Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2017

Ότι αφήνεις σε αφήνει: Η Ελλάδα, η Τουρκία, η αστοχασιά, η άμυνα και η διπλωματία


Φωτογραφία Αρχείου από την τελική φάση της Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017». ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ /STR
Κείμενο Ειδικού Συνεργάτη - Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνιαέχει υιοθετήσει την στάση της τίμιας κόρης των παλαιών ασπρόμαυρων ταινιών που αδικείται από τον εκάστοτε κακό αλλά τελικά, με τη βοήθεια του από μηχανής θεού, διασώζεται και νυμφεύεται το καλό παλικάρι, στο τέλος. 
Οι διεθνείς σχέσεις όμως δεν δουλεύουν έτσι και ουδείς θα δώσει δίκαιο στον οποιονδήποτε αν δεν έχει την πολιτική ισχύ να το επιβάλει. Και η πολιτική ισχύς είναι συνάρτηση της οικονομικής, διπλωματικής και στρατιωτικής ισχύος.
Η Ελλάδα πάσχει και στα τρία. Διπλωματικά δεν φαίνεται να τα καταφέρνει και τόσο καλά από την στιγμή που η Αλβανία, η Αλβανία όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, ή η Γερμανία, γκρεμίζει ανεμπόδιστα τα σπίτια των Ελλήνων της μειονότητας.

Το αλβανικό σχέδιο για τον αφελληνισμό της Χιμάρας

 


του Σταύρου Λυγερού - Μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης,τα τελευταία αρκετά χρόνια οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν επανέλθει στον αστερισμό της έντασης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αναπόφευκτη εξέλιξη. Ο εθνικισμός και κατ’ επέκτασιν ο ανθελληνισμός ως ιδιαίτερη έκφανσή του, παραμένει σταθερά της αλβανικής πολιτικής σκηνής.
Το επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα γεγονότα. Δεν είναι μόνο η κλιμάκωση των κινήσεων αφελληνισμού της Χιμάρας με την περιοδική κατεδάφιση αποκλειστικά ελληνικών περιουσιών, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες.

Καταλονία: Προβάδισμα στα κόμματα της ανεξαρτησίας σε δημοσκόπηση
Καταλονία: Προβάδισμα στα κόμματα της ανεξαρτησίας σε δημοσκόπηση
  (Φωτογραφία:  EPA pictures )
Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα κερδίσουν στις τοπικές εκλογές τον Δεκέμβριο αλλά θεωρείται απίθανο να λάβουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα La Vanguardia.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας GAD3 που διεξήχθη σε δείγμα 1.233 ερωτηθέντων μεταξύ 30ης Οκτωβρίου και 3ης Νοεμβρίου, τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας:

Προκόπης Παυλόπουλος: Δεν υπάρχουν Τούρκοι στην Ελλάδα κ. Τσαβούσογλου… εκδιώχθηκαν όπως και κάθε δυνάστης που πάτησε το πόδι του εδώ


ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ Σ’ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΪΟΥ

Σιάτιστα, 4.11.2017

Κύριε Δήμαρχε,

Ο εξαιρετικά τιμητικός τίτλος του Επίτιμου Δημότη Βοΐου, τον οποίον απονείματε όχι φυσικά στο πρόσωπό μου αλλά στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, λειτουργεί εφεξής, όπως είναι πολιτειακώς ευνόητο, ως παρακαταθήκη χρέους και αντίστοιχος δείκτης πορείας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου.  Αυτή η παρακαταθήκη χρέους και αυτός ο δείκτης πορείας νοηματοδοτούνται από την μακραίωνη Ιστορία και από την απαστράπτουσα Πολιτιστική Κληρονομιά της Σιάτιστας.

Το προγεφύρωμα του Κάραγατς, το ισοδύναμο τετελεσμένο, και η βασική αρχή άμυνας στην ποτάμια γραμμή του Έβρου…


Αυτοκινούμενο πυροβόλο Μ-109. Η αύξηση του βεληνεκούς και της ευκινησίας του πυροβολικού θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις  από πλευράς βάθους. 
Φωτογραφία Αρχείου Δ.Ι. Μανακανάτα
Του Δημήτρη Ι. Μανακανάτα - Η πρόσφατη ολοκλήρωση τηςαντιαρματικής τάφρου πλάτους 50 μέτρων στην εξέχουσα του Κάραγατς στον Έβρο από το τουρκικό μηχανικό, είναι ένα ακόμη στοιχείο της σπουδαιότητας του σημείου στην περιοχή.
Εκτός από τα προφανή οφέλη για την τουρκική πλευρά όπως προσομοίωση υδάτινου κωλύματος και «παίγνια» με τα συστήματα γεφυρώσεως τύπου Samur και τα γεφυροφόρα Leguan , είναι μάλλον αυτονόητο ότι συνδέεται και με το Δόγμα του Ισοδύναμου Τετελεσμένου. 

Το επίκαιρο «Ισοδύναμο Τετελεσμένο»… 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...