Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

Τα Σκόπια “βαφτίζονται” ξανά, για λύση, Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία;

 ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς
Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αμερικανική Πρωτεύουσα και η πάνω από δύο ώρες συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Τραμπ, Στρατηγό H. R. Μακ Μάστερ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, πυροδότησε μια έντονη κινητικότητα στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων (Σκόπια, Αλβανία), αλλά και η προγραμματιζόμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη
Την ίδια στιγμή η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, φαίνεται ότι δραστηριοποιείται έντονα στην περιοχή των Βαλκανίων, βάση συγκεκριμένου σχεδίου, γεγονός το οποίο προδιαγράφει σημαντικές εξελίξεις. Είναι γνωστό και ξεκάθαρο ότι η Ουάσιγκτον θα επιθυμούσε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ 11-12 Ιουλίου του 2018 στις Βρυξέλλες, να δει την ένταξη των Σκοπίων στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Βασικό εμπόδιο σε αυτό αποτελεί η επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα, για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Πρόκειται για ένα θέμα που σέρνεται μέσω της διαδικασίας του Μάθιου Νίμιτς για πάνω από είκοσι χρόνια.
Όπως ήδη ανέφερα η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Τραμπ, έχει δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες να κλείσουν ανοικτά θέματα στην περιοχή των Βαλκανίων, μια περιοχή για την οποία έχει στρατηγικά σχέδια στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Τα Σκόπια είναι σημαντικό κομμάτι σε αυτό το παζλ, οπότε η ένταξη τους στο ΝΑΤΟ είναι κρίσιμη για την Ουάσιγκτον. Με βάση αυτό το δεδομένο το τελευταίο διάστημα ακούγονται πολλά γύρω από το θέμα και ανάμεσα σε αυτά είναι και μια πιθανή ονομασία, το «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία.»
Ο πολιτικός ηγέτης που έχει βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αναλαμβάνοντας την κρίσιμη στιγμή, σε προσωπικό επίπεδο, το πολιτικό κόστος, είναι ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Είναι γνωστό, ότι σπάνια μιλάει δημόσια τον τελευταίο καιρό. Δέχθηκε, ωστόσο, να μας απαντήσει στην παρακάτω ερώτηση… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: