Τι εννοεί ο Αμερικανός πρέσβης όταν μιλά για “εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ”


Λίγες ώρες πριν την ελληνοαμερικανική συνάντηση για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, με μήνυμά του στο twitter, κάνει λόγο για “εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας” Ελλάδας-ΗΠΑ.

Το μήνυμά του δεν αποτελεί μόνο προεξόφληση συμφωνίας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών της ΠΑ.

Οι ΗΠΑ δεν κερδίζουν μόνο ένα συμβόλαιο για μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές τους βιομηχανίες, αλλά πολύ περισσότερα.


Ανάμεσά τους και μικρά παιδιά που διακινδυνεύουν τη ζωή τους παίζοντας στα… χαλάσματα. Αλλοι τρόφιμοι των εγκαταλελειμμένων κτιρίων είναι οι τοξικομανείς, ο πληθυσμός των οποίων έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της αφθονίας ναρκωτικών που υπάρχει στις πιάτσες, καθώς πολλοί αλλοδαποί που συναγωνίζονται μεταξύ τους, προσφέρουν αφειδώς παράνομες ουσίες, κάτι που έχει οδηγήσει σε «πέσιμο» των τιμών.

Αρκετά σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί γιατί μετά τον θάνατο των ιδιοκτητών τους δεν υπήρχαν φυσικοί κληρονόμοι, αλλά τα περισσότερα -κυρίως τα νεοκλασικά- που έχουν αφεθείς την τύχη τους είτε ανήκουν σε κληροδοτήματα που δεν αξιοποιούν την ακίνητη περιουσία τους είτε σε ιδιώτες που περιμένουν να γκρεμισθούν ώστε να αποχαρακτηρισθούν από διατηρητέα και στη θέση τους να ανεγείρουν ένα τσιμεντένιο τερατούργημα.Σόχο

Σχεδόν το 70% απ’ αυτά εντοπίζονται στην περιοχή του 3ου και 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος, όπου τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε «Σόχο» της Αθήνας με πολλά νυκτερινά μαγαζιά, εστιατόρια, ταβέρνες μπαρ, κ.λπ., ενώ τεχνικές εταιρείες επιθυμούν να κατασκευάσουν «λοφτ» που θα χρησιμοποιηθούν για κατοικίες.

Παλαιότερη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είχε προτείνει την αξιοποίησή τους μετά βέβαια τις εκτεταμένες επισκευές, που θα χρειασθούν, προκειμένου να στεγασθούν σ’ αυτά πολιτιστικά κέντρα, μουσεία ακόμη και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τότε ο δήμος έσπευσε να «αγκαλιάσει» την έρευνα του ΕΜΠ, πλην όμως, τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν μια από τις συνήθεις επικοινωνιακές κορώνες του πρώην δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη και φυσικά έμεινε στα λόγια, όπως το -υποτίθεται- δημαρχιακό έργο του τελευταίου.

Αν, πάντως, η νέα δημοτική Αρχή θελήσει να αποκαταστήσει έστω και ένα μέρος των συγκεκριμένων κτιρίων, αρκετά εκ των οποίων αποτελούν μνημεία της παραδοσιακής μας κληρονομιάς, υπάρχουν ιδρύματα και τράπεζες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σ’ αυτή την προσπάθεια που μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο για την επιστροφή των κατοίκων στο κέντρο της Αθήνας.

πηγη

" data-medium-file="" data-large-file="" class="alignnone size-full wp-image-74427" src="https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2018/02/pyatt.png" alt="" width="588" height="484" style="border: 0px; max-width: 100%; height: auto;">

***Οι πληροφορίες του Militaire.gr αναφέρουν πως οι διερευνητικές επισκέψεις Αμερικανών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, έχουν ολοκληρωθεί και οι αποφάσεις για την χρησιμοποίηση κάποιων απ΄ αυτές έχουν ληφθεί.

Δεν θα πρόκειται για “περιστασιακή χρήση”, αλλά για μεταστάθμευση “συγκεκριμένων δυνάμεων και οπλικών συστημάτων” που σήμερα “φιλοξενούνται” σε άλλες χώρες.

Μην πάει το μυαλό σας στην Τουρκία…

Αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας αναμένεται στη Σούδα σ΄ ότι έχει να κάνει με ναυτικές δυνάμεις. Αλλά η αμερικανική αναβαθμισμένη παρουσία δεν θα γίνει αισθητή μόνο στη Σούδα. Συνεπώς ο Αμερικανός πρέσβης που φυσικά κάτι παραπάνω γνωρίζει, δεν γράφει τυχαία για “εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή».

Μπορεί αυτή η “εμβάθυνση” να θεωρηθεί και “ασπίδα προστασίας” έναντι της τουρκικής επιθετικότητας;

Η εμφάνιση του αμερικανικού αντιτορπιλικού Ross στον Καφηρέα , ανάμεσα σε μία ελληνική και τουρκική φρεγάτα,πριν μερικές μέρες ήταν ένα τέτοιο σημάδι. Θα επιμείνουμε να υποστηρίζουμε πως καλό θα ΄ναι να μην επαναπαυόμαστε σε καμία “ασπίδα” από το εξωτερικό και να φροντίζουμε πάντα να ΄χουμε τη δική μας ασπίδα έτοιμη.

Πολύ θετικό το γεγονός να ΄χουμε καλές σχέσεις με την αμερικανική υπερδύναμη , αλλά όχι με την απλοϊκή λογική ότι αυτή “θα μας σώσει” αν κάτι πάει στραβά. Κανείς δεν πρόκειται να μας σώσει. Μόνοι μας θα κληθούμε να το κάνουμε…

Συνάντηση Τσίπρα με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου

Οι ισχυροί δεσμοί Ελλάδας-ΗΠΑ, η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου με επικεφαλής τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, αναφέρει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter με φόντο φωτογραφία από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Πάιατ γράφει: «Είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη θερμή υποδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα και τη συζήτηση για τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ, την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή».

***Οι πληροφορίες του Militaire.gr 

πηγηwww.militaire.gr


Το είδαμε στο: national-pride.org


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις