Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017

Θεοδωράτος - Με το κλειδί της Ιστορίας (81η) 5Dec17

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ κ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ : Ο ERDOGAN ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΕΒΡΑ


Του Ιωάννη Σ. Θεοδωράτου
Δημοσιογράφος-Αμυντικός Αναλυτής.
 
Η επίσημη επίσκεψις του Tayyip Erdogan στην Ελλάδα θα ήταν φρόνιμο να είχε μετατεθεί για κάποια άλλη ευνοϊκή συγκυρία αντί να πραγματοποιηθεί κατά την παρούσα περίοδο. Χωρίς περιστροφές εκτιμάται ότι ο ευρισκόμενος σε κατάσταση εντόνου γεωστρατηγικής πιέσεως Τούρκος πρόεδρος, επέλεξε να επισκεφθεί την Αθήνα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών οι οποίες υπαγορεύονται από το νέο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Συμφώνως με αυτό επιδιώκεται η σύναψις διμερών σχέσεων με γνώμονα ποια χώρα πρέπει να θεωρείται εχθρική, φιλική ή εταίρος, υπό του πρίσματος της νέο-οθωμανικής τουρκικής γεωστρατηγικής αντιλήψεως.

«Φως στο τούνελ μετά από 8 χρόνια λιτότητας»


«Η Αθήνα βάζει στο αρχείο την κρίση» είναι ο τίτλος κύριου άρθρου της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore. «Η έξοδος της Ελλάδας από το σχέδιο στήριξης είναι ορατή, ενώ το ΑΕΠ αυξάνεται με ποσοστό 2,5%», γράφει ο αναλυτής Βιτόριο Ντα Ρολντ, προσθέτοντας ότι «το Eurogroup θα επικυρώσει την οριστική αξιολόγηση και την επιστροφή στην κανονικότητα με δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές».

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΗΣΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΑΝ
Του Κώστα Βενιζέλου

Πενήντα οκτώ σχεδόν χρόνια από το τέλος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας, έχει αρχίσει στο Λονδίνο δικαστική διαδικασία για την υπόθεση αγωγής 35 πρώην αγωνιστών της ΕΟΚΑ, σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης, για βασανιστήρια που υπέστησαν κατά την περίοδο 1955-1959.
Η διαδικασία βρίσκεται στα αρχικά της στάδια καθώς έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ανωτέρου Δικαστηρίου του Λονδίνου, που θα αποφανθεί κατά πόσον στην υπόθεση αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη το κυπριακό δίκαιο ή η αγωγή να εκδικαστεί αποκλειστικά με βάση το αγγλικό Δίκαιο. Πέραν από τη δικαστική μάχη, προκύπτουν μια σειρά ζητήματα, που αφορά τόσο την εν γένει στάση της Βρετανίας όσο και αυτή των Ελλήνων Κυπρίων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...