Κουρδική υποχώρηση νοτίως της Μοσούλης χωρίς αντίσταση
Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν οι Κούρδοι έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από το νότιο τμήμα της Μοσούλης το οποίο κατέλαβαν στη συνέχεια οι ιρακινές δυνάμεις. Γεγονός όμως είναι ότι η αεροπορική βάση Κ1 πέρασε στα χέρια των ιρακινών, μαζί με το σύστημα άρδευσης, καθώς επίσης και δύο πετρελαϊκά κοιτάσματα (Gurgur και Bai Hassan), μαζί με τις εγκαταστάσεις της North Gas Company (NGC), το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το διυλιστήριο.
Το θέμα είναι ότι όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση, φαίνεται πως πρόκειται για τακτική αναδίπλωση των κουρδικών δυνάμεων, καθώς πέρα από σποραδικές ανταλλαγές πυρών πυροβολικού δεν φαίνεται να έχει σημειωθεί καμία μεγάλης κλίμακας σύγκρουση, αν και οι Κούρδοι δηλώνουν ότι κατέστρεψαν πέντε ιρακινά ελαφρά τεθωρακισμένα.
Μένει να αποδειχθεί εάν οι Κούρδοι διαθέτουν μαχητική ισχύ για να αντιπαρατεθούν στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ή απλά θα αποχωρήσουν από περιοχές τις οποίες δεν μπορούν να υπερασπίσουν, καταλήγοντας να χάσουν την περιοχή του Κιρκούκ, ο έλεγχος της οποίας έχει χαρακτηριστεί από τους Τούρκους ως «αιτία πολέμου».
Την ίδια ώρα οι Κούρδοι μοιάζουν εξοργισμένοι για το γεγονός ότι οι ιρακινές επιθέσεις εξαπολύονται εναντίον τους με αμερικανικά συστήματα όπως άρματα μάχης M1A1 Abrams και ελαφρά τεθωρακισμένα Humvee, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει την Ουάσιγκτον ιδιαίτερα…
http://www.defence-point.gr/news/kourdiki-ypochorisi-notios-tis-mosoulis-choris-antistasi

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις