Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018

Έκλεισε στο Ισραήλ η συμφωνία για τον αγωγό EastMed, ο λόγος στην ΕΕ… dpoint | 20/12/2018 11:51Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ κατέληξαν σε διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed, κατά τη διάρκεια της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στη Μπερ Σέβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία για τον αγωγό έκλεισε, ενώ πριν από την υπογραφή της θα πρέπει να τύχει πρώτα της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, και τις εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο, βρίσκονται στο επίκεντρο της 5ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Στη Μπερ Σέβα του Ισραήλ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, καθώς και την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, «επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών σε μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ζητημάτων που περιλαμβάνουν τον διάλογο επί περιφερειακών ζητημάτων, την ενέργεια, την έρευνα και καινοτομία, την κυβερνοασφάλεια, κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: