Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018

Νίκη Ερντογάν: Προσδοκίες χωρίς… ψευδαισθήσεις .Πώς «διαβάζει» η Αθήνα το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών


Με σχετική ανακούφιση αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, καθώς αν μη τι άλλο η τουρκική κάλπη δεν «έβγαλε» περαιτέρω αστάθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο «εξαγωγής» της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ανάλυση στην οποία πολλές φορές έχει προβεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συνεχίζει, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, να ισχύει στο ακέραιο: αμφότεροι έχουν πολλές φορές υπενθυμίσει στην ελληνική κοινή γνώμη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο… πιο «μαλακός» στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας –αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι εδώ και 2 χρόνια, ο ηγέτης της κεμαλικής αντιπολίτευσης Κιλιντζάρογλου «κατηγορεί» τον Ερντογάν επειδή… έχει «αφήσει» στην Ελλάδα να «καταλάβει» περί τα 18 νησιά στο Αιγαίο!

Κωδικός «σταθερότητα»

Με αυτό το δεδομένο, η Αθήνα επί της ουσίας «πόνταρε» σε έναν ισχυρό Ερντογάν, χωρίς εξαρτήσεις –κι αυτό όχι γιατί ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει προκαλέσει την Ελλάδα με την συμπεριφορά που τον χαρακτηρίζει ως «Σουλτάνο». Αλλά διότι αν μη τι άλλο, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας «γνωστός» της Ελλάδας και για πολλούς «προβλέψιμος» παίκτης στο πολιτικό σκηνικό, με τις γνωστές δεδομένες επιδιώξεις του. Εξάλλου, ο Ταγίπ Ερντογάν ως τώρα έχει δείξει πως δίνει περισσότερη προτεραιότητα στον στρατηγικό στόχο του να αποτρέψει ένα κρατικό μόρφωμα Κούρδων στα νότια της χώρας του, παρά να αναθεωρήσει την κατάσταση στο Αιγαίο και το «status quo» μεταξύ των δύο χωρών. Συν τοις άλλοις, στα σχεδόν 16 χρόνια της πολιτικής κυριαρχίας του στη γείτονα, αλλά και παρά την οβιδιακή μεταμόρφωσή του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουνίου του 2016, ο «Σουλτάνος» έχει πολλάκις δείξει ότι, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Αιγαίο, έχει μεν πολλές φορές τραβήξει το σχοινί, αλλά πάντα με προσοχή ώστε αυτό να μην σπάσει…
Παραλλήλως, κάθε φορά που ο Ερντογάν γινόταν απρόβλεπτος, αυτό συνδεόταν πάντα με την αστάθεια στο εσωτερικό της γείτονος χώρας: οι δημοσκοπήσεις πριν λίγο καιρό έδειχναν ότι οι τουρκικές εκλογές θα ήταν μία δύσκολη διαδικασία, ενώ το αποτυχημένο πραξικόπημα και οι διαρκείς διώξεις στην Τουρκία έχουν φέρει αναστάτωση και αστάθεια απ’ άκρη σ’ άκρη. Συν τοις άλλοις, η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας σε συνδυασμό με τις συνθήκες κρίσης στην τουρκική οικονομία διαμόρφωναν άλλον έναν παράγοντα αστάθειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την νευρικότητα που έδειχνε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Όλα αυτά, από χθες, δεν υπάρχουν. Βεβαίως, η οικονομική κρίση στην Τουρκία δεν τελείωσε. Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη άνετα από τον πρώτο γύρο και πέτυχε να ελέγχει και την πλειοψηφία της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Μ’ άλλα λόγια, η νίκη του τον σταθεροποιεί και ο ίδιος αποκτά με ακόμη περισσότερη βεβαιότητα τα «κλειδιά» της χώρας.
Στην Αθήνα, λοιπόν, όσο κι αν δεν ξεχνούν ότι κάθε εκτίμηση, πρόβλεψη και εικασία με τον Ερντογάν μπορεί να είναι παρακινδυνευμένη, ελπίζουν ότι η επαναβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας του μπορεί να φέρει στον Τούρκο πρόεδρο… περισσότερη ψυχραιμία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για την τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...