Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

SciFY: Όταν η δουλειά επιστημόνων “χαρίζει μάτια” σε τυφλά παιδάκια!

Φαντάσου να μπορείς να παίξεις online παιχνίδια, χωρίς να εμποδίζει κανέναν ότι ο άλλος πιθανώς είναι τυφλός. Και τα παιχνίδια να τα έχουν δημιουργήσει τυφλά παιδιά… Αυτό κάνει η μη κερδοσκοπική εταιρεία SciFY – Επιστήμη Για Σένα (http://www.scify.org) με το Memory Online!
Αποτέλεσμα της δουλειάς που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η SciFY, είναι ότι ήδη τα παιδιά στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας και στο ΚΕΑΤ αναπτύσσουν δικά τους παιχνίδια με τη βοήθεια των δασκάλων τους. Και μάλιστα με τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση (http://www.latsis-foundation.org/), τώρα μπορούν να τα παίζουν και online, χωρίς περιορισμούς!

Ήδη το πρώτο πιλοτικό τουρνουά μεταξύ βλεπόντων και τυφλών παιδιών ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι εντυπώσεις ήταν εξαιρετικές!
Παιδιά με τυφλότητα δημιουργούν παιχνίδια!
Η SciFY (Σάι-Φάι) εδώ και 3 χρόνια δημιουργεί δωρεάν εκπαιδευτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά αλλά και βλέποντα παιδιά (inclusive games). Τα παιχνίδια (http://www.gamesfortheblind.org) αξιοποιούνται από παιδιά αλλά και φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα downloads έχουν ξεπεράσει τις 11.000, και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται!
Το επόμενο βήμα ήταν η πλατφόρμα Memor-i studio, στην οποία οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει εύκολα παιχνίδια μνήμης. Ήδη παιδαγωγοί αλλά και τα παιδιά του ΚΕΑΤ και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας έχουν αναπτύξει πολλά δικά τους παιχνίδια, που τους βοηθούν να αναπτύξουν δεξιότητες και φυσικά να μάθουν διασκεδάζοντας!
Παιχνίδι online, τώρα προσβάσιμο από όλους!
Αυτή τη φορά η SciFY, πήγε πολλά βήματα πιο πέρα: Έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να παίζουν εναντίον του υπολογιστή αλλά και εναντίον άλλων παικτών online. Από τη στιγμή που η απώλεια ή η μειωμένη όραση δεν αποτελούν πια εμπόδιο για το παιχνίδι, τα παιδιά παίζουν με άλλους παίκτες, χωρίς να ξέρουν (ούτε και να τους νοιάζει) αν ο αντίπαλος είναι τυφλός ή βλέπων!
Μάλιστα την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, το Memor-i Online δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες, όπου τα παιδιά του Σχολείου της Καλλιθέας έπαιξαν με παιδιά του 3ου Παιδικού Σταθμού Βύρωνα σε μια ατμόσφαιρα που ξεχείλιζε από ενθουσιασμό!
Μόλις ολοκληρωθεί το έργο στο τέλος Νοεμβρίου, όποιο νέο παιχνίδι δημιουργείται στο Memor-i studio θα μπορεί να παίζεται και εναντίον του υπολογιστή αλλά και online!
Επόμενα βήματα
Η SciFY ήδη είναι σε στενή επαφή με ειδικούς παιδαγωγούς και τα παιδιά και σχεδιάζει τα επόμενα παιχνίδια και βήματα. Παράλληλα, μελετά τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του inclusive online gaming, συμμετέχει σε ημερίδες και εκπαιδευτικά events και μοιράζεται ελεύθερα τη γνώση που αποκόμισε από το ως τώρα δημιουργικό ταξίδι, το οποίο συνεχίζεται…
Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για το έργο Memor-i Online στο http://go.scify.gr/memori ή να δοκιμάσετε τα δωρεάν ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά της SciFY, στο http://www.gamesfortheblind.org
Τέλος, μπορείτε να παίξετε 20+ εκπαιδευτικές παραλλαγές του παιχνιδιού Memor-i, ή να δημιουργήσετε και εσείς το δικό σας εκπαιδευτικό παιχνίδι και να το μοιραστείτε ελεύθερα, με ένα κλικ στο http://memoristudio.scify.org
Περισσότερες πληροφορίες:
Βασίλης Γιαννακόπουλος, vgia@scify.org, +30 211 400 4192, +30 697 205 8648
Βασίλης Σαλαπάτας, vsala@sciy.org, +30 211 0149973, +30 697 491 3877
—————————————–
ΣΧΟΛΙΟ DEFENCE-POINT.GR: Θα θέλαμε να απευθυνθούμε στο ένδοξο ελληνικό Δημόσιο, για να… αναρωτηθούμε φωναχτά, πόσο δύσκολο θα ήταν γι’ αυτή την ομάδα που πετυχαίνει όλα αυτά και άλλα που έχουμε κατά καιρούς προβάλει, όταν στηρίζεται, να αναλάβει ακόμα και την ηλεκτρονική διασύνδεση του συνόλου του δημοσίου τομέα.
Υποπτευόμαστε ότι μόνο ανέφικτο δεν είναι. Υπάρχει κανείς να ανοίξει τα μάτια του και να δει μέχρι που μπορεί να φτάσει η κοινωνική χρησιμότητα αυτής της εκπληκτικής ομάδας με κλάσμα του κόστουςπου θα απαιτούσε οποιοσδήποτε εταιρικός κολοσσός; Χάνουν τίποτα τα αρμόδια υπουργεία να διερευνήσουν ή ακόμα και να ακούσουν ιδέες που είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι θα έχουν; Ακούει κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: