Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

Δημοψήφισμα στην Καταλονία: Σε ποιον υπακούει η περιφερειακή αστυνομία;


Πέντε μέρες πριν από το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία, η διένεξη μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης επεκτείνεται πλέον και στην περιφερειακή αστυνομία της Μόσος ντ΄ Εσκουάντρα
Adtech Ad
Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας κατηγορεί τη Μαδρίτη ότι θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό της την περιφερειακή αστυνομική της δύναμη. Ο Καταλανός υπουργός Χοακίμ Φορν, ο οποίος είναι τυπικά ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης των συνολικά 17.000 ανδρών, ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αποτρέψει τις προσπάθειες της κεντρικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά του πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Μαδρίτη Μενέντες ντε Βίγκο προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για τον, όπως ονομάζεται, συντονισμό όλων των αστυνομικών δυνάμεων της βόρειας Ισπανίας ενόψει του προγραμματισμένου δημοψηφίσματος:
«Η ισπανική κυβέρνηση δεν βλέπει με καχυποψία τη Μόσος ντ΄ Εσκουάντρα. Βρισκόμαστε όμως αντιμέτωποι με διαδηλώσεις στους δρόμους και η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι δίκη της ευθύνη να εγγυηθεί την ασφάλεια και την τάξη, αλλά και τις ελευθερίες του κάθε πολίτη. Για τους λόγους αυτούς θέλουμε να στηρίξουμε με άλλες αστυνομικές δυνάμεις το έργο και την αποστολή της καταλανικής αστυνομίας». 

Ο ρόλος των αστυνομικών στο δημοψήφισμα

Ανοιχτός παραμένει μέχρι στιγμής ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η Μόσος ντ΄ Εσκουάντρα στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ο εκπρόσωπος της αστυνομικής δύναμης Φρανσέσκ Βιντάλ προτίμησε να μην πάρει ξεκάθαρη θέση στην αντιπαράθεση Μαδρίτης-Βαρκελώνης, δήλωσε ωστόσο ότι οι άνδρες του σώματος περιμένουν συγκεκριμένες εντολές:
«Όλοι οι αστυνομικοί έχουν την προσωπική τους άποψη για όσα συμβαίνουν: Αυτό που ζητάμε είναι σαφείς και συγκεκριμένες εντολές. Είμαστε αστυνομικό σώμα με ιεραρχική δομή. Το τελευταίο που θέλουμε επομένως να συμβεί είναι αστυνομικοί που βρίσκονται χαμηλά στην ιεραρχία να πάρουν αποφάσεις. Δεν το αποδεχόμαστε αυτό. Εκείνοι που πρέπει να λάβουν αποφάσεις είναι οι ανώτεροί μας. Και στην περίπτωσή μας αυτός είναι ο αρχηγός της Μόσος ντ΄ Εσκουάντρα».
Παρά τις πιέσεις που ασκεί η Μαδρίτη, η οποία απειλεί ακόμα και με σύλληψη τον τοπικό πρωθυπουργό Κάρλος Πουιγκτνεμόντ, η Βαρκελώνη είναι αποφασισμένη να διεξαγάγει, όπως έχει προγραμματίσει, το δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή. Ας σημειωθεί ότι για την ισπανική κυβέρνηση το δημοψήφισμα είναι παράνομο, ενώ με απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε άκυρο τον νόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που ενέκρινε η τοπική βουλή στη Βαρκελώνη.
(Πηγή: DW, φωτό: AP Photo/Emilio Morenatti)

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/dhmopshfisma-sthn-katalonia-se-poion-ypakouei-h-perifereiakh-astynomia.4864561.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: