ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ… «ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ» ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Πολλά ερωτήματα γεννά η είδηση που έρχεται από την Τουρκία ότι είναι ήδη έτοιμη η νέα «πανίσχυρη» ομάδα επέμβασης και διάσωσης σε περιπτώσεις πολεμικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η ομάδα αυτή, που αποτελείται από ειδικούς κομάντος του τουρκικού στρατού, έχει την κωδική ονομασία, «ΜΑΚ» και έχει την έδρα της στην Σμύρνη για να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να επέμβει στο Αιγαίο όταν κλιθεί από τις περιστάσεις, χωρίς να διευκρινίζονται ποιες θα είναι αυτές οι περιστάσεις και σε ποιες περιοχές θα επεκτείνεται η δικαιοδοσία αυτής της ομάδας.

Είναι η στιγμή να θυμηθούμε, ότι στις πιο δύσκολες δοκιμασίες ανταπεξήλθαμε με την ανεξάντλητη δύναμη που συσσωρεύουμε όταν είμαστε ενωμένοι.» και συνεχίζει ο Κνσταντίνος:
«Προ πέντε εβδομάδων, βρισκόμενος στο Πήλιο, είχα εκφράσει την σκέψη, ότι ενδεχομένως, να πλησιάζουμε στο σημείο μιας συντονισμένης, ειρηνικής διαμαρτυρίας της ελληνικής κοινωνίας, όπως έγινε προ ετών στην Ιρλανδία, όπου ο λαός, με μια σύσσωμη, σιωπηρή πορεία έδωσε το στίγμα της κοινής γνώμης σε όσους πλήγωναν την χώρα και τους πολίτες της. Αυτή ήταν η στάση ενός λαού έναντι στην τρομοκρατία, αυτή πιστεύω πως πρέπει να είναι και η απάντηση σε όσους απειλούν την Δημοκρατία στην Ελλάδα.
Εάν λυγίσει ο λαός, θα είναι θύμα, εάν αντιδράσει, θα είναι θύτης.
Εάν όμως, με την σοφία της ηρεμίας και την δύναμη της αλληλεγγύης υπερβεί τον πόνο της αδικίας, θα βγει νικητής και θα φωτίσει τον δρόμο για την επόμενη γενιά, για τον υπόλοιπο κόσμο».

ΠΗΓΗ
" data-medium-file="" data-large-file="" class=" wp-image-30266" src="https://i0.wp.com/nikosxeiladakis.gr/wp-content/uploads/2017/12/Sat-Komandolari.jpg" alt="" width="541" height="304" srcset="https://i0.wp.com/nikosxeiladakis.gr/wp-content/uploads/2017/12/Sat-Komandolari.jpg?zoom=2 1.5x" scale="1.5" style="max-width: 98%; height: auto; display: block; margin: 6.61458px auto 0px;">Όπως αναφέρεται σχετικά, η έδρα της «ΜΑΚ» είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης της Δεύτερης Μοίρας της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Σμύρνη και τα αρχικά «ΜΑΚ», σημαίνουν «Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Πολέμου».Οι κομάντος της Ομάδας έχουν όλα τα μέσα για τις όλες περιπτώσεις, όπως αλεξίπτωτα, πλωτά μέσα, μέσα κατάδυσης και υποβρυχίων επιχειρήσεων, ενώ η εκπαίδευσης τους είναι όπως αναφέρετε σχετικά, άριστη και οι δυνατότητες τους είναι πολύ μεγάλες όσον αφορά το πεδίο δράσης του.

Η γνωστοποίηση της ύπαρξης αυτής της ειδικής ομάδας Τούρκων κομάντος για το Αιγαίο, έρχεται σε πολύ ευαίσθητη στιγμή την ίδια περίοδο που στο Αιγαίο σημειώνετε μια επικίνδυνη αύξηση της έντασης εξ’ αιτίας της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Η δημιουργία της, όπως αναφέρεται, πρέπει να σχετίζεται με την μορφή των ασκήσεων που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο στο Αιγαίο όπου δόθηκε μεγάλη έμφαση στις δυνατότητες αερομεταφοράς ενός πλήρους τάγματος με τον εξοπλισμό του σε μια μόνο διαδρομή, ημέρα και νύχτα, ικανού να καταλάβει ένα μικρό νησί.

Τα στοιχεία αυτών των ασκήσεων δείχνουν ότι η Τουρκία προτίθεται να χρησιμοποιήσει στα επιχειρησιακά της σχέδια την κοντινή απόσταση των τούρκικων ακτών σας χώρους εφόδου και εξόρμησης, με αντικειμενικό στόχο την όσο τον δυνατόν περισσότερο μείωση της χρονικής δυνατότητας αντίδρασης των ελληνικών μονάδων από την στιγμή έναρξης του συναγερμού. Επίσης δοκιμάστηκαν νέα οπλικά συστήματα συντονισμού και συνεργασία Ναυτικού και τουρκικής Αεροπορίας.

Τα συγκεκριμένα σενάρια προβλέπουν αποκλεισμό μικρού νησιού, αποστολές καταστροφής εχθρικής, (ελληνικής), αεροναυτικής δύναμης που κατευθύνεται για να διασπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό, ανθυποβρυχιακές ασκήσεις, αντιαεροπορική άμυνα περιοχής, ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

Φαίνεται πως ο Ερντογάν που τελευταία έχει πολλές ανησυχίες στο εσωτερικό και στα ανατολικά του σύνορα και προσπαθεί να ξεδώσει με τις πολεμικές του «επιδείξεις» στο Αιγαίο.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις