Σε Ελλάδα-Κύπρο ο Γάλλος ΥΠΕΞ… Πολύ άμυνα και εξοπλισμοί στο “μενού”Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στην Ελλάδα ο υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος θα συζητήσει διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα. Ο Γάλλος υπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, μετά τις οποίες θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Η επίσκεψη θα επιτρέψει συζητήσεις για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεών μας με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας, με βάση τον οδικό χάρτη της ελληνογαλλικής στρατηγικής συνεργασίας του 2016» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική πρεσβεία.
Ο κ. Λε Ντριάν «θα χαιρετίσει τη σύναψη μιας ιστορικής συμφωνίας, τον Ιούνιο, μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων πάνω στο θέμα της ονομασίας, και θα κάνει έκκληση για την σύντομη κύρωσή της.
Θα διαβεβαιώσει επίσης τους συνομιλητές του ότι την ώρα που η Ελλάδα εξέρχεται από το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής, η Γαλλία παραμένει στο πλευρό της με σκοπό την εξασφάλιση μιας βιώσιμης εξόδου από την κρίση, στη βάση των συμπερασμάτων του Γιούρογκρουπ του Ιουνίου, και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων». Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα συζητηθεί μια «αποτελεσματική και αλληλέγγυα μεταναστευτική πολιτική».
Σύμφωνα με το κείμενο της γαλλικής πρεσβείας «ο κ. Λε Ντριάν θα συζητήσει με τις Αρχές ενός εταίρου φίλου της Γαλλίας τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα και τα σχέδια που αναπτύσσουμε υπέρ μιας Ευρώπης κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής.
Με αυτό το πνεύμα, ο Υπουργός θα εξετάσει τις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 28 και 29 Ιουνίου με στόχο τη δημιουργία μιας αληθινά ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, αποτελεσματικής, υπεύθυνης και αλληλέγγυας.
Θα αναφερθεί επίσης στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης η οποία θα οδηγήσει στην συμπλήρωση της τραπεζικής ένωσης, στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στη δημιουργία ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη και τέλος, στην ενίσχυση της διακυβέρνησης με σκοπό την εξασφάλιση μιας αληθινά δημοκρατικής ευθύνης».
Τα διεθνή θέματα θα βρεθούν επίσης στην ημερήσια διάταξη, ειδικότερα το θέμα της Συρίας και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη συνέχεια, ο κ. Λε Ντριάν θα ταξιδέψει στην Κύπρο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΧΟΛΙΟ DP: Πληροφορίες αναφέρουν ότι κομβικό σημείο στην επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας θα είναι και η προοπτική ναυπήγησης πλοίων (“ψηφιακές” φρεγάτες Belh@rra) για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ η Γαλλία ενδιαφέρεται για τη ναυπήγηση κορβετών τύπου Gowind για την Κύπρο, σαν αυτές που έχει προμηθευτεί η Αίγυπτος, ώστε να υπάρχει “ομοιογένεια” στον στόλο που θα κληθεί να συνδράμει ΗΠΑ και Γαλλία, στην προστασία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις