Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017

Δ. Παπαδημούλης: Μονόδρομος ο διάλογος και όχι η καταστολή στην Καταλονία


SOOC/Alexandros Michailidis
Ο επικεφαλής της ευρωβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑυπογραμμίζει ότι «το πρόσφατο δημοψήφισμα έφερε με ορμή στην επιφάνεια μια σειρά ζητημάτων θεσμικής και πολιτικής κυρίως φύσης, που κορυφώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία με αφορμή και την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη», σημειώνοντας ότι «οι σχέσεις μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης έχουν οξυνθεί ήδη από το 2012, με την ισπανική κυβέρνηση του Ραχόι να μη συμβάλλει στην ενίσχυση του διαλόγου, αλλά αντίθετα να υιοθετεί μια ακραία ρητορική που συνθλίβει κάθε προσπάθεια αναθεώρησης των συνταγματικών διατάξεων ή αναζήτησης μιας κοινής συνισταμένης στο αίτημα για ανεξαρτησία».

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης το θέμα έχει λάβει «ευρωπαϊκές διαστάσεις», με την «πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων και ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως επίσης και των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία, να πιέζουν για έναρξη του διαλόγου μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης».
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνει λόγο επίσης για «προκλητική στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην καταδικάζει ευθέως τη βία, τη στιγμή που παραδίδει ‘μαθήματα δημοκρατίας’ σε χώρες εκτός Ε.Ε.», συμπληρώνοντας, τέλος, ότι «τόσο η ισπανική κυβέρνηση, όσο και η Κομισιόν, πρέπει να αντιληφθούν ότι όσο ενισχύεται η καταστολή και δεν καλλιεργούνται συνθήκες γόνιμου διαλόγου για τη διαχείριση της κρίσης, τόσο θα ενισχύονται οι διαλυτικές τάσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνολικά».
http://www.naftemporiki.gr/story/1285223/d-papadimoulis-monodromos-o-dialogos-kai-oxi-i-katastoli-stin-katalonia

Δεν υπάρχουν σχόλια: