Θαλάσσια μπάνια & κολύμβηση, πως να κολυμπάτε σωστά του Γεώργιου Παπασημάκη

Θα ήθελα να συστήσω, σε όλους τους καλούς μου φίλους που ζουν στην Ελλάδα, η οποία όπως είναι παγκοσμίως γνωστό έχει υπέροχο κλίμα και Θάλασσα, και αφού έχουν πάρει την άδεια του Ιατρού τους, να μην σπεύδουν να σταματούν γρήγορα τα Θαλάσσια μπάνια,, αλλά να τα συνεχίζουν όσο δυνατόν περισσότερο, διότι αυτά είναι παρά πολύ ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν συχνότερα.

Το βασικό είναι, να υπάρχει συνεχεία στις επισκέψεις μας στη θάλασσα σε τακτική βάση (καθημερινή, εβδομαδιαία, 10πενθημερη κτλ) και όχι να κάνομε απλά κάποια συνεχόμενα μπάνια χωρίς καμία συνεχεία. Είναι κατά πολύ προτιμότερο στην κολύμβηση αλλά και σε κάθε άλλη φυσική δραστηριότητα να υπάρχει συνεχεία σε βάθος χρόνου και όχι περίοδοι μεγάλης εκγύμνασης εναλλασσόμενες με περιόδους απραξίας διότι το σώμα στην πρώτη περίπτωση κοπιάζει πολύ όντας ασυνήθιστο, στη δε δεύτερη το μυϊκό σύστημα και η αντοχή του ανθρώπου μειώνεται παρά πολύ.

Η κολύμβηση, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος εκγύμνασης του μυϊκού συστήματος
αλλά και του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού. Η άνωση του νερού απαλλάσσει τη σπονδυλική στήλη, τα ισχία και τα γόνατα από το βάρος του σώματος αλλά και τους μύες της άρθρωσης του ώμου από το βάρος των χεριών.
<<...Η κολύμβηση, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος εκγύμνασης του μυϊκού συστήματος...>> Γεώργιος Παπασημάκης
Έτσι ελεύθερες οι αρθρώσεις κάνουν πολύ πιο εύκολα τις κινήσεις πράγμα που οδηγεί στην απελευθέρωση τους και στη διεύρυνση του εύρους κίνησης αυτών.
Άλλοι δε μύες οι οποίοι δεν γυμνάζονται με τις καθημερινές μας δραστηριότητες επαρκώς αλλά είναι πάρα πολύ χρήσιμοι δια την σωστή λειτουργία του σώματος, γυμνάζονται επαρκώς με την κολύμβηση.
Πρωτίστως η κολύμβηση ωφελεί την σπονδυλική στήλη, βοηθώντας όταν γίνεται σωστά στην αύξηση της οσφυϊκής και αυχενικής λόρδωσης περιοχές οι οποίες ταλαιπωρούνται πολύ στην εποχή μας από την καθιστική ζωή και τα επαγγέλματα γραφείου, πράγμα πάρα πολύ σημαντικό για το ανθρώπινο σώμα.
Το καρδιαγγειακό σύστημα γυμνάζεται επαρκώς και βελτιουται σημαντικά η κυκλοφορία του αίματος πράγμα που συντελεί και στην αύξηση του οξυγόνου μέσα στο αίμα (οξυγόνωση).
Πριν περιγράψω πιο κάτω τους τρόπους κολύμβησης θα επαναλάβω πως πρώτα πρέπει να κάνομε τον απαραίτητο έλεγχο στην Υγεία μας, και μετά να ξεκινήσομε σιγά-σιγά.
Προσωπικά συνιστώ σε αγύμναστα άτομα να μην κολυμπούν στο πρώτο μπάνιο πέραν των 15 λεπτών, χρόνος που συνιστώ να αυξάνεται από 1-5 λεπτά σε κάθε μπάνιο.
ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ‘ΠΑΤΩΝΟΥΜΕ’ και όχι βαθύτερα διότι σε περίπτωση που μας συμβεί κάτι είμαστε αβοήθητοι.
Επιδιώκουμε να κολυμπάμε με παρέα.
Δεν κολυμπάμε ποτέ με γεμάτο στομάχι.
Δεν εκτιθέμεθα πολλή ώρα στον Ήλιο και πάντα με γυαλιά, καπέλο και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Τρόποι κολύμβησης

 Πρόσθια κολύμβηση
  Το σώμα πρέπει να βρίσκεται σε πρηνή θέση με τους  δυο ώμους οριζόντιους προς την επιφάνεια της θάλασσας. Από την αρχή  της  κίνησης των χεριών κατά την εκκίνηση αλλά και μετά από κάθε στροφή.
   Οι κινήσεις των χεριών πρέπει να είναι συγχρονισμένες, να βρίσκονται  στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο αποφεύγοντας κινήσεις εναλλάξ των χεριών. 
   Σπρώχνουμε μαζί προς τα εμπρός τα χέρια από το στήθος  κάτω από το νερό.  Τα χέρια πρέπει να επιστρέφουν προς τα πίσω  κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, πρέπει δε να κρατάμε τους αγκώνες  κάτω από την επιφάνεια του νερού μέχρι το τέλος της  κίνησης των χεριών όποτε θα εξέλθουν αναγκαστικά.
    Φροντίζουμε όσο μπορούμε και εφόσον δεν υπάρχει πόνος να διατηρούμε την σπονδυλική μας στήλη σαν τόξο αυξάνοντας την οσφυϊκή λόρδωση.

Ύπτια κολύμβηση
   Ο κολυμβητής  παίρνει την  ύπτια θέση και αρχίζει να κολυμπά διαγράφοντας κύκλους προς τα πίσω με τα χέρια του, ταυτόχρονα και ρυθμικά και όχι εναλλάξ. Προσπαθούμε όταν διαγράφουμε τον κύκλο να εισπνέουμε βαθιά, ενώ όταν είναι τα χέρια κάτω να εκπνέουμε.
   Τα πόδια δέον είναι να κινούνται αδιάκοπα πάνω και κάτω με μικρή κίνηση και πάντα κάτω από την επιφάνεια του νερού. 
 Ναυτική ή  πλάγια κολύμβηση.
 Ο κολυμβητής κινείται πλάγια μέσα στο νερό, γυρίζοντας πότε από τη μια πλευρά, πότε απ' την άλλη τείνοντας το αυτό χέρι επάνω από το κεφάλι του αναπνέοντας βαθιά. Τα ποδιά συνεχίζουν να κινούνται επάνω κάτω. Αυτό το είδος είναι μια εξαίρετη εκγύμναση των πλάγιων μυών της πλάτης αλλά και όλου του σώματος.
Πολύ σημαντικό σε αυτό το είδος είναι ο συγχρονισμός μεταξύ κίνησης και αναπνοής ούτος ώστε ο αθλούμενος να μην κουραστεί αμέσως αλλά και να μπορέσει να χρησιμοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητες του σώματος του και να το ελευθερώσει επάνω στην κίνηση.  
Μετά την κολύμβηση.
Εξερχόμενοι εκ της θαλάσσης, καλό είναι να κάνομε μερικές διατάσεις (…) σε όλους τους κύριους μύες του σώματος ούτως ώστε να επιτύχομε την μέγιστη αύξηση του εύρους κινήσεως των αρθρώσεων οία οδηγεί εις την πλήρη απελευθέρωση του σώματος. Κατόπιν καθόμαστε οκλαδόν και παίρνομαι μερικές βαθιές εισπνοές (η για όσους γνωρίζουν μερικές αναπνευστικές ασκήσεις) ατενίζοντας την θάλασσα για να χαλαρώσουμε απόλυτα. Τέλος ξαπλώνουμε για να απολαύσουμε τον ήλιο με τα απαραίτητα προστατευτικά που προανέφερα, και για λίγη ώρα.

   Φεύγοντας από την παράλια και πηγαίνοντας για φαγητό διότι το σώμα μας έχει ανάγκη να τραφεί μετά από την άσκηση, ευχαριστούμε το Θεό για την ευκαιρία που μας έδωσε να απολαύσουμε την πανέμορφη φύση που Εκείνος δημιούργησε με το να μην πετάξομε τα σκουπίδια μας στην ακτή.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΣΗΜΑΚΗΣ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ-ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
ηλ. διεύθυνση: papasimakis@yahoo.gr τηλ: 6946249547

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις