Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2017

Εννέα νεκροί από επίθεση σε εκκλησία Κοπτών στο Κάιρο [Βίντεο]

Η ISIS ανέλαβε την ευθύνη

Εννέα νεκροί από επίθεση σε εκκλησία Κοπτών στο Κάιρο [Βίντεο]
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Εννέα άνθρωποι έπεσαν νεκροί, ύστερα από διπλή επίθεση εναντίον Κοπτών στο Χελγουάν, νότια του Καΐρου. Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά ορθόδοξης εκκλησίας Κοπτών και καταστήματος που βρισκόταν στην ίδια περιοχή. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος που βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες επιθέσεις στην Αίγυπτο. 

Έξι πολίτες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν όταν ένοπλος επιχείρησε να προκαλέσει μακελειό σε εκκλησία, τον συνέλαβαν όμως αστυνομικοί με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα. Πριν από την επίθεση στην εκκλησία ο δράστης επιτέθηκε σε κατάστημα, που ανήκε σε Κόπτη, αφήνοντας πίσω του δύο νεκρούς.

Οι αρχές έκαναν νωρίτερα λόγο για 12 νεκρούς, διευκρινίζοντας ότι από την επίθεση στην εκκλησία σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι, ενώ μια ώρα αργότερα από το χτύπημα στο κατάστημα δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανέφερε ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται οκτώ κόπτες χριστιανοί.

Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, που περιφρουρούσαν την ορθόδοξη κοπτική εκκλησία του Αγίου Μηνά στην Αίγυπτο, σκότωσαν τον έναν δράστη, όμως ο δεύτερος τράπηκε σε φυγή και αναζητείται, σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA, που επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις αρχές, δύο αστυνομικοί βρίσκονται ακόμη ανάμεσα στους νεκρούς.

Πριν από την επίθεση, οι φρουροί της εκκλησίας είχαν εντοπίσει δύο άνδρες με ύποπτη συμπεριφορά. Τότε τους πλησίασαν.Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας, νωρίτερα σε δήλωσή του, ανέφερε ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση. Συγκεκριμένα, είπε ότι οι πέντε νεκροί ήταν Κόπτες και ο ένας αστυνομικός. 

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι σημειώθηκε ξεχωριστή επίθεση σε κατάστημα στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Κόπτες.

Η επίθεση φτάνει πριν από τα Χριστούγεννα των Κοπτών, που γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου, και ύστερα από σειρά χτυπημάτων που είχαν στόχο την χριστιανική μειονότητα της Αιγύπτου και που καταγράφηκαν από τον Δεκέμβριο του 2016, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς.

Οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στην Αίγυπτο, ενώ οι χριστιανοί αντιστοιχούν το 10%.

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διπλή επίθεση σε εκκλησίες Κοπτών, στην Αλεξάνδρια και στην Τάντα, την πόλη της Αιγύπτου στο Δέλτα του Νείλου.

Πίσω από τις περισσότερες επιθέσεις στην Αίγυπτο βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος.

Ελισάβετ Σταμοπούλου
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: