Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πέθανε ο Ισπανός εισαγγελέας που άσκησε διώξεις για την Καταλονία


Πέθανε ο Ισπανός εισαγγελέας που άσκησε διώξεις για την Καταλονία

Σε ηλικία 66 ετών, σε νοσοκομείο του Μπουένος Άιρες

Πέθανε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα. Ο Μάθα ήταν αυτός που άσκησε διώξεις στους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας.
Ο 66χρονος δικαστικός είχε εισαχθεί την Παρασκευή σε νοσοκομείο στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής επειδή έπασχε από κάποια λοίμωξη, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος των ισπανικών εισαγγελικών αρχών. Βρισκόταν στην Αργεντινή για να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο εισαγγελέων των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε τη συλλυπητήριά του και, με μήνυμά του στο Twitter, «τις ευχαριστίες του για μια ζωή στην υπηρεσία του κράτους».
Ο Μάθα είχε αναλάβει τα καθήκοντα του γενικού εισαγγελέα πριν από περίπου έναν χρόνο. Μετά το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου, ζήτησε να ασκηθούν διώξεις για εξέγερση, στάση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος στα μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης.
Οκτώ πρώην υπουργοί της Καταλονίας έχουν τεθεί υπό κράτηση ενώ τέσσερις άλλοι, μαζί με τον καθαιρεθέντα πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, διέφυγαν στο Βέλγιο και αναμένουν την απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης για το αν θα εκδοθούν ή όχι στην Ισπανία.
Στην Ισπανία, γενικός εισαγγελέας διορίζεται από τον βασιλιά κατόπιν πρότασης της κυβέρνησης.

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ