Μυστική συνάντηση του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου με την «αφρόκρεμα» της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας για αναβάθμιση των S-300PMU1
Μια πολύ σημαντική συνάντηση και συζήτηση επί όλων των κρίσιμων ζητημάτων της ελληνορωσικής στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πριν από δέκα ημέρες, μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένου και του υπέχοντα θέση υφυπουργού Αμυντικής Βιομηχανίας της Ρωσίας,  Dmitry Shugaev, του Igor Nagorny Υποδιευθυντή του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής της Προεδρίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Alexandr Mikheev Γενικού Διευθυντή της Rosoboronexport. 

Ολοι νέοι στα πόστα αυτά, από ρωσικής πλευράς, μετά από μια εκ βάθρων ανανέωση που υλοποίησε στα ανώτερα κλιμάκια της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας ο πρόεδρος της χώρας, Β.Πούτιν.

Το πιο σημαντικό είναι ότι υπήρξαν αποφάσεις:

Για την επανενεργοποίηση, κατ’αρχήν, και των δύο πυροβολαρχιών των α/α μακρού βεληνεκούς S-300PMU1, και σε δεύτερο χρόνο την αναβάθμισή τους.

Αναβάθμιση που θα εντοπιστεί κυρίως στην προμήθεια νέων βλημάτων ακτίνας 200 χλμ. στην βελτίωση του ραντάρ και του λογισμικού ελέγχου απειλών και εγκλωβισμού των κυριότερων από αυτές.

Πρόκειται για αποφάσεις ιδιαίτερα κρίσιμες, σε ένα πρόγραμμα μεγάλης βαρύτητας για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:

Αν υπάρχει μια ελπίδα να ανιχνευθούν και να αναχαιτιστούν στην πράξη τα τουρκικά F-35Α, αυτή έχει να κάνει κατά βάση με τα S-300 τα οποία η Μόσχα υπόσχεται ότι θα τα φέρει στο επίπεδο των «PMU2». 

Ανάλογο πρόγραμμα θα υποβληθεί και για τα Tor-M1, τα μοναδικά SHORADS που «υπόσχονται» εντοπισμό και κατάρριψη βλημάτων cruise (μην ξεχνάμε ότι εισήλθε σε υπηρεσία και το δεύτερο εξελιγμένο βλήμα cruise με υπέρυθρο αισθητήρα στην τουρκική Αεροπορία).

Ο Π. Καμμένος ήταν ιδιαίτερα θερμός στην συζήτηση, απέναντι στους Ρώσους συνομιλητές του και έδειξε αποφασιστικότητα υλοποίησης του προγράμματος, αλλά το μείζον πρόβλημα για την ελληνική πλευρά ήταν και παραμένει το οικονομικό.

Τα προγράμματα αναβάθμισης κοστίζουν και δεν υπάρχει ακόμα έγκριση για τα συγκεκριμένα κονδύλια. Τα μόνα κονδύλια, περί τα 25 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί μέχρι το 2019 είναι για την συντήρηση των συστημάτων και την επαναφορά σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στο πλαίσιο των FOS (περιλαμβάνονται και τα παλιά OSA AKM).

Βέβαια, περιθώρια για την ελληνική πλευρά δεν υπάρχουν: Ή αναβαθμίζονται ή απαξιώνονται προοδευτικά και παύουν να αποτελούν κρίσιμα εργαλεία και κυριολεκτικά «απογυμνωνόμαστε».

Αλλωστε μέχρι το 2020 θα έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια σε ελληνική υπηρεσία, χρόνος που έχουν συμβεί «πολλά» σε ότι αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Το κονδύλι για αγορά 20-30 νέων βλημάτων αι συνολική αναβάθμιση δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ και δεν έχει σχέση με τα περίπου 2 δισ. ευρώ των F-16, αλλά σε αυτή την συγκυρία, δυστυχώς η χώρα αναζητεί ακόμα και αυτά τα «ψίχουλα».

Μετά την συνάντηση οι επιτελείς των δύο χωρών (από πλευράς ΓΔΑΕΕ συμμετείχε στις συζητήσεις ο Γενικός Διευθυντής της Κυριάκος Κυριακίδη, αντιναύαρχος ε.α.) ταξίδεψαν στην Κρήτη, έδρα των S-300PMU1…

Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300PMU2 «Favorit» στο επίπεδο του οποίου έχει αποφασιστεί να αναβαθμιστεί το ελληνικό σύστημα, είναι μια εκ βάθρων εκσυγχρονισμένη έκδοση του S-300PMU1 με βλήματα που εμπλέκουν τα εχθρικά μαχητικά, τους εχθρικούς βαλλιστικούς πυραύλους ή και τα βλήματα cruise σε ακτίνα 200 χλμ. έναντι των 150 χλμ. του «PMU1».


πηγη


https://national-pride.org/page/3/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις