Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018

Τούρκοι, τι πρόβλημα έχουν τα ονόματα κύριος Όρχις και κ. Ανόητος; Εδώ να δείτε!Ουρές στα δημοτολόγια της Τουρκίας κάνουν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της χώρας για να εκμεταλλευτούν το «παραθυράκι» που άνοιξε προκειμένου να αλλάξουν επίθετα όπως «όρχις», «ανόητος», «γυμνός», «τσακάλι», όπως δημοσιεύει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ!
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε το 1934 στα πλαίσια του κινήματος της «τουρκοποίησης», της μεταρρύθμισης, δηλαδή, προκειμένου να δημιουργηθεί η εικόνα του ενιαίου κράτους. Ήδη από τον Ιανουάριο περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.

Η ανακοίνωση ότι θα δοθεί αυτή η ευκαιρία προέκυψε στο τέλος του 2017 και διευκρινιζόταν ότι η πρωτοβουλία θα ετίθετο σε εφαρμογή στα μέσα στο 2018 για όσους θέλουν να αλλάξουν το επώνυμό τους για κάποιον λόγο, καθώς αυτό που ισχύει ως διαδικασία για τέτοιου είδους αιτήσεις είναι πολυδαίδαλο και χρονοβόρο.
Την «παρτίδα» σώζουν ο ιερωμένος Rahmi Yaran το επώνυμο του οποίου σημαίνει διακορευτής μήτρας ή ο δικηγόρος Güven Kurtul το ονοματεπώνυμο του οποίου σημαίνει «να αποσύρεις την εμπιστοσύνη σου». Διότι ο κ. Aptal (ανόητος), ο κ. Donsuz (χωρίς εσώρουχα) και κ. Tasak (όρχις) θα πάνε στα δημοτολόγια!
Μαζί τους και αρκετοί που θέλουν να απαλλαγούν από το επώνυμο Satılmış (πουλημένος), Koyun (πρόβατο), Çakal (τσακάλι) και Deli (τρελός) ενώ στις περίπου 70.000 αιτήσεις αυτής της κατηγορίας – καθώς σε 30.000 ανέρχονται οι αιτήσεις αλλαγής επωνύμου επειδή είναι προβληματικό στη γραφή – περιλαμβάνονται και επώνυμα όπως Çıplak (γυμνός), Dana (μοσχάρι), Kör (τυφλός) και Ördek (πάπια)!

Δεν υπάρχουν σχόλια: