Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017

Σαν σήμερα ο ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΣ ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΟΥΣΚΟΣ ΠΕΦΤΕΙ ΗΡΩΙΚΑ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ!

«Ορκίζομαι εις το όνομα της Αγίας Τριάδος ότι:
1. Θα αγωνισθώ με όλας μου τας δυνάμεις διά την απελευθέρωσιν της Κύπρου από τον Αγγλικόν ζυγόν, θυσιάζων και αυτήν την ζωή μου.
2. Δεν θα εγκαταλείψω τον αγώνα υπό οιονδήποτε πρόσχημα παρά μόνον όταν διαταχθώ υπό του Αρχηγού της Οργανώσεως και αφού εκπληρωθή ο σκοπός του αγώνος.
3. Θα πειθαρχήσω απολύτως εις τας διαταγάς του Αρχηγού της Οργανώσεως και μόνον τούτου.
4. Συλλαμβανόμενος θα τηρήσω απόλυτον εχεμύθειαν τόσον επί των μυστικών της Οργανώσεως όσον και επί των ονομάτων των συμμαχητών μου, έστω και εάν…
βασανισθώ διά να ομολογήσω.
5. Δεν θα ανακοινώ εις ουδένα διαταγήν της Οργανώσεως ή μυστικόν το οποίον περιήλθεν εις γνώσιν μου παρά μόνον εις εκείνους δι’ ούς έχω εξουσιοδότησιν υπό του Αρχηγού της Οργανώσεως.
6. Τας πράξεις μου θα κατευθύνη μόνον το συμφέρον του αγώνος και θα είναι απηλλαγμέναι πάσης ιδιοτελείας ή κομματικού συμφέροντος.
7. Εάν παραβώ τον όρκον μου θα είμαι ΑΤΙΜΟΣ και άξιος πάσης τιμωρίας»
Υπογραφή μυουμένου.
Σημ.: Εφιστάτο ιδιαιτέρως η προσοχή του μυουμένου επί των κάτωθι:
Ο μη τηρών τα ανωτέρω ή ο διαδίδων μυστικά της Οργανώσεως ή ο μη υπακούων εις τας διαταγάς θα εκτελείται.

Την Ελλάδα αγαπώ, αλλά και σένα
μ’ έναν έρωτα μεγάλο, αληθινό,
τα γαλάζια σου τα μάτια τα θλιμμένα
τον καθάριο της θυμίζουν ουρανό.
Ευαγόρας Παλληκαρίδης
.
«Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με τη συμπαράσταση ολοκλήρου του ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν των αγώνα δια την αποτίναξιν του αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο το οποίον μας κατέλειπαν οι πρόγονοί μας: Ή ταν, ή επί τας».
(Από την προκήρυξη της ΕΟΚΑ της 1ηςς Απριλίου 1955, με την υπογραφή «ΕΟΚΑ, ο Αρχηγός Διγενής».
Πηγή: Hellasforce

15η Δεκεμβρίου 1955 Χαράλαμπος Μούσκος


Π Ε Μ Π Τ Η, όπως σήμερα, ήταν η 15η Δεκεμβρίου 1955. Όγδοος μήνας της Κυπριακής Επανάστασης. Στο Μερσινάκι, κοντά στους αρχαίους Σόλους, ες γην εναλίαν Κύπρον, θυσιάστηκε ο πρώτος νεκρός σε μάχη, αντάρτης της ΕΟΚΑ. Χαράλαμπος Μούσκος, 23 ετών, από την Παναγιά της Πάφου. Ε
ξάδελφος του ηγέτη του αντιαποικιακού αγώνα Αρχιεπισκόπου κι Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄. Απ’ τα πρώτα παλληκάρια που ο Αρχηγός Διγενής όρισε επικεφαλής των ομάδων οι οποίες επιχείρησαν τις εναρκτήριες εκρήξεις σε βρετανικούς στόχους στη Λευκωσία, πριν από τα ξημερώματα της Παρασκευής, 1ης Απριλίου 1955, ημέρας έναρξης του ένοπλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Ε Π Ε Σ Ε ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ, ο Μούσκος, στην αποτυχημένη ενέδρα που η άπειρη, ανεκπαίδευτη αλλ’ εύψυχη Ομάδα Ανταρτών «Ουρανός», του Μάρκου Δράκου, διενήργησε στο Μερσινάκι εναντίον στρατιωτικού οχήματος του εμπειροπόλεμου ταγματάρχη Brian Jackson Coombe. Από τα πυρά των ανταρτών φονεύθηκε ο υποδεκανέας James Brian Morum.

Σ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ του νεκρού Μούσκου οι Άγγλοι βρήκαν το αυτόματό του, ένα γερμανικό Schmeisser με αριθμό 4137. Στην τσέπη του, μια βαμμένη απ’ το αίμα του κόλλα τετραδίου. Με χειρόγραφους τους στίχους: «Την Ελλάδα αγαπώ, αλλά και σένα». Από ένα τραγούδι της Βέμπο του 1941. Τους ίδιους στίχους πήρε κι ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης και πρόσθεσε κι άλλους δικούς του.
Είναι τ’ ομώνυμο τραγούδι που μελοποίησε το 1993 ο Μάριος Τόκας. Ο Ευαγόρας, μαθητής της Στ’ Γυμνασίου, βγήκε στο αντάρτικο 5 Δεκ. 1955. Τον συνέλαβαν οι Εγγλέζοι 18 Δεκ. 1956 να μεταφέρει ένα γρασαρισμένο οπλοπολυβόλο Μπρεν LB-13545. Τον καταδίκασαν σε θάνατο και τον απαγχόνισαν 14η Μαρτίου 1957.

Δ Ι Π Λ Α ΣΤΟΝ θυσιασθέντα Χαράλαμπο Μούσκο, 15η Δεκ. 1955, συνελήφθησαν οι συναγωνιστές του Ανδρέας Ζάκος, 24 χρ., τραυματισμένος και ο Χαρίλαος Μιχαήλ, 21 χρ., που τον περιέθαλπε. Τους απαγχόνισαν οι Εγγλέζοι 9 Αυγ. 1956, μαζί με τον αγιότερο της ΕΟΚΑ Ιάκωβο Πατάτσο, 22 χρ.

Σ Τ Η Ν ΚΗΔΕΙΑ του Μούσκου, αγγλικές δυνάμεις επέδραμαν με ρόπαλα και δακρυγόνα εναντίον του άοπλου γαλανόλευκου πλήθους στη Λευκωσία που συνόδευε το φέρετρο του ήρωα απ’ την εκκλησία της Φανερωμένης ώς το Ελληνικόν Κοιμητήριον των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ολόθερμα πάνδημος υψώθηκε, βροντερός, εξ όλης της ψυχής και εξ όλης της διανοίας, εκείνη τη μέρα στους κυπριακούς ουρανούς ο Ύμνος μας: «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά και σαν πρώτα ανδρειωμένη χαίρε ω χαίρε ελευθεριά»…

Γ Ι Α Ν’ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ τα πλήθη του εξεγερμένου λαού στις κηδείες των ηρώων, οι Εγγλέζοι, δημιούργησαν εντός φυλακών τα Φυλακισμένα Μνήματα. 1956: Μιχαλάκης Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου, Ιάκωβος Πατάτσος, Ανδρέας Ζάκος, Χαρίλαος Μιχαήλ, Στέλιος Μαυρομμάτης, Ανδρέας Παναγίδης, Μιχάλης Κουτσόφτας. 1957: Μάρκος Δράκος, Γρηγόρης Αυξεντίου, Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Στυλιανός Λένας. 1958: Κυριάκος Μάτσης. Η Κιβωτός με τα άγια των αγίων του κυπριακού Ελληνισμού.
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

Πηγή: sigmaliveΣΣ: ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ, ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ, ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΗΜΙΘΕΟΙ ΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΕΣ ΟΣΟΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΗΡΩΙΚΑ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!

Είθε μια μέρα το άγιο αίμα των Ηρώων μας να δικαιωθεί με την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου μας και την ΕΝΩΣΗ με τη Μητέρα Πατρίδα.

Γεώργιος Παπασημάκης  

Δεν υπάρχουν σχόλια: