Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

Μήνυμα Σι Ζινπίνγκ στον Τραμπ, στέλνει αξιωματούχο στον Κιμ Γιονγκ Ουν!

Η Κίνα αποφάσισε να στείλει ειδικό απεσταλμένο στη Βόρεια Κορέα εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Τραμπ στην Ασία…
Ο ειδικός απεσταλμένος του Κινέζου προέδρου Σι Ζινπίνγκ θα είναι ο Σονγκ Τάο που αναμένεται να αφιχθεί στην Πιονγκ Γιανγκ την Παρασκευή, υποτίθεται για να συζητήσει όσα προέκυψαν από το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι η κινεζική πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των προτροπών του Τραμπ να δράσει άμεσα, προειδοποιώντας τη Βόρεια Κορέα, ότι «ο χρόνος εξαντλείται ταχύτατα». Το Πεκίνο έχει κατ’ επανάληψη διαμηνύσει σε χαμηλούς τόνους στην Ουάσιγκτον, ότι ενδιαφέρεται για αποκλιμάκωση των σχέσεων και συνεργασία, με εκατέρωθεν σεβασμό των ζωτικών συμφερόντων των δυο χωρών, δηλαδή επί της ουσίας την από κοινού αναζήτηση ενός στρατηγικού modus vivendi.
Επισημαίνεται εδώ, ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ δεν έχει συναντήσει ποτέ τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και οι σχέσεις δείχνουν να έχουν επιδεινωθεί, λόγω του ανεξέλεγκτου χαρακτήρα της πολιτικής των Βορειοκορεατών. Τελευταίο ταξίδι Κινέζου επισήμου υπήρξε τον Οκτώβριο του 2016, όταν στην Πιονγκ Γιανγκ μετέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών Λιού Ζενμίν.
Οι Κινέζοι δεν επιθυμούν την κατάρρευση του καθεστώτος της Πιονγκ Γιανγκ φοβούμενοι μια «πλημμύρα» προσφύγων, αλλά και διότι θα απολεστεί ο ρόλος «μαξιλαριού» που παίζει η Βόρεια Κορέα (buffer-state), χωρίζοντας τους Κινέζους από τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: