Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Μέρκελ


Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. 
Στο επίκεντρο του διαλόγου, όπως αναφέρει το Anadolu, βρέθηκαν το προσφυγικό, οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ αλλά και οι επιχειρήσεις της Αγκυρας στη Β. Συρία. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ερντογάν έδωσε συγχαρητήρια στη Μέρκελ για την  επανεκλογή της ως καγκελάριος της Γερμανίας. 
Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για επιτάχυνση του διαλόγου και της συνεργασίας.
Υποσχέθηκαν να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και για τα ζητήματα των προσφύγων. Τόνισαν επίσης τον κοινό στόχο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Eπιβεβαιώνει το Βερλίνο
Στην σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επιβεβαίωσε πως χθές το βράδυ υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος και κάλεσε την Γερμανίδα Καγκελάριο προκειμένου να την συγχαρεί για την τέταρτη εκλογή της στο συγκεκριμένο αξίωμα.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μέρκελ και Ερντογάν συζήτησαν για την κατάσταση των διμερών σχέσεων, για την κατάσταση στην Συρία, ενώ –όπως είπε ο κ. Ζάιμπερτ- οι δυο τους χαιρέτησαν την Σύνοδο Τουρκίας-ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις που τέθηκαν, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας αρνήθηκε αν εισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες της συγκεκριμένης συνομιλίας, λέγοντας πως «το περιεχόμενο της ήταν εμπιστευτικό».
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, βασικό θέμα θα είναι η πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της τουρκικής εισβολής στην Συρία, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε για ακόμη μια φορά ότι η Γερμανία εκφράζει έντονο σκεπτικισμό για την επιχείρηση αυτή, ότι ο σκεπτικισμός αυτός έχει γίνει γνωστός στην Τουρκία –ειδικά σε ότι αφορά την κατάσταση των αμάχων και των μειονοτήτων- και ότι «η γερμανική κυβέρνηση αναμένει απαντήσεις από την Άγκυρα».
Το γερμανικό ΥΠΕΞ αρνήθηκε όμως, για ακόμη μια φορά, να καταδικάσει ανοιχτά την επιχείρηση αυτή, δηλώνοντας ότι το Βερολίνο παραμένει στην άποψη της Άγκυρας, όπως αυτή έχει εκφρασθεί στον ΟΗΕ, ότι δηλαδή σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η Τουρκία νομιμοποιείται να υπερασπισθεί τα σύνορα της.

Πηγή: 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις