου. Άνθρωποι με βαθιά γνώση της τουρκικής σκηνής μίλησαν στο «Έθνος της Κυριακής» για τους φόβους και τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρώπη.

«Πρόθυμος ο Ερντογάν να ρισκάρει»

«Και τα δυο είναι πιθανά, ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και ένα ατύχημα», δηλώνει ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Zaman» που έχει κλείσει.

«Ο Ερντογάν υιοθετεί τακτικές ακροσφαλούς διπλωματίας με στόχο να αντλήσει πολιτικό όφελος. Σε αυτό το πλαίσιο είναι έτοιμος να ρισκάρει και να ανεβάσει την ένταση, να προχωρήσει σε μυστικές επιχειρήσεις επί ελληνικού εδάφους».

«Δεν πιστεύω ότι θέλει να οδηγήσει την Τουρκία σε πόλεμο με την Ελλάδα. Όταν κάποιος ωστόσο τα κάνει όλα αυτά, υπάρχει κίνδυνος πολλά πράγματα να πάνε στραβά και να βρεθεί ξαφνικά ενώπιον ατυχημάτων ή καταστάσεων που δεν έχει προγραμματίσει. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι κανόνες εμπλοκής εφαρμόζονται στο πεδίο δράσης. Αρκεί μόνο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου για να καταρριφθεί ένα μαχητικό, όπως συνέβη με το ρωσικό στα σύνορα με τη Συρία».


Σύμφωνα με τον Μποζκούρτ, υπάρχει παρελθόν. «Το αποκαλυφθέν σχέδιο “Επιχείρηση Καταιγίδα” (Oraj), που διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, φανέρωνε πως νεοεθνικιστές στρατηγοί στο τουρκικό στράτευμα σκόπευαν να αυξήσουν τον αριθμό των πτήσεων πάνω από το Αιγαίο με σκοπό να καταρριφθεί κάποιο τουρκικό μαχητικό από ελληνικό, έπειτα από προβοκάτσια. Σε περίπτωση που ο πιλότος του ελληνικού μαχητικού δεν επέλεγε την εμπλοκή, ο Τούρκος πιλότος θα κατέρριπτε ο ίδιος το αεροσκάφος του για να κατηγορηθεί στη συνέχεια η ελληνική πλευρά. Όλα αυτά υπάρχουν με λεπτομέρειες σε δικαστικά έγγραφα».

Ο πρώην διευθυντής της «Zaman» ζει πλέον στη Σουηδία.

«Θα τιμωρήσει την Ευρώπη με όπλο το ISIS»

«Εκτιμάται ότι πολλοί τρομοκράτες θα κινηθούν από τη Συρία στην Τουρκία και από εκεί προς την Ευρώπη. Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να τους σταματήσει. Θα τους αφήσει να περάσουν, Θέλει να τιμωρήσει την Ευρώπη και θα χρησιμοποιήσει το ISIS ως μέσο τιμωρίας», υποστηρίζει ο Αχμέτ Σ. Γιαϊλά, πρώην διοικητής της τουρκικής Αντιτρομοκρατικής.
«Τα έτη 2014-2015 δεν πραγματοποιήθηκε καμία αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Τουρκία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ούτε μία. Ακόμη και σήμερα στην Τουρκία η κατάσταση ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει», σημειώνει.

«Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την τρομοκρατία για να έχει πολιτικά οφέλη. Διαφημίζει μέσω των μίντια τις τουρκικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά του ΙΚ. Πολλές από τις εν λόγω επιχειρήσεις, ωστόσο, δεν είναι πραγματικές».

Ο Αχμέτ Σ. Γιαϊλά είναι σήμερα επίκουρος καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: capital.gr

http://www.stoxos.gr/2017/04/blog-post_78.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: