Εκλογές Τουρκία: Σχεδόν 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι στις κάλπες


  • Ψηφοφόροι του AKP στην προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν στην Γκαζίαντεπ (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
Στην Τουρκία, την Κυριακή (24 Ιουνίου), καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 59.391.328 ψηφοφόροι για τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε άλλα 3.049.065 ψηφοφόρους του εξωτερικού από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει 1.486.408 σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Οι κάλπες αυτές έκλεισαν και έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα όπου περιμένουν έως στις 5 το απόγευμα της Κυριακής, όταν θα ξεκινήσει η καταμέτρηση.
Από τις 6 το απόγευμα ξεκίνησαν οι απαγορεύσεις προπαγάνδας που επιβάλλει το ανώτατο εκλογικό Συμβούλιο. Η δημοσίευση δημοσκοπήσεων είναι ήδη απαγορευμένη το τελευταίο δεκαήμερο πριν από την εκλογική διαδικασία. Την Κυριακή οι κάλπες ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα, για πρώτη φορά την ίδια ώρα σε όλη την χώρα όπως αποφάσισε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.
Με τη σύλληψη του Ökkeş Tetik, ανδράδελφου (μπατζανάκη) του Αντίλ Οκσούζ, «ιμάμη Αεροπορίας» της οργάνωσης του Γκιουλέν, που λέγεται ότι διαφεύγει στην Γερμανία, ξύπνησε την παραμονή των εκλογών η Τουρκία. Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης της ασφάλειας κατά της οργάνωσης του Γκιουλέν σε 31 πόλεις. Στόχος της επιχείρησης που διεξάγεται με κέντρο το Ικόνιο είναι η σύλληψη 124 κατηγορούμενων για τους οποίους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης.
Την Παρασκευή, ο Ταγίπ Ερντογάν, που έκανε επτά ομιλίες και έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο κρατικό κανάλι, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συμμετοχή τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι στις δυτικές χώρες και αγγίζει το 86%. Ζήτησε δε από τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα υποστηρίζουν, γιατί αυτό –όπως είπε– δείχνει την δύναμη της δημοκρατίας.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ στην προεκλογική συγκέντρωση της Σμύρνης (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Οι δημοσκόποι μέχρι την ημέρα της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων κατέγραφαν ως πρώτο με διαφορά το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό (CHP) που όρισε υποψήφιο για την προεδρία τον Μουχαρέμ Ιντζέ. Σε πτώση φαινόταν το νεοϊδρυθέν «Καλό κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ. Δεν κατεγράφη όμως με σαφήνεια αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει στον πρώτο γύρο να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου, αφού οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτύπωναν τάσεις γύρω στο 50%, που ήταν εντός του πλαισίου του στατιστικού λάθους το οποίο κυμαίνεται από 1,7% έως 3,5% ανάλογα με το δείγμα της κάθε έρευνας.
Θα έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν το κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), με τον φυλακισμένο ηγέτη του Ντεμιρτάς, θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% για να εισέλθει στη Βουλή. Κάτι που θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό ποιος θα έχει στη Βουλή την πλειοψηφία. Η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το εθνικιστικό κίνημα ή η αντιπολίτευση;
  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Ρομπόπουλος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις