Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

1453: Το Επικό τέλος της Κωνσταντινούπολης (Γ. Παπασημάκης)


Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.

Δημοψήφισμα στην Καταλονία: Σε ποιον υπακούει η περιφερειακή αστυνομία;


Πέντε μέρες πριν από το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία, η διένεξη μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης επεκτείνεται πλέον και στην περιφερειακή αστυνομία της Μόσος ντ΄ Εσκουάντρα
Adtech Ad
Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας κατηγορεί τη Μαδρίτη ότι θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό της την περιφερειακή αστυνομική της δύναμη. Ο Καταλανός υπουργός Χοακίμ Φορν, ο οποίος είναι τυπικά ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης των συνολικά 17.000 ανδρών, ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αποτρέψει τις προσπάθειες της κεντρικής κυβέρνησης.

Καταλονία: Η εισαγγελία διέταξε τον αποκλεισμό των εκλογικών τμημάτων


Καταλονία: Η εισαγγελία διέταξε τον αποκλεισμό των εκλογικών τμημάτων
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Πέντε ημέρες πριν την διεξαγωγή του εξαγγελθέντος από την καταλανική κυβέρνηση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, την 1η Οκτωβρίου, η γενική εισαγγελία της Ισπανίας επιταχύνει τις κινήσεις της για την αποτροπή του, με τον ανώτατο εισαγγελέα της Καταλονίας να διατάσσει την Τρίτη την τοπική αστυνομία να αποκλείσει όλα τα σημεία που έχουν επιλεγεί για να στηθούν οι κάλπες και να μην επιτρέψουν την είσοδο σε κανέναν.

Σκόπια: Η Ελλάδα θα επιδιώξει την υποστήριξη του Τραμπ στη διαφωνία του ονόματος


Η Ελλάδα θα επιδιώξει την υποστήριξη του Τραμπ στη διαφωνία του ονόματος.

Η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Τσίπρα και του προέδρου των ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και αναμένεται μετά την ακριβή ημερομηνία που θα καθορισθεί η επιβεβαίωση της Ουάσιγκτον.

Διάλογος Γεώργιου Παπασημάκη με αναγνώστη μας για τη Βόρεια Ήπειρο
 

Γεώργιος Παπασημάκης:
Να και μια φορά που κάποιος εκφράζει αντίθετη άποψη στα γραπτά μου με ευγένεια και τεκμηρίωση. Θα ερευνήσω όσα αναφέρετε για τις σχέσεις Σέρβων κ Αλβανών τον 20ο αιώνα και θα επανέλθω, θα ήθελα όμως και από εσάς τη θέση σας για το θέμα της Βορείου Ηπείρου.

Αναγνώστης: Κοιτάξτε, δεν μου αρέσουν οι ύβρεις, οι προσβολές και γενικά η ψευτομαγκιά τους ενός απέναντι στον άλλον. Συνήθως τέτοιου ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ επιπέδου είναι οι διάλογοι στο διαδίκτυο. Εμένα δεν μου αρέσει αυτό. Προτιμώ τον πολιτισμένο διάλογο με επιχειρήματα, ή και χωρίς επιχειρήματα μεν, αλλά με ευγένεια και σωστό τρόπο. Όταν κάποιος θέλει να είναι σωστός και πολιτισμένος άνθρωπος, πρέπει να συμπεριφέρεται με ευγένεια. Σίγουρα πάντως δεν προσφέρει στην πατρίδα του και στη θρησκεία του όποιος βρίζει ή παριστάνει τον επαναστάτη του πληκτρολογίου (αυτό αφορά όλους τους ηλίθιους που γράφουν και σχολιάζουν στο διαδίκτυο παριστάνοντας τους γνώστες των πάντων και βρίζοντας τον συνομιλητή τους και δεν αφορά εσάς).

Κουρδιστάν: «Xύθηκε πολύ αίμα για να φτάσουμε ως εδώ»


Μια γιορτινή ατμόσφαιρα φαινόταν να καλύπτει όλη την πόλη του Ερμπίλ το πρωινό της Δευτέρας. Οι κάτοικοι, άνδρες και γυναίκες, αλλά και τα πιτσιρίκια φόρεσαν τα καλά τους ρούχα, στολίστηκαν και βγήκαν στους δρόμους με προορισμό τα εκλογικά τμήματα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...