Το Μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας


Αναφορές στο Κυπριακό και τις προσπάθειες λύσης, τηνοικονομία και την ανάπτυξη και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, περιέχονται στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι σήμερα, στηριζόμενοι στη δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία μας, την αξιόπιστη διεθνή μας παρουσία και τις καθοριστικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε καθημερινά, αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

«Θέσαμε τα θεμέλια για το μέλλον που οραματιζόμαστε και είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα μεγάλα βήματα. Γνωρίζουμε τις προκλήσεις, ξέρουμε πώς να τις αντιμετωπίσουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι να συνεχίσουμε την υλοποίηση των σχεδιασμών που έχουν οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα», αναφέρει ο Πρόεδρος.
Συνεχίζει λέγοντας πως για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, απαιτείται περισσότερο από ποτέ, με απόλυτο σεβασμό στις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις, συνεργασία και συναίνεση.
«Αναγνωρίζοντας το ειλικρινές ενδιαφέρον όλων των πολιτικών δυνάμεων για το καλό της πατρίδας μας, αισιοδοξώ πως μετά τις προεδρικές εκλογές, θα ακολουθήσει μια δημιουργική περίοδος προς όφελος του συνόλου», σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι το 2017, μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και πάνω από όλα τη συνεργασία του κυπριακού λαού, καταφέραμε να ξεπεράσουμε σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της πρωτόγνωρης κρίσης που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, θέτοντας ταυτόχρονα τα θεμέλια για σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία στηρίζεται πλέον σε πραγματικά δεδομένα και έχει αρχίσει να αντανακλάται στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.
Αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας, και στην επιστροφή στους πολίτες διαφόρων φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων. Είπε ότι από τη νέα χρονιά επανέρχεται η ΑΤΑ, η οποία πλέον θα είναι συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας, ενώ καταργήθηκε η έκτακτη εισφορά στους μισθούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Σε ό,τι αφορά τις διάφορες μεταρρυθμίσεις, ο Πρόεδρος είπε ότι τροχοδρομήθηκε μεταξύ άλλων η έναρξη του ΓεΣΥ, έγιναν αλλαγές στην παιδεία και εκσυγχρονίστηκε η ΕΦ, ενώ στις προκλήσεις συμπεριέλαβε τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς του 2018, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη νέα γεώτρηση που είναι σε εξέλιξη, και στην ενίσχυση των διαφόρων συνεργασιών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, κάτι που ενισχύει το ρόλο της Κύπρου ως παροχέα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Για το Κυπριακό, επεσήμανε πως για πρώτη φορά θέσαμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, συζητώντας στην παρουσία της Ε.Ε. το θέμα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.
«Παρά την απογοήτευση που η τουρκική αδιαλλαξία, για άλλη μια φορά προκάλεσε, αδιαπραγμάτευτος στόχος μας παραμένει η επίτευξη λύσης που να επανενώνει πραγματικά την πατρίδα μας, μετατρέποντας την σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό και απόλυτα ανεξάρτητο Κράτος που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της», τόνισε, καταλήγοντας στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ολόκληρο το μήνυμα
Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής:
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Με την ευκαιρία του Νέου Έτους θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους προσωπικά υγεία και ευημερία.
Το 2017 ήταν για τη χώρα μας, κατά κοινή ομολογία, μια χρονιά δημιουργική.
Μία χρονιά σταθερότητας και ανάπτυξης, μία χρονιά στην οποία, μέσα από τη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια θέσαμε ακόμη πιο γερά θεμέλια για να δημιουργήσουμε την Κύπρο που όλοι επιθυμούμε. Μία χώρα σύγχρονη, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού, θα αποτελεί πρότυπο για την περιοχή, καθώς επίσης μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Έχοντας πλήρη συναίσθηση των πραγματικοτήτων, των προβλημάτων και των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία πως ο καθένας δικαιολογημένα αισθάνεται πια την ελπίδα να αναγεννιέται στη χώρα μας.
Το 2017 καταφέραμε όλοι μαζί μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και πάνω από όλα τη συνεργασία του Κυπριακού Λαού, να ξεπεράσουμε σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της πρωτόγνωρης κρίσης που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, θέτοντας ταυτόχρονα τα θεμέλια για σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη η οποία στηρίζεται πλέον σε πραγματικά δεδομένα και έχει αρχίσει να αντανακλάται στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.
Αξίζει να επισημάνω τη σημαντική μείωση της ανεργίας, αλλά και τη δυνατότητα του κράτους να επιστρέψει στους πολίτες φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις.
Με το νέο χρόνο επαναφέρουμε την ΑΤΑ η οποία πλέον θα είναι συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας, ενώ καταργήσαμε την έκτακτη εισφορά στους μισθούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Παράλληλα θέσαμε σε τροχιά σημαντικές και ιστορικής φύσεως μεταρρυθμίσεις, απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό του κράτους μας.
Στον τομέα της Υγείας τροχοδρομήσαμε την έναρξη του ΓΕΣΥ, στοχεύοντας στην ισότιμη και ποιοτική περίθαλψη για το σύνολο του λαού.
Στην Παιδεία, μετά από ατέρμονες συζητήσεις πολλών χρόνων προχωρήσαμε στη μεταρρύθμιση του συστήματος πρόσληψης και την εφαρμογή για πρώτη φορά ενός αξιοκρατικού συστήματος, που θα βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Ταυτόχρονα, ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς, προχωρήσαμε στην αναδιάρθρωση και ενίσχυση του αξιόμαχου της, καθιστώντας την ένα σύγχρονο ημι-επαγγελματικό στρατό και μειώνοντας τη στρατιωτική θητεία στους 14 μήνες.
Τα όσα πετύχαμε καθορίζουν και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν.
Ανάμεσα σε άλλα, να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές προκλήσεις που θα βελτιώσουν τη δημόσια υπηρεσία, θα εκσυγχρονίσουν την τοπική αυτοδιοίκηση, και θα καταστήσουν τους θεσμούς ακόμη πιο αποτελεσματικούς.
Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,
Το 2018 αποτελεί και έτος σταθμός σε σχέση με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της πατρίδας μας.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα γεώτρηση, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα η υλοποίηση των σχεδιασμών μας θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε πλήρη αξιοποίηση των ενεργειακών μας αποθεμάτων.
Στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτικής, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις συνεργασίες μας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ενισχύοντας το ρόλο μας ως παροχέας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Σε σχέση με το Κυπριακό, μέσα από σκληρή και μεθοδική δουλειά, τα τελευταία χρόνια, καταφέραμε να πλησιάσουμε περισσότερο από ποτέ στο στόχο του τερματισμού της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας.
Θέσαμε για πρώτη φορά την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, συζητώντας στην παρουσία της Ε.Ε. το θέμα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.
Δυστυχώς, η τουρκική στάση στην τελική φάση της προσπάθειας δεν επέτρεψε την ευόδωση των προσδοκιών μας.
Παρά την απογοήτευση που η τουρκική αδιαλλαξία, για άλλη μια φορά προκάλεσε, αδιαπραγμάτευτος στόχος μας παραμένει η επίτευξη λύσης που να επανενώνει πραγματικά την πατρίδα μας, μετατρέποντας την σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό και απόλυτα ανεξάρτητο Κράτος που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Σήμερα στηριζόμενοι στη δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία μας, την αξιόπιστη διεθνή μας παρουσία και τις καθοριστικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε καθημερινά, αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Θέσαμε τα θεμέλια για το μέλλον που οραματιζόμαστε και είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα μεγάλα βήματα.
Γνωρίζουμε τις προκλήσεις, ξέρουμε πως να τις αντιμετωπίσουμε.
Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι να συνεχίσουμε την υλοποίηση των σχεδιασμών που έχουν οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα.
Για να πετύχουμε τους στόχους μας, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας, απαιτείται περισσότερο από ποτέ, με απόλυτο σεβασμό στις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις, συνεργασία και συναίνεση.
Αναγνωρίζοντας το ειλικρινές ενδιαφέρον όλων των πολιτικών δυνάμεων για το καλό της πατρίδας μας αισιοδοξώ πως μετά τις προεδρικές εκλογές, θα ακολουθήσει μια δημιουργική περίοδος προς όφελος του συνόλου.
Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και ευτυχές το νέο έτος, σε μία ελεύθερη και ευημερούσα πατρίδα.

0 comments

http://greeknation.blogspot.gr/2017/12/blog-post_356.html#more


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις