Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017

Αναβάθμιση α/φών Mirage 2000-9: “Προσφορά” ΗΑΕ αν η Ελλάδα… διαθέτει μάτια!
Μπορεί να έχουν «στα σκαριά» αγορές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα πλέον σύγχρονα μαχητικά που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά, όμως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αμέσως μετά την ανακοίνωση προγράμματος αναβάθμισης για τον αεροπορικό στόλο των F-16E/F Block 60 από την κατασκευάστρια Lockheed Martin, προχώρησαν στην ανακοίνωση απόφασης να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό και του έτερου σκέλους του αεροπορικού τους στόλου, αυτού με τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-9 της γαλλικής Dassault Aviation.

Μένει σε εκκρεμότητα να ανακοινωθεί τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το «πακέτο» της αναβάθμισης που έχει επιλέξει η Αεροπορία των Εμιράτων στο οποίο θα εμπλακούν οι Dassault Aviation και Thales. Το χαμηλό καταρχήν κόστος της αναβάθμισης, καθώς ανέρχεται μόλις σε 350 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί πόσα αεροσκάφη αφορά.
Τα ΗΑΕ είχαν προχωρήσει στην προμήθεια 32 μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-9 το 1998, ενώ είχε αναβαθμίσει άλλα 30 Mirage 2000 που ήδη διέθετε. Λογικά αναβαθμίζονται όλα τα Mirage 2000-9 ενώ σταδιακά θα αποσυρθούν τα υπόλοιπα, παράλληλα με την επιλογή μαχητικού αεροσκάφους νεώτερης γενιάς.

Όπως σχολιάζει το εξειδικευμένο στα αεροπορικά θέματα ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ, η απόφαση των Εμιράτων έχει ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά, καταρχήν λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους, καθώς τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην έγκυρη πηγή, «τα Mirage 2000-5Mk2 παρά το γεγονός ότι είναι η αιχμή της τεχνολογικής υπεροχής της ΠΑ, εντούτοις θα επωφελούνταν από στοχευμένες αναβαθμίσεις χαμηλού κόστους, τη στιγμή μάλιστα που το κόστος ανάπτυξης θα το έχουν πληρώσει τα ΗΑΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: