Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017

ENI και TOTAL ξεκινούν έρευνες για φυσικό αέριο: Αψηφούν τις απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας


Χάρτης του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο κύβος ερρίφθη από την Λευκωσία αλλά και από το ιταλό-γαλλικό κονσόρτσιουμ ENI και TOTAL, όπου παρά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας ξεκινούν τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Με NAVTEX που εκδόθηκε χθες το βράδυ, αναγγέλλεται η έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ από τις 26 Δεκεμβρίου.
Η Λευκωσία με την χθεσινή Αναγγελία(NAVTEX 459/17) δεσμεύει την περιοχή με ακτίνα 5 ν.μ. από το συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θα «τρυπήσει» το πλωτό γεωτρύπανο SAIPEM12000 και η δέσμευση θα διατηρηθεί μέχρι την 1η Μαρτίου 2018.

ΓΕΕΘΑ: Συγκεκριμένη η πρόταση της Boeing για 30 έως 40 F-15


Για συγκεκριμένη πρόταση της Boeing που αφορά στοενδεχόμενο προμήθειας μαχητικών F-15 έκανε λόγο υψηλόβαθμη πηγή του Ελληνικού Πενταγώνου. Στο ερώτημα μάλιστα εάν υπάρχει περίπτωση η αμερικανική κυβέρνηση να συναινεί στην παραχώρηση του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών η απάντηση ήταν καταφατική και μάλιστα την χαρακτήριζε "σοβαρή".  
Η ίδια πηγή ενημέρωσης μάλιστα προσδιόριζε και αριθμητικά την συγκεκριμένη προμήθεια: "Είναι μια πρόταση, μια συζήτηση που γίνεται για περίπου 30-40 αεροπλανα F-15."

Με διαδικασίες “εξπρές” περνά η προμήθεια των ελικοπτέρων Kiowa!

Μέχρι το μεσημέρι η υπόθεση των ελικοπτέρων Kiowa που κάποιοι στο ΓΕΣ θεωρούν “κελεπούρι” ήταν τελειωμένη αρνητικά!

Αύριο ο οικονομικός χρόνος τελειώνει και καμία εντολή για την καταβολή οποιασδήποτε προκαταβολής είχε δοθεί.

Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1829

Του Στέργιου Ζυγούρα

Η Ευρώπη ως μέτοχος της Ελληνικής ιδέας #3

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ

Την 1η Οκτωβρίου 1829, μετά το σχετικό ψήφισμα της Δ΄ Εθνικής Συνέλευσης, ο Ι. Καποδίστριας δίνει στην κυκλοφορία το νόμισμα του υπό ίδρυση ελληνικού κράτους, τον Φοίνικα. Το σχετικό γεγονός έχει υποβαθμιστεί ή εξαφανιστεί από την νεότερη ιστορία (όπως πολλά, αντίστοιχα, της Επανάστασης). Ας δούμε γιατί.
Ας γνωρίσουμε πρώτα τα τεχνικά στοιχεία του νομίσματος και τις ισοδυναμίες σε σχέση με τα πιο γνωστά νομίσματα που τότε κυκλοφορούσαν (το ισπανικό και το τουρκικό):
«… ο Κυβερνήτης … διατάττει να έμβουν εις κυκλοφορίαν τα μέχρι τούδε κοπέντα εθνικά νομίσματα. Ταύτα δε σύγκεινται εις Φοίνικας και Λεπτά. Ο μεν Φοίνιξ (όνομα προσδιορισμένον δια την μονάδα και βάσιν του Ελληνικού νομίσματος) είναι αργυρούς, … 6 δε Φοίνικες συνιστούν εν δίστηλον της Ισπανίας και κατά βάρος και κατά την αξίαν. Το δε Λεπτόν (όνομα προσδιορισμένον δια το μικρότατον κλάσμα του Ελληνικού νομίσματος) είναι από καθαρόν χαλκόν, ζυγίζει ήμισυ δράμι, και έχει την αυτήν ονομαστικήν αξίαν του παρά».

Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: «Εάν κάτι πάει στραβά σε Αιγαίο ή Κύπρο, θα καταρρεύσει η ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη»


IMG_4326
Να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα απαραίτητα μηνύματα στηνΤουρκία για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, συνδέοντας μάλιστα τα θέματα αυτά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ασφάλεια της Ευρώπης.
Του Βασίλη Σκουρη απο τη Real News
«Εάν κάτι πάει στραβά στο Αιγαίο ή το Κυπριακό θα καταρρεύσει η ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη», προειδοποίησε σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως τα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν είναι όπως παλιά και πως σε αυτά πλέον ξεσπά το μεγαλύτερο τμήμα του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος.

Σε κοινά εξοπλιστικά προγράμματα θα προχωρήσουν Ελλάδα–Κύπρος


Η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδοςσε ό,τι αφορά κοινά εξοπλιστικά προγράμματα, με στόχο την αξιοποίηση ευκαιριών που προσφέρονται για συνέργειες και συγχρηματοδότηση, στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης των Υπουργών Αμυνας Κύπρου και Ελλάδας Χριστόφορου Φωκαϊδης και Πάνου Καμμένου.

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΖΗΣΗΣ ΚΑΡΑΓΩΓΟΣ, ΒΡΗΚΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ.Πρόκειται για ένα αιματηρό επεισόδιο που λίγοι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι σήμερα θυμούνται. Το επεισόδιο αυτό που ξεκίνησε με τον θάνατο του Ζήση Καραγώγου γρήγορα εξελίχθηκε σε μάχη η οποία διήρκησε σχεδόν μέχρι το απόγευμα(!) και λίγο έλειψε στο να οδηγήσει τις δύο χώρες σε ένα νέο πόλεμο.
Ο στρατιώτης Ζήσης Καραγώγος τοποθετήθηκε στο 534 Τάγμα Προκαλύψεως με έδρα τον Πέπλο Φερών και σύντομα ανέλαβε υπηρεσία σ’ενα από τα φυλάκια του τάγματατος. Το 534 Τάγμα, υπάγεται σήμερα στην 31 Ταξιαρχία (τότε στη 12η Μεραρχία Αλεξανδρούπολης) και είχε ως τομέα ευθύνης-φύλαξης την περιοχή του «Δέλτα» του Έβρου, καλύπτοντας τις διόδους προς Φέρες. Η τακτική φύλαξης περιλάμβανε πάντα 2 στρατιώτες ως σκοπούς σε υπερυψωμένες θέσεις (1 στη σκοπιά και 1 κάτω από αυτή σε ρόλο κάλυψης), διάφορα περίπολα, ενέδρες κτλ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...