Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018

Standard & Poor’s: Αναβάθμισε την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα!


Standard & Poor’s: Αναβάθμισε την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα! | Newsit.gr
Ο οίκος Standard & Poor’s υποστηρίζει ότι η αναβάθμιση έγινε λόγω των μειωμένων κινδύνων για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Το outlook στη χώρα είναι σταθερό, όπως ανακοίνωσε ο Standard & Poor’s

Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι «οι πιστωτές της Ελλάδας ενέκριναν τη δημιουργία ενός αποθέματος ρευστότητας καθώς και την παράταση στις ωριμάνσεις του χρέος», κάτι που «μειώνει σημαντικό τους κινδύνους στην εξυπηρέτηση του χρέους για τα επόμενα δύο χρόνια».


Προειδοποιεί παράλληλα ότι η αξιολόγηση ενδεχομένως να υποχωρήσει εάν «υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην πολιτική που θα αναστρέφουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία ή εφόσον η αναπτυξιακή διαδικασία είναι πιο αδύναμη απ’ ότι εκτιμούσαμε αρχικά».Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι θα μπορούσε να εξετάσει την περαιτέρω αναθεώρηση της αξιολόγησης εάν «ενισχυθεί η προβλεψιμότητα της πολιτικής, ενισχυθούν οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις και δούμε περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων στο τραπεζικό σύστημα».
Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν πρόοδο όσον αφορά στη μείωση των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξέλιξη που στηρίζει τις οικονομικές συνθήκες και συμβάλλει στην τόνωση της ανάπτυξης.
Στον αντίποδα, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος παραμένει υψηλό και, ιστορικά, η δυνατότητα των τοπικών αρχών να προσελκύουν άμεσες επενδύσεις, κρίνεται αδύναμη.
Ο Standard & Poor’s, μάλιστα, ενδέχεται να αναβαθμίσει εκ νέου τις αξιολογήσεις σε περίπτωση που ενισχυθεί η προβλεψιμότητα των πολιτικών, αυξηθούν οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις και συρρικνωθούν περαιτέρω τα NPLs.


Δεν υπάρχουν σχόλια: