Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα: Οι φιλικές ρωσοελληνικές σχέσεις συνιστούν κοινή μας κληρονομιά


Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ.
«Όπως είχε δηλώσει και ο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2016, οι φιλικές σχέσεις μεταξύ του ρωσικού και ελληνικού λαού συνιστούν κοινή μας κληρονομιά και σταθερή βάση για μια πολλά υποσχόμενη εταιρική σχέση», ήταν το μήνυμα του Αντρέι Μάσλοβ για την 190ή επέτειο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας.
«Σήμερα είναι μια ημέρα ιδιαίτερης σημασίας για την ιστορία των ρωσοελληνικών σχέσεων», σημείωσε, μιλώντας στο Sputnik, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ, με αφορμή την 190ή επέτειο από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας.
Ειδικότερα, μιλώντας για την 190ή επέτειο από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τη σημασία της, ο κ. Μάσλοβ, είπε μεταξύ άλλων:
«Ακριβώς 190 χρόνια πριν στη διατηρητέα Οικία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στο ελληνικό νησί του Πόρου, έγινε ένα μεγάλο γεγονός. Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Αυτοκράτορα Νικόλαου Α' Μαρκ Βούλγαρη συναντήθηκε με τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια στην Οικία του και επέδωσε τα διαπιστευτήριά του — τη συστατική επιστολή του Αντικαγκελαρίου, Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Καρλ Νεσσελρόντε. Αυτή η συνάντηση επισφράγισε τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας. Το 2016 κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας της Πρεσβείας της Ρωσίας και του Δήμου Πόρου σε αυτό το κτήριο τοποθετήθηκε η μαρμάρινη αναθηματική πλάκα με στόχο την ανάδειξη αυτού του ιστορικού μέρους για την απαρχή των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.
 
Στο Αρχείο της Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσικής Αυτοκρατορίας σώζονται σημαντικά έγγραφα που σχετίζονται άμεσα με την εγκαθίδρυση των ρωσοελληνικών διπλωματικών σχέσεων, όπως η επιστολή του Αντικαγκελαρίου, Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Καρλ Νεσσελρόντε προς τον Ιωάννη Καποδίστρια για τη διαπίστευση του Μαρκ Βούλγαρη και η απαντητική επιστολή του Έλληνα Κυβερνήτη κατόπιν συνάντησης στον Πόρο. Μεθαύριο, στις 19 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ο Υπουργός Σεργκέι Λαβρόβ θα εγκαινιάσει τη μοναδική έκθεση αυτών των αρχειακών υλικών».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Το είδαμε στο: http://greeknation.blogspot.com/2018/09/blog-post_789.html#more

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις