«Η κοινή μας Ιστορία είναι μάθημα για το μέλλον» Φωτογραφίες.


Με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια με τη μετάβαση στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, ξεκίνησε η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν.

Στη συνέχεια ο κ. Ρίβλιν έγινε δεκτός από τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να τον καλωσορίζει λέγοντας: «Έρχεστε σε μια συμβολική στιγμή καθώς πριν από δύο ημέρες ήταν η Διεθνής Ημέρα Ολοκαυτώματος. Η ελληνική εβραϊκή κοινότητα υπέφερε πολλά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Η κοινή μας ιστορία είναι μάθημα για το μέλλον, υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στις στενές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών (Ελλάδα – Ισραήλ) και τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της περιοχής κυρίως στον τομέα της ασφαλείας.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρόεδρος αναφέρθηκε στις σημαντικές διμερείς σχέσεις και την εμβάθυνσή τους δηλώνοντας: «Είναι η μοίρα μας να ζούμε μαζί και να μετατρέψουμε τη νοτιοανατολική Μεσόγειο σε «παράδεισο», όλοι μαζί: Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Ιορδανία».

ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ισραήλ συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα κατά της αναβίωσης του ναζισμού σημειώνοντας ότι οι Έλληνες θεωρούν το Μουσείο Ολοκαυτώματος ελάχιστο φόρο τιμής στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.
«Δεν πρέπει να επιτραπεί η δράση υπολειμμάτων του φασισμού και του ναζισμού, που αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα», τόνισε.
Αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στις διάφορες πτυχές του Μεσανατολικού, στη δράση του ISIS και πρότεινε επίλυση του Παλαιστινιακού, δίκαιη και βιώσιμη και για τους δύο λαούς (ισραηλινό-παλαιστινιακό).
Όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή (η χώρα) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., είπε επίσης και τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη χρησιμοποίηση ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώριο για αλυτρωτισμούς.
Παράλληλα, είπε, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα πρέπει να κάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλαγές που θα ανοίξουν τον δρόμο προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Τέλος, ο Πρ. Παυλόπουλος θύμισε ότι οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η Αθήνα, η Ρώμη και η Ιερουσαλήμ.
Στο σημείο αυτό ο κ. Ρ. Ρίβλιν υποστήριξε ότι όπως η Αθήνα και η Ρώμη είναι οι πρωτεύουσες της Ελλάδας και της Ιταλίας αντιστοίχως, έτσι και η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ γίνεται τώρα ακόμη πιο σημαντική εξαιτίας των ενεργειακών κοιτασμάτων, τόνισε ο ίδιος, συμπεριλαμβάνοντας και τη Λευκωσία στους κοινούς ενεργειακούς σχεδιασμούς.
Αρκετά πια με τους πολέμους και τις διενέξεις, δήλωσε ακόμη και υπεραμύνθηκε λύσεων που συνδυάζουν ειρήνη και ασφάλεια.
Μιλώντας για το ελληνικό Μουσείο Ολοκαυτώματος, ανέφερε ότι, μέσω αυτού, η ανθρωπότητα λέει «όχι» στον αντισημιτισμό και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πολύ καλή συνεργασία.
ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Αύριο ο πρόεδρος του Ισραήλ μαζί με τον πρωθυπουργό θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη και θα παραστούν στην τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου για το Ολοκαύτωμα και στη συνέχεια ο κ. Ρίβλιν θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.
Την Τετάρτη ο κ. Ρίβλιν θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

«Θα ενισχύσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών»

Αμέσως μετά την άφιξή του χθες βράδυ στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ισραήλ ανήρτησε στο twitter:
«Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να ξυπνάει κάποιος στην Ιερουσαλήμ και να πηγαίνει να κοιμηθεί στην Αθήνα, δύο πρωτεύουσες τόσο κεντρικές για τον δυτικό πολιτισμό», πρόσθεσε σε μήνυμά του και χαρακτήρισε τους Έλληνες υπέροχους ανθρώπους, γεμάτους αισθήματα.
«Είμαστε, βλέπετε, κοντινοί γείτονες και μπορούμε να επισκεπτόμαστε ο ένας τον άλλο ακόμη και κολυμπώντας, όχι μόνο πετώντας. Προσβλέπω στην ισχυροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας», τόνισε ο πρόεδρος του Ισραήλ.  πηγηwww.efsyn.gr

Ισραήλ ο νέος σύμμαχος της Ελλάδος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις