Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ (5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1913)
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Στις 5 Οκτωβρίου ξεσπά ο Α΄Βαλκανικός πόλεμος που φέρνει αντιμέτωπες όλες τις χριστιανικές χώρες της χερσονήσου του Αίμου με τη παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τόσο ο Ελληνικός, όσο και ο Σερβικός και κυρίως ο Βουλγαρικός στρατός που φθάνει έξω από τη Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιούν λαμπρές νίκες
 έναντι των Τούρκων αναγκάζοντας τους σε άτακτη οπισθοχώρηση προς υπεράσπιση της Πόλης! Και ενώ οι στρατοί μάχονται σκληρά, το ίδιο σκληρός είναι και ο αγώνας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έναντι του Οθωμανικού στόλου που φάνταζε φόβητρο για όλες τις χώρες της Ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Οι Τούρκοι εκτός των δύο μεγάλων (10.000 τόνων) ωκεα­νο­πόρων θωρηκτών (Χαϊρεντίν Βαρβαρόσσα και Τοργκούτ Ρεϊς) με έξι πυροβόλα των 11 ιντσών και βαρειά θωράκιση, διέθεταν και δύο παλαιότερα θωρηκτά, το Μεσσουδιέ (9.000 τόννοι, δύο πυροβόλα των 9,2 ιντσών) και το παλιό και αργό Ασσάρ-ι-Τεφίκ (5.000 τόνοι, τρία πυροβόλα των 5,9 ιντσών). Όμως το κόσμημα του Οθωμανικού στόλου ήταν τα δύο νεότευκτα και ταχύτατα ημιθωρηκτά εύδρομα που ναυπηγήθηκαν το 1905, το Χαμηδιέ και το Μετζηδιέ.

Φλέγεται η Μ.Ανατολή: Η μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Ιορδανία


Ολοκληρωτική εξέγερση των Αράβων ετοιμάζεται στην ΜέσηΑνατολή μετά  την ειλημμένη απόφαση Τραμπ να μετακινήσει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, χωρίς κανένα ίχνος  υπερβολής.
«Φωτιά και και λάβα θα χυθεί» όταν οι ΗΠΑ κάνουν πράξη την απόφαση τους, προειδοποιούν οι πάντα «μετριοπαθείς Ιορδανοί.
  
Το χασεμιτικό βασίλειο της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι εάν οι ΗΠΑ μετακινήσουν την πρεσβείας τους από το Τελ –Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αυτό θα ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή», επηρεάζοντας όλο το πλέγμα της  συνεργασίας και  ασφάλειας , και παραβιάζοντας όλα τα  ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που  δεν αναγνωρίζουν  Ιερουσαλήμ  ως πρωτεύουσα του κράτους.

Ο Κεφαλονίτης που έγινε το σύμβολο των Αμερικανών στρατιωτών στον Β' Παγκόσμιο -Τυπώθηκε και σε γραμματόσημο [εικόνες]


Ο Κεφαλονίτης που έγινε το σύμβολο των Αμερικανών στρατιωτών στον Β' Παγκόσμιο -Τυπώθηκε και σε γραμματόσημο [εικόνες]
Το πρόσωπο ενός Ελληνα, του Angelo Klonis, ή Ευάγγελου Κλωνή, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Κεφαλονιά, έγινε το σύμβολο της αμερικανικής στρατιωτικής συμμετοχής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, ηφωτογραφία του, που τραβήχτηκε από τον διάσημο φωτορεπόρτερ και ανταποκριτή του αμερικανικού περιοδικού Life στον Ειρηνικό, Γιουτζίν Σμιθ, έφτασε να γίνει μέχρι και γραμματόσημο.
Η φωτογραφίας κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1944, όταν και κόσμησε το εξώφυλλο του λευκώματος που είχε ετοιμάσει το περιοδικό για τον πόλεμο. Πρόκειται ίσως για τη διασημότερη φωτογραφία του Σμιθ, η οποία θεωρήθηκε πως αποτυπώνει το θάρρος του ανώνυμου Αμερικανού φαντάρου.
Για την ακρίβεια, οι φωτογραφίες του Σμιθ είναι δύο: στη μία ο Κλωνής καπνίζει και στην άλλη πίνει νερό από το παγούρι του. Η πρώτη κόσμησε το εξώφυλλο του Life και την ειδική σειρά γραμματοσήμων για τον «άγνωστο» Αμερικανό στρατιώτη, αλλά και για τη μνήμη και τη συνεισφορά του Σμιθ στη φωτογραφία.
Ωστόσο, ο Κλωνής ήταν Έλληνας, γεννημένος στον Άγιο Γεώργιο της κοινότητας Πάστρας Κεφαλονιάς στις 28 Οκτωβρίου του 1916, και πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου του 1989. Ηταν το δεύτερο παιδί μιας φτωχής οικογένειας. Στα δεκατέσσερά του χρόνια μετακόμισε στην Αθήνα, όπου εργαζόταν ο μεγαλύτερος αδελφός του. Εκεί, δούλεψε σαν εισπράκτορας στο λεωφορείο ενός άλλου Κεφαλονίτη, του Γεράσιμου Αρσένη, παππού του γνωστού πολιτικού. Οταν ήταν 16 ετών, είπε στο αφεντικό του: «Εγώ φεύγω. Πες στη μάνα μου ότι θα της στείλω λεφτά από την Αμερική».

President Vladimir Putin attends Orthodox Christmas Service in Moscow, ...

ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΔΟΣ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣΑΘΗΝΑ 7-1-2017.

Γέμισε η Πατρίς μας από επαγγελματίες πολιτικούς σωτήρες. Αέρας κοπανιστός όλα, ενώ το ψευτορωμέϊκο μεταβιβάζει την Πατρίδα στους ξένους. Μισθό για τούς λαθροπρόσφυγες και τώρα ετοιμάζονται να φέρουν οι μαρξιστές κυβερνώντες και οι λοιποί διεθνιστές ψευτοδιαφωνούντες νομοσχέδιο με το οποίο θα δίδονται ελληνικά σπίτια σε αλλοδαπούς με εγγυητή το ψευδοκράτος και με δάνειο έως 150000 ευρώ, με πενταετή απαλλαγή φόρων.

Όλα αυτά, όταν τα αιματηρά οικονομικά μέτρα και η φτωχοποίηση των Ελλήνων θα φτάσουν στο απώτατο σημείο, ενώ στα ανατολικά η Τουρκία εξωθείται διαρκώς, ώστε να στραφεί επιθετικά ενάντια στην Ελλάδα μας, με συνεχείς και στημένες τρομοκρατικές ενέργειες. Στο δε γεωπολιτικό πεδίο και σε συνέχεια των επισημάνσεων των ψευτοπεριούσιων φυλλάδων των ΗΠΑ προς τον Τραμπ, το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών ανησυχεί λέει και εκείνο για την προσέγγιση Τραμπ και Πούτιν. Αυτές οι ανησυχίες έχουν την συνήθεια να καταλήγουν στα προσοδοφόρα νερά τής Ανατολής, στην δική μας γειτονιά.

Φτάνοντας στο συμπέρασμα των σχεδίων που εξυφαίνονται, έχω να πω ότι το Ελληνικό Έθνος έχει πλούτο πολύ. Πλούτο που ξεκινάει από την ψυχή και το χρίσμα που παραλάβαμε από τον Χριστό μας, συνεχίζει στο κληροδότημα των ηρώων και τού πολιτισμού μας, μπολιάζει τα ματωμένα μας χώματα και καταλήγει στην ατσάλινη θέλησή μας για Πίστη και Ισχύ, για Ορθόδοξη και Μεγάλη Ελλάδα. Τούτα αποτελούν θέση και θέλησή μου ακατάβλητη. Το Ελληνικό Έθνος δεν χρειάζεται πολιτικούς, ότι είναι εχθροί του. Το Ελληνικό Έθνος χρειάζεται εθνικούς αγωνιστές, ότι είναι παιδιά του. Ιδού ευγενής σκοπός, αυτό που καθοδηγεί και τον δικό μου Εθνικιστικό Αγώνα. Αγώνας για σύμπτυξη των γνήσιων εθνικών δυνάμεων, για καθάρια ρωμιοσύνη, για την έντιμη και εθνικιστική Ελλάδα που δεν διόλου μικρή, αλλά μεγάλη και ισχυρή, Δύναμη αποκαταστημένη σε όλα τα ιστορικά της εδάφη και απόλυτα αυτάρκης, με σκήπτρα την Ορθοδοξία και τον Πολιτισμό της.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Τα θέματα επί Λέοντα Γ’


Η πλειοψηφία των ιστορικών τοποθετεί την αναδιοργάνωση και την τελειοποίηση του συστήματος των θεμάτων (με προέλευση από τον 7ο αιώνα) στον 8ο αιώνα, μερικές φορές μάλιστα στην εποχή του Λέοντα Γ'. Ο Finley γράφει ότι «μια νέα γεωγραφική διαίρεση σε θέματα έγινε από τον Λέοντα, που διήρκησε τόσο όσο και το Βυζάντιο». Ο Gelzer υπήρξε πιο κατηγορηματικός στο ζήτημα αυτό:

Βυζαντινή Αυτοκρατορία: Η Ελληνική Αυτοκρατορία των χιλίων και πλέον ετών!Ιστορική Επιμέλεια: Πύρινος Λόγιος

Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος ανέβηκε στον θρόνο της Ρωμαїκής Αυτοκρατορίας το 324 μ.χ. κάνει μια αναθεώρηση αυτής και βλέπει πως ο Χριστιανισμός, η ανατολική Θρησκεία, έμελλε να γίνει η Θρησκεία η οποία θα αποτελέση τον δεσμό της πολυφυλετικής Αυτοκρατορίας του. 

Επιπλέον είδε πως η Ρώμη βρισκόταν μακρυά από τις κυριότερες επαρχίες της ανατολής απομονωμένη σε μία χερσόνησο η οποία μετά την εισβολή του Αννίβα αδυνατούσε να ανακάμψει. Οι πολυπληθέστερες, πλουσιότερες και οι πλέον πολιτισμένες περιοχές της Αυτοκρατορίας του, ήταν όλες στην Ανατολή, δηλαδή στον Ελληνικό και Ελληνιστικό κόσμο.
Εκεί ήσαν όλες οι μεγάλες πόλεις, πλην της Ρώμης, όλα τα μεγάλα κέντρα του πολιτισμού, Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Δαμασκός, Πέργαμος, Εφεσος, Σμύρνη, Θεσσαλονίκη, Αθήναι, Κόρινθος, όλες Ελληνίδες πόλεις. Εκεί ήταν επίσης και τα Πανεπιστήμια, τα επιστημονικά εργαστήρια, οι Φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές σχολές, τα έργα τέχνης και πάνω απ΄όλα, ο πλούτος της γνώσεως, δηλαδή οι μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του γνωστού τότε κόσμου. Αρα λοιπόν, η καρδιά της Αυτοκρατορίας του χτυπούσε στην Ανατολή.LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...