Σάββατο, 28 Ιουλίου 2018

Η Σερβία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η πυραυλική επανάσταση


Σε προηγούμενα άρθρα του στα «Επίκαιρα» είχαμε αναφερθείστη γεωπολιτική δυναμική που μπορεί να έχει μια περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοσερβικών σχέσεων. Μεταξύ των άλλων είχε ειπωθεί ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός «δακτυλίου ασάφειας» με την ίδια στο κέντρο, σημαντικό κομμάτι του οποίου μπορεί και πρέπει να είναι η Σερβία. Οι δύο χώρες σήμερα δεν παρουσιάζουν ανταγωνιστικά στοιχεία παρά μόνο συνέργειες και η ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων θα δημιουργούσε ένα ισχυρό γεωπολιτικό σύμπλοκο υψηλών δυνατοτήτων. 
Του Δρ. Κωνσταντίνου Γρίβα*

Όπως έχει επιχειρηματολογήσει στο περιοδικό μας ένας βαθύς γνώστης των διεθνών δρώμενων και της ελληνικής γεωπολιτικής ταυτότητας, που εδώ θα τον αναφέρουμε ως «Ωμέγα», η Σερβία αποτελεί μια πολύ σημαντική ενδιάμεση χώρα για να μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει μια υγιή γεωπολιτική σχέση με τη Μόσχα, το Πεκίνο, τα αραβικά κράτη το Ιράν, το Παρίσι, ακόμη και την Ουάσιγκτον.

Φωτιά στο Μάτι: 88 οι νεκροί από τον πύρινο εφιάλτη


Μακραίνει η λίστα των νεκρών από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, καθώς μία γυναίκα 42 ετών ξεψύχησε τα ξημερώματα στο ΚΑΤ ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 88. Νεκρός κι ένας 62χρονος που ήταν διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό, ενώ ολοκληρώθηκαν οι νεκροτομές στο Νεκροτομείο Αθηνών. Πλέον, σειρά παίρνει η ταυτοποίηση μέσω DNA, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη να «γεννά» ανθρώπινες τραγωδίες. Ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δίδυμων κοριτσιών και των παππούδων τους, ενώ νεκροί είναι ο πατέρας και ο αδελφός της 13χρονης Εβίτας Φύτρου.

Ο...δημοκράτης Ερντογάν ξανά εναντίον του Ισραήλ...


Ερντογάν για Ισραήλ: Το πιο “φασιστικό και ρατσιστικό” κράτος στον κόσμο!Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε σήμερα το Ισραήλ το “πιο φασιστικό και ρατσιστικό” κράτος στον κόσμο μετά την ψήφιση την περασμένη εβδομάδα από το ισραηλινό κοινοβούλιο ενός νόμου που προσδιορίζει τη χώρα ως “κράτος-έθνος του εβραϊκού λαού”.

Συνθήκη Σεβρών : Ένας θρίαμβος που κατέληξε σε τραγωδίαΣτις 28 Ιουλίου του 1920 τερματίζεται και τυπικά για την Ελλάδα και την Τουρκία ο Πόλεμος. Σε μια αίθουσα του δημαρχείου των Σεβρών, κοντά στο Παρίσι, υπογράφεται η τελική συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στη σουλτανική κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης και τους συμμάχους της Αντάντ. Είναι η γνωστή συνθήκη των Σεβρών που έκανε το όραμα της “Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών” να μοιάζει εφικτό. Τελικά αποδείχτηκε εφιάλτης που ακόμη και σήμερα μας στοιχειώνει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...